V11'i Online Satın Alın

Taşıyıcı Sistem Seçimi ve İdecad

Merhaba arkadaşlar

Sormak istediğim konu şu. Gönül ister ki her zaman en sağlıklı taşıyıcı sistemi oluşturabilelim, kolonlar kirişlerle çerçeve oluştursun, sağlama kirişler olmasın. Ancak müşterinin mimari isteklerinden dolayı bi çok kez taşıyıcı sistemi sağlıklı olmayan çözümler ortaya çıkabiliyor.

Taşıyıcı sistemi sağlıklı olmasada idecad analiz sonucunda hata vermeyen projeleri gönül rahatlığı ile inşaa edebilir miyiz?
 
HANGİ PROGRAM İLE ÇÖZERSENİZ ÇÖZÜN HATA VERMESE DE İNŞAA EDEMEYİZ.

Sizin İstediğiniz gibi bina davranmaz.
Binanın nasıl davranacağını tahmin ederek modelle melisiniz.
Bina hesabı yapan inşaat mühendisinde programın (MANTIĞI) ne yaptığı ve bina davranış bilgisi olması lazım.

Yoksa nervür üzerine merdiveni oturtur mesnet şartlarını düzenlemeden, yarı rijit diyafram ve hesapta dikkate al seçeneği aktif hale getirmeden hesap yaptırır, merdivenin yüklerini ve momentlerini hesaba kattı sanır sonuç eksik ve yanlış olur. Bina yapılırken merdiven yıkılır veya Depremde istemeyen çatlaklar ve yıkımlar olur.
Örnek yaptığınız proje
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ünver ÖZCAN
 
Sanırım sorunuzun en doğru cevabını aşağıdaki özlü sözler veriyor;

Yapı Mühendisliği, kesin olarak belirlenemeyen yükler etkisinde, özellikleri ancak tahmin edilebilen malzemeler kullanılarak, sadece yaklaşık olarak analiz edilebilen gerçek yapılar yapma sanatıdır.

Analizden sayısal sonuçlar elde edilir. Cahil mühendisler yapılan varsayımları unutarak çıkan sayıları gerçek sanıp bunların problemin çözümü olduğun inanırlar.
 
Merhaba,

Bu tarz bir soruya; tabiki yapabilirsiniz şeklindeki (gönül rahatlatma maksatlı) cevap arayışının ve ''programlara daha fazla güvenme ihtiyacının'', mühendisin kendine olan güven ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Kişi bilgilendikçe, mühendislik düzeyi arttıkça ve kendine güvenini kazandıkça bu ihtiyaç da gitgide azalıyor...

PROGRAM mühendisi değil, MÜHENDİS programı yönetmelidir. (Bilenen bir sözdür.)

İyi çalışmalar.

KEMAL YALVAÇ
 
Merhaba,

Son yazımda bu tarz soruların yalnızca çıkış noktasını kendimce anlatmaya çalıştım. yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermek istemem. Programlara elbette güveneceksiniz ki buna bir noktada zaten mecbursunuz. Ancak bazı noktalar mühendis odaklıdır ''Taşıyıcı sistemi oluşturmak gibi''. Buna dikkat etmek gereklidir. Forumda örneklerini bazen görüyoruz,
Deprem yükünü tamamen çerçeve sistemin üstlendiği süreksiz ve zayıf çerçeve sistemler, yada perdelerin üstlendiği ancak sisteme dahil olmayan ''kopuk perdeler'' gibi. Bu çok ince bir çizgi. Bu tarz sorulara cevap verebilmek bazen çok zor olabiliyor.

Şoför sizsiniz. aracınız ne kadar iyi olursa olsun sizde iyi bir şoför olmalısınız...

İyi çalışmalar.
KEMAL YALVAÇ
 
Geri
Üst