Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Taşıyıcı Sistem Seçimi ve Balkon Mesafesi !

Merhabalar öncelikle bütün forum kullanıcılarına;
Tecrübeli abilerim ve meslektaşlarım fotoğraflar üzerinden yorumda bulunabilirlerse çok sevirim. Öncelikle;
1-) Düşey taşıyıcı sistem seçimi ve perde yerleşiminde anormal duran kısımlar varmı?
2-) Balkonu asmolen (32'lik) olarak çözdüm, belediye bu tür çözümlere izinde veriyormuş fakat mesafesi çok fazla değilmi ? Balkonda bu seçimden başka en mantıklı çözüm yolu nedir, sizlerinde yaratıcı fikirlerini alabilirmiyim?
Deprem bölgesi:3
2 bodrumlu toplam 13 kat.
 

Ekli dosyalar

  • Kalıp Planı.png
    Kalıp Planı.png
    129.1 KB · Görüntüleme: 10,508
  • Balkon.png
    Balkon.png
    55.9 KB · Görüntüleme: 10,488
Merhaba benim tavsiyem ;
1)Bu sistemde asmolende yapılabilir ama ben olsam plak döşeme yapardım derin kirişlerle çevirip kalan döşemeyi konsol çalıştırırdım.
2)Eğer asmolen yapılacaksa dişleri perdeye taşıtmak ve 40/32 kirişide derin yapmak bence en makul olanı .Konsol taraftada nervür kirişi en dış kısma koymak bana göre daha uygun.
3)Asmolen döşemelerde çizgisel yük tanımı hesaba katılmıyor.Onun yerine dediğim şekilde yapıp duvarın altına nervür kirişi tanımlayıp döşeme hareketli yükünü artırman çözüm olabilir.
4)Bant kirişler konstrüktif elemanlardır.

saygılarımla.
 
Mimarla görüş I aksında olan perde ile aynı hizaya kadar konsolu uzat ve kirişle konsolun etrafını kapat bu şekilde çözüme git.
 
saridurmus":3fkzqhr1' Alıntı:
Mimarla görüş I aksında olan perde ile aynı hizaya kadar konsolu uzat ve kirişle konsolun etrafını kapat bu şekilde çözüme git.
mehmet sesigüzel":3fkzqhr1' Alıntı:
2)Eğer asmolen yapılacaksa dişleri perdeye taşıtmak ve 40/32 kirişide derin yapmak bence en makul olanı .Konsol taraftada nervür kirişi en dış kısma koymak bana göre daha uygun.
Fotoğrafta iki döşememninde diş yönlerini farklı tanımladığımda hata alıyorum bu şekilde çözüm yapmak yanlış mı ?
İşaretlediğim kısımıda normal nervür dişi gibi (15/32)'lik dişle dönebilmem için ne yapmam gerekiyor? Kaset döşeme gibi mi girilebilir diye uğraştımda malesef bulamadım doğru veri veri girişini yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu fotoğraftada yine konsol çalışacak kısmın uzun kenar kısmını nervür kirişle kapattım fattım fakat açık olan kısa kenar kısmını nasıl kapatabilirim ?
Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimideden teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    121.5 KB · Görüntüleme: 10,404
  • Adsız2.png
    Adsız2.png
    117.6 KB · Görüntüleme: 10,404
1-Benim tercihim de derin kirişlerle çevirebilmek kaydı ile kalınca bir plak döşeme yapmak olurdu. Ancak dişli döşeme yapılacaksa benim tavsiyem, konsol çalışan döşemelerin devamındaki D15 VE D12 Döşemelerinide aynı yönde dişli döşeme yapmanızdır. Çünkü biz konsollara tanımlanan süreksiz dişli döşemeleri sevmiyoruz. Ancak bu durumda saplanan kirişlere ilave yük etkitmiş olursunuz ve buda bu kirişlerin saplandığı kirişleri hayli zorlar..? Aynı zamanda mecbur kalmadıkça aynı katta farklı döşeme sistemlerinin kullanılmasınıda pek tecih etmiyoum. Hele ki rijit diyafram kabuluyle çözüm yapılacaksa. Seçim sizin...

2-Karma sistem seçmişsiniz, kolon-perde yoğunluklarına bakılırsa her iki yönde de yüksek sünek perdeler alfas>0.40 koşulunu sağlıyor gibi gözüküyor. Bu durumda yatay yükleri taşıma görevini büyük oranda perdeler üstleniyor. Bunu açıklamadaki kastım sisteminizde çerçevelerin oluşmamış olması. sistemi genel olarak ele alırsak, perdelerinizin sisteme dahil olmaları açısından en azından perdelerin bulunduğu akslarda sürekliliği sağlamanızın gerektiğini düşünüyorum. yoksa bu haliyle deprem yükünün düşey taşıyıcılar arasında iletilmesi görevini, kirişlerden ziyade perdelere bağlanan D=15 cm lik döşemeler üstlenecektir. döşemelerin perdelere mesnetlendiği bölgelerde ciddi tesirler oluşabilir... yarı rijit diyafram kabulu yaptığınızı umut ediyorum...

3-Kolona yakın saplamalarınız mevcut, saplanan ve saplaması olan kirişler aynı boyutlarda?

4-muhtemelen duvar olduğu için bant kiriş kullanmıssınız. Ancan bu kirişler kolona mesnetlenmedikleri için bence gereksiz olmuşlar. şu haliyle sisteme bir faydaları yok gibi. Kaldıki kolona mesnetlenmeleri dutumunda bile faydaları tartışılır. Bunun yerine local olarak döşemeleri kalınlaştırmanızı öneririm. Bu sayede 2. maddede belirtmiş olduğum durumada fayda sağlamış olursunuz...

Tercihlerim arasında yanlış olanlar varsa lütfen düzeltiniz..

İyi çalışmalar....
 
kalınca döşemeden kastım 15 cm'den fazlası değildi. Zaten kirişlerle çevirerek konsolu kirişlerin taşımasını istiyoruz bu maksatla döşemeyi daha kalın yapıp konsolu ağırlaştırmamızın da lüzumu yok. Mesajı tekrar okuyunca farkettim. yanlış yönlendirmek istemem.
Bu arada konsol için hangi çözümü uyguladınız?

İyi çalışmalar...
 
Anladım zaten 15 cm olduğunu ama ben bu balkonları asmolen döşeme sistemiyle çözeceğimde zaten iki tip oluşturdum ikisindede kirişlerle çevrili kısım nervürlü dışa açık konsol kısım kaset miş gibi yapmak istedim, fakat birisinde K50 kirişi 55 cm kadar uzun diğerinde ise nervürle çevrili şekilde yaptım. Sizce hangi sistem daha uygun olur ? görüşlerinizi alabilirmiyim ? Eğer daha farklı bir çözümünüz olursa asmolen sistem için onlarıda belirtesiniz çok memnun olurum, mesela 32 yerine 35 cm derinlikli, nervür yönleri v.s.
 

Ekli dosyalar

  • Tip1.png
    Tip1.png
    87.4 KB · Görüntüleme: 10,183
  • Tip2.png
    Tip2.png
    90.8 KB · Görüntüleme: 10,184
Geri
Üst