Merhaba, geometri kontrolündeki hatalardan; kiriş genişliği, (kolon genişliği+kiriş yüksekliği) toplamından fazla hatası için koşulu sağlayacak şekilde kiriş genişliğini düşürüp ya da kolon genişliğini arttırabilirsiniz. 25x150 lik kolonlar tanımlamışsınız bunları perde olarak modellemelisiniz ya da uzunluk/genişlik oranı 6 dan küçük olacak şekilde minimum 30x150 kolon olarak modellemelisiniz. Kaset döşemeleri tanımlarken tipik kirişi döşemeler arası komşu kiriş olarak seçmenizde her iki yönde fayda sağlayacaktır(döşemeleri silip yeniden modellemenizi öneririm). Bununla ilgili videoyu bulabilirsiniz. Üst üste objeler hatası alınan elemanları silip yeniden modellemek daha doğru olacaktır.
-beton sınıfını minimum c35 almanızı tavsiye ederim 50 metre yüksekliğe yakın yapı yüksekliği ve zemin sınıfının zd olması sebebiyle.
-rijit diyafram yerine yarı rijit diyafram ile yapıyı analiz ediniz taşıyıcı döşeme sisteminizin kaset olması sebebiyle.
-temeli modellemediğiniz için üst yapı etkileşim opsiyonunu işaretlemeyiniz, temeli modelledikten sonra işaretleyiniz.
-genel betonarme parametrelerinden fiber betonu, kolon ve perde için aynı şekilde fiber beton opsiyonunu işaretleyiniz.
-statik ve dinamik toprak basınç yüklemelerini geoteknik rapordan alıp programa bu yükleri tanımlayıp modeldeki bodrum kat toprak perdelerine yatay yük olarak etkitiniz ve toprak perdelerini subasman perdesi olarak tanımlayınız.
-bodrum kat eğer otopark olarak kullanılacaksa hareketli yükü 5 kN/m2 olarak alınız. ilgili katlardaki kirişlerin altındaki eğer varsa duvar yüksekliğinizi (kat yüksekliği- ilgili kiriş yüksekliği) sonucu olarak tanımlayabilirsiniz.
-kiriş kenetlenme boyu hatasının beton kalitesini arttırarak, ilgili kiriş yüksekliğini arttırarak ya da ilgili kolona bağlanan kiriş genişliklerini aynı tutarak büyük olasılıkla önüne geçebilirsiniz ya da en kötü ihtimalle ilgili kirişte donatı alanını azaltarak.
kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim.