V11'i Online Satın Alın

TEK rijit diyafram mı YOKSA FARKLI rijit diyafram mı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan etriye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

etriye

Üye
arkadaşlar merhaba elimde bir proje var ortada asansör boşluğu merdiven ve cam giydirme söz konusu mimarın takıntısı merdivende kiriş görmek istemiyor bu durumda farklı rijit diyafram çalıştırmayı düşünüyorum 2 ayrı bina kütlesi gibi

ancak deprem yüklemelerine baktığımda farklı rijit diyaframda deprem yüklemeleri örneğin x doğrultusunda rd1 rd2 62 63 ton mertebelerinde ; tek rijit diyafram kabulünde ise 131 ton civarında yaklaşık olarak yakın burulma değerleri ayrı ayrı aldığından fark büyük oluyor

şimdi benim sorum sizlere şu ben burada arada fazla bina boşluğu olduğu için tek temel 2 ayrı sistem yapmayı düşünüyorum

sizlerinde önerilerinizi düşüncelerinizi bekliyorum

Ekli dosyalar

Bu türde bir proje benim de karşıma çıkmıştı.
Tam rijit diyafram kabulü ile tek rijit diyaframda hatalı sonuçlar alabilirsiniz. O yüzden 2 farklı diyafram tanımlamak uygun olur.
Fakat yarı rijit diyafram çözümü kullanırsanız (döşemelerin sisteme dahil edilmesi ve yük aktarımının daha gerçekçi olması sebebiyle) tek rijit diyaframla çözdüğünüzde tam rijit 2 farklı diyaframla yapılan çözüme çok yakın sonuçlar alacaksınızdır diye tahmin ediyorum. (Benim projemde öyle olmuştu)

Tam rijit ve tek diyaframda S22 - S23 kolonlarınıza ve P03 - P06 perdelerinize olması gerekenden fazla moment ve kesme kuvveti tesir ederken, çekirdekteki elemanlara gelen yükler olması gerekenden az çıkacaktır.

Geri