V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Temel gerilmeleri

hatice bayram

Etkin Üye
Merhaba radye temellerde zemin gerilmeleri kontrolü yapılan sayfada minimum ortalama ve maksimum zemin gerilmesini görebiliyoruz ancak negatif çıkan zemin gerilmesini radye temel statik sonuçları sayfasında ilgili kombinasyonlarla birlikte göremiyorum sadece tek bir kombinasyon o da minimum gerilmede gözüküyor.birde forumda 0,9g” kombinasyon yapının tam yüklenmeden inşaat halindeki haliyle oluşacak olan bir depremde ortaya çıkan gerilme olduğu için dikkate almayın deniyordu bu yüzden negatif gerilme çıkan bütün kombinasyonları nereden görebilirim?şimdiden teşekkür ediyorum.

"0,9g” kombinasyon yapının tam yüklenmeden inşaat halindeki haliyle oluşacak olan bir depremde ortaya çıkan gerilme olduğu için dikkate almayın" Böyle bir şey yok. Kafanızdan silin.

Hatice Hanım İsmail Bey'in mesajının son kısmına bakarsanız "yönetmelikte 0.9g yüklemesini de içeren tüm depremli kombinasyonlar ifadesi vardır. ve ayrıca negatif gerilmelerle ilgili bir öneri bulunmamaktadır." ifadesi yer almaktadır. Dolayısıyla yönetmelik gereği 0.9g yüklemeleri dahil etmek zorundasınız. Bu nedenle bunu kafanızdan çıkartın dedim.

Tabi bu konu biraz "mühendislik yargısı" içeren bir mesele. Negatif zemin gerilmesinin ne kadarının hangi durumlarda ihmal edilebileceği mühendisin karar vermesi gereken bir durum. Konu ile ilgili idecad bilgi bankasında ve forumlarda yeterli bilgi var.

Bir de şunu sormak istiyorum bir arkadaşımızda aynı sorunla karşılaşmış bodrum kat rijit tikini kaldır tekli yükleme durumu seçeneği ile çöz diye tavsiye verilmiş bende bu şekilde denedim ve negatif gerilme çıkmadı bodrum kat rijit değil kabul etmenin sisteme nasıl bir etkisi oluyor ki temelde negatif gerilme çıkmıyor açıkçası bunu merak ediyorum bodrum kat 4 tarafı perde ile çevrili iken bu kabulü yapmak doğru mu ?cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Geri