V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Temel Kiriş Etriyelerinin Ters Çizimi

ayhansuleyman

Yeni Üye
Herkese İyi Günler Dilerim


Temel kirişlerinin detay çizimlerini aldığım zaman etriyer hep ters çizilmiş (kanca üst kısımda) oluyor. Sonradan autocad'de ( kancaları altta çizerek ) elle düzeltiyorum. Böyle yapan bir tek ben miyim yoksa programda bunun bir ayarı var mı ? Forumda araştırdım aynı soruyu soran pek çıkmamış.
 
Öğrenmek amacıyla soruyorum...
ters çizildikleri kanısına nasıl vardınız?
Yani kancanin konumuna dair bağlayıcı bir bilgi var mı?

Sorunuza gelirsek, kanaatimce bir tek Siz düzenleme yapıyorsunuz.. ve gerek yok buna, beyhude yorulmayın...

İyi çalışmalar, saygılar...
 
Terimlere boğulmadan, örnekleyerek anlatmam gerekirse ; mesela kirişlerde donatı üst tarafta az kuvvet de üst tarafta az, dolayısıyla uygulamada kancalar hep yukarı tarafa gelir. Temel kirişlerinde etkileyen kuvvetler kirişlerin tam tersi yönde. Dolayısıyla temel kirişlerinde üstte daha fazla donatı oluyor. kancayı da kuvvetin az olduğu kısım olan alt tarafa gelecek şekilde imalat yapılır şantiyede. Yapı denetimler ve belediyeler de bu şekilde istiyor zaten. Düzeltmeyi unuttuğum zaman hem belediyeden hem de yapı denetimden aynı geri dönüşleri aldım hep.

Özetle, şantiyede temel kirişlerinin kancaları alt tarafta olacak şekilde uygulama yapılıyor, projesini de hep öyle istiyorlar haliyle.
 
Anlattıklarınızla bugüne kadar hiç karşılaşmadım ve garipsedim açıkçası...
Neyse teknik terimlere boğulmaya gerek yok dediğiniz gibi... özetle, yazılımda isteğinizi otomatik yaptıracak bir opsiyon bulunmamaktadır..
Kolaylıklar dilerim..
 
Programda temel kirişinde çift etriye olması durumunda etriye kancasının biri üstte, diğeri altta olacak şekilde çizilir. Tek etriye olması durumunda kanca detayı üstte çizilir.

1659533994797.png

TS500 ve TBDY2018 de kanca detaylarının sürekli temellerde her zaman altta verilmesine yönelik bir yaptırım bulunmuyor. (Biz bulamadık) Elinizde bir kaynak varsa ve bizimle paylaşırsanız konunun değerlendirilmesi için ar-ge ekibine iletebiliriz.
 
Arkadaşlar konuya bir açıklık getireyim. Yaptığım bir kaç telefon görüşmesi sonucunda ( üstadım olan mühendislerle ) Sakaryada 99 Depremi sonrasında belediye böyle bir karar almış. Etriye kancalarının üstte olduğu temellerde çok fazla patlama çatlama tespit ettikleri için bu bölgede belediyeler böyle bir uygulama istiyor.

Diğer meslektaşlarım da temel kiriş açılımlarını elle düzeltmek zorunda kalıyor. Programda bu şekilde bir düzenleme olursa sevinirim. Büyük çaplı projelerde ciddi anlamda zaman kaybı oluyor.

İyi Çalışmalar
 
Temelde ve kirişte Etriyeler kesme kuvveti alan donatıdır. Ayrıca kirişi ya da temeli sararak betonun sargılı davranmasıyla birlikte elemanın sünek davranmasına katkı sağlar, ve gevrek kırılmaya engel olur. Kancanın üstte veya altta olmasından ziyade hangi açıyla kıvrıldığı mühim olup betonu sarması ve ne aralıkta yerleştirildiği önemlidir. zaten yönetmelikler de kancanın nasıl kıvrılacağını ve etriye aralıklarının ne olacağını belirtir. 2018 Deprem yönetmeliğ hangi donatının nerede nasıl ekleneceğine varıncaya kadar çok detaylı bir anlatımı ve yaptırımları olan dökümandır. ve TDBY de bahsettiğiniz kural yoktur. Sanırım 2018 yönetmeliğini hazırlayan kurul sizin bahsettiğiniz sakaryadaki bu yapılardan habersiz olacak ki yönetmeliğe temel kirişlerinde kancayı üstte kıvırın diye madde koymamışlar.
Bu bahsettiğiniz husus ACI amerikan yönetmeliğinde de yok.
 
Eskiden 90 dereceli açılı 75 yönetmeliğine göre çözdüğümüz projelerde ben şantiyede etriyelerin ek yerlerini şaşırtmalı yapardım ama ekleri ne zaman 135 dereceli yapmaya başladıktan sonra ek yerinin nerde olduğuna bakmıyorum.
 
Sürekli Temellerde etriye kancalarının aşağıda olması Denizlide de isteniyor. İmo proje denetimi yaptığı zamanlardan beri durum böyle. Kirişlerin tersi gibi düşünülmekte; Ana fikir kancanın basınç bölgesinde olması. Durumu biraz ileri götüreceksek, kanca, açıklıkta üstte ise mesnette altta olmalı.
Yönetmeliklerde olmasa bile yapılan uygulamanın bir akla yatkınlığı var. Herkese kolaylıklar diliyorum.
 
Ana fikir kancanın basınç bölgesinde olması. Durumu biraz ileri götüreceksek, kanca, açıklıkta üstte ise mesnette altta olmalı.
Deprem bölgelerinde etriyeler açıklık ortasından ziyade kiriş uçlarında vazife yaparlar. Kiriş uçlarında sizin basınç bölgesi diye tarif ettiğiniz yer deprem sırasında sürekli yer değiştirir ve bir üstte basınç olur bir altta. Yani mesnette basınç kirişlerde sizin bahsettiğiniz gibi üstte oluşmaz.
sadece düşey yüklerden söz ediyor olsanız bile mesnette üstte basınç oluşmaz bilakis çekme oluşur
Deprem sırasında temel kirişleri de aynı davranırlar. yani basınç bölgesi sürekli değişir.
 
Geri
Üst