V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

TEMELDE YAPI PERFORMANS ANALİZİ

iyi çalışmalar. benim sorum yapı performans analizi hakkında olacaktı. neden performans analizi temelde yapılamıyor. Yapıya performans analizi yaptırdığımızda; kolon, kiriş, döşeme ve perdelerin performans analizini görebiliyorum ama temel hakkında tek bir bilgi yok. temel güçlendirmelerini neye göre yapacağız. bu konuda bilgi edinmek istiyorum. bilgisi olan arkadaslar yardımcı olurlarsa şimdiden teşekkür ediyorum
 
Merhaba;

Deprem yönetmeliği 7.bölüm (mevcut yapıların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi) performans analizi hakkında detaylı bilgi vermektedir ancak bu kısımda temellerden bahsedilmemektedir. Yani temeller performans değerlendirmesinin dışında tutulmaktadır.
Siz projelerinizde şöyle bir yol izleyebilirsiniz:
- eğer güçlendirme elemanları ekliyor iseniz ve bu elemanların altında temel yoksa temel ilavesi-güçlendirmesi yapmanız gerekir.
- yada mevcut temelleriniz üst yapıdan gelen yükleri güvenle zemine aktaramıyorsa yani mevcut temellerinizde zemin emniyet gerilmeleri aşılıyor ise temel ilavesi-güçlendirmesi yapmanız gerekir.
- yada temel kesitleriniz yetersiz ise temel ilavesi-güçlendirmesi yapmanız gerekir.

bu ve benzer sebeplerden dolayı temeller ile ilgili kararı projeci olarak siz vermelisiniz...

saygılarımla.
 
Teşekkür ederim birde şunu sormak istiyorum. ben yapı performans analiziyle binayı inceledim. fakat bina hemen kullanım çıktı. herhangi bir güçlendirme yapmadım.yapı performans analiziyle binayi incelerken zemin etütüne ihtiyacım varmı
 
Merhaba;

Elbetteki deprem etkilerinin hesabında zemin sınıfı önemli ve etkili bir parametre, ayrıca yapı temel etkileşimli çözüm yapıyorsanız yatak katsayısıda gerekli olacaktır.

saygılarımla.
 
Geri
Üst