V11'i Online Satın Alın

Toprak Yüklemesi

Kerem Gürbüz

Etkin Üye
Herkese merhaba;

Toprak yüklemesi hakkında sizlerinde fikrini almak istediğim birkaç husus var;

1. si TS500'de belirtilen 1.4G+1.6Q+1.6H ve 0.9G+1.6H kombinasyonlarındaki H için depremli ve depremsiz durumlardaki etkileri göz önüne alarak 2x2'den 4 adet kombinasyon tanımlamalıyız değil mi.
2. İdeCAD'de H yüklemeli kombinasyonları zemin gerilmesi kontrollerinde kullanmak neden opsiyonel. Bu etkileri zemin gerilmesi kontrolüne sokmamak hataya yol açmaz mı. Çünkü toprak yükleri deprem yüklemesi gibi çok seyrek olmayıp sürekli yapısal elemanlara statik olarak etkiyen sabit bir yüktür.
3. olarak yönetmelikçe zorunlu olsa da, kanaatimce H'nin 1.6 katsayısı sürsarj yükleri olmadığı durumlarda çok gaddarca :)))
 
2. kenar kolonlarda düşey yüklerden kaynaklanan momentler içe doğru. Toprak yüklemesi bu momentleri azaltacak yönde dolayısı ile o bölgedeki zemin gerilmelerini azaltacak yönde etki edebilir.
 
Sayın sereze iç kuvvetler konusunda haklı olabilirsiniz, ama bu durum özellikle kat yüksekliği, statik ve dinamik aktif zemin basınç katsayısı ve benzeri bir çok parametreye bağlı. Şöyle bir örnek vereyim, son projemde bodrum kat yüksekliği 6.97 m. H yüklemeli kombinasyonları sadece donatı dizaynında kullandığımda proje sorunsuz şekilde devam etmekte, fakat H yüklemeli kombinasyonları zemin emniyet gerilmeleri kontrolünde kullandığım taktirde ise 35 temel kirişinin 21'inde emniyet gerilmesi önemli farklarla aşıldı.

Peki neden ?

H yüklemeli kombinasyonlarda zemin emniyet gerilmeleri %50 arttırılamıyor, çünkü bu kombinasyonlar deprem yüklemesi içermiyor. Bu durumda ise temel kirişlerinde (radye temel belki) zemin emniyet gerilmelerini sağlamak boyutları çok büyütmedikçe imkansızlaşıyor.

So what ?

Sonuç olarak toprak yüklerinin etkin olduğu yapılarda H yüklemeli kombinasyonları zemin emniyet gerilmeleri kontrolünde kullanmamak opsiyonel olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüşüyor ve bence ideCAD'i tasarlayanlar bu seçeneği bu sebepten ötürü kullanıcının seçimine bırakmış. Ama benim asıl takıldığım toprak yükleri gibi statik yük sınıfına dahil bir yükün etkilerinin göz önüne alınması bir zorunluluk değilmidir.
 
Ben üzerinde biraz daha düşündüm sözümü geri alıyorum. Kenar kolonlarda düşey yüklerin etkisi de toprak yükünün etkisi de içe basar. Toprak yükü varsa bodrum kat var demektir, bodrum katlı bir binada bohçalama su izolasyonun yapılabilmesi için radye temele ihtiyaç var. Ayrıca sürekli temel yaparsanız aralara dolgu ve 15 cm. yer betonu dökülmesi lazım, radyenin üstüne 8 cm şapla işi bitirirsiniz ( Çok fazla tesisat olup da tesisat için bir dolgu alanı gerekmiyorsa ) . Karar sizin tabi sorduğunuz konu ile tam alakalı değil ama benim naçizane fikrim radye temel yapılması yönünde. Zaten bitişik nizamlar, zemin etüdlerini hazırlayanların aşırı güvenli tarafta kalması vs. vs. gibi nedenlerle bizim bulunduğumuz çevrede temellerin yüzde doksanı radye çıkıyor. 4-5 katlı olsa bile.
 
Geri
Üst