V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Tribün yapımı

Kapalı bir spor salonu tasarlıyoruz.
Betonarme sistem üzerine uzay kafes çatı yapılacak.
tribünleri dizayn ederken, onları bir merdivenmiş gibi düşünerek merdiven komutu ile dizayn edebilirmiyiz.
Ayrıca sistemde döşeme olmayacağından diyaframda olmayacak ama çatı kafesi var, sonuçta çatı kafeside yükleri aktaran bir tür diyafram gibi kabul edilebilirmi, veya sisteme bu tanımlanabilir mi?

rijit diyaframsız çözümü seçmelisiniz. söz konusu olan kompozit yapılarda çatı yükleri mesnetlendigi kolon veya diger taşıyıcılara yük aktarmak zorunda.Siz öncelikli olarak çatıdaki tepkimeleri ilgili tasıyıcılara aktararak rijit diyaframsız çözüm yapmalısınız bence. Basit açıklamak gerekirse çatı makasına mesnetlenen bir kolona ilgili makasın yüklerini etkittirerek çözüm yoluna gidebilirsiniz.Tribunler konusunda siz önerim merdiven olarak degil ama egik döşeme olarak çözüm yapmanız. Trübün en düşük kotu ilgili kolonlara binecek şekilde egik döşeme olarak çözülebilir.tabi harektli yükleri uygun girmek koşulu ile eger tribun spor salonu içersinde her hangi bir taşıyıcıya (yüksek kotu duvarların oldugu kısımda herhangi bir kolona baglanabilirse egik döşeme daha gerçekçi çözüm olur inancındayım.

Konuyla ilgili hiç bir yerde örnek bir proje bulamadığım için,
Kafamın yattığı kadar Spor salonu projesini bitirdim.
Eğik döşeme olarak yaptım. Proje ekte.
Bakabilirseniz çok memnun olurum.
Birde aşağıdaki gibi bir kesite sahip döşeme yapılabilir mi?
Daha doğrusu idecad de böyle bir döşeme hesabı yapılabilir mi?

Ekli dosyalar

• spor salonu.cde
    spor salonu.cde
    3.2 MB · Görüntüleme: 685
  • döşeme.jpg
    döşeme.jpg
    39 KB · Görüntüleme: 4,313
Merhaba. Şuanda bir trübun projesi de benim elimde var. Tribün altı bağımsız bir birim olarak (mutfak vb.) olarak kullanılacak. Acaba bunu gerçeğe en yakın şekilde nasıl modellemeliyim?

Forum sayfasındaki örnekleri inceleyiniz

Kapalı bir spor salonu tasarlıyoruz.
Betonarme sistem üzerine uzay kafes çatı yapılacak.
tribünleri dizayn ederken, onları bir merdivenmiş gibi düşünerek merdiven komutu ile dizayn edebilirmiyiz.
Ayrıca sistemde döşeme olmayacağından diyaframda olmayacak ama çatı kafesi var, sonuçta çatı kafeside yükleri aktaran bir tür diyafram gibi kabul edilebilirmi, veya sisteme bu tanımlanabilir mi?
Merhaba. Çelik çatıyı ayrı çözüp elde edilen mesnet kuvvetlerini betonarmeye aktarıp çözüm yapmanın uygun olup olmayacağını araştırdınız mı? Mümkünse bunu da yapmanızı öneririm. ideCAD Statikte hem yük tanımlayıp hem bu yükü kombinasyonlara ekleyip hem de betonarme elemanlara çeşitli şekillerde yük aktarma imkanları var. İyi çalışmalar dilerim.

Merhabalar, projemde büyük bir galeri boşluğu ve büyük basamaklı merdiven var. Bu projeyle ilgili bana genel olarak ne önerebilirsiniz?
1-) 10 cm merdiven kalınlığı bu proje için çok az.
2-) Tribün için merdiven hareketli yükü çok az.
3-) Donatı detaylarını büyük özenle hazırlamanız gerekir aksi takdirde tribünü kucağınıza alırsınız.

Geri