TS 500 - Eğilme ve Kayma Donatısı Alanı Hesabı

İsmail Hakkı BESLER

Administrator
doğrulama ornegi TS500.png

TS 500 - Eğilme ve Kayma Donatısı Alanı Hesabı​

Bu örnekte 6 m uzunluğunda betonarme bir kiriş elemanın eğilme ve kayma donatı hesabı bağımsız el hesabı ile yapılarak ideCAD Statik sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Donatı alanı hesabında TS 500 kullanılmıştır. Bir ucu sabit diğer ucu hareketli mesnet olan kirişin 36.67 kN/m 'lik düzgün yayılı yük etkisi altındadır.

Eğilme ve Kayma Donatısı Alanı Hesabı Açıklamaları için Aşağıdaki linkin Üzerine Tıklayınız

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba.. paylaşılan ide dosyasındaki kayar mesnet tanımı hatalı mı?
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    12.4 KB · Görüntüleme: 26
Merhaba;

Mesnet tanımında hata yoktur.
ideCAD ile model her zaman 3 Boyutlu olusturulur. Bu örnekte olduğu gibi 2D bir model yapılmak istenirse, sistem kararlılığı açısından 2D çözüm yapabilmek için duzlem dışı deplasmanları sabitlemek şarttır.

Burada 3 boyutlu analiz sisteminde işaretlediğim düğüm noktasının global eksene göre X yönünde ötelenebilmesi gerekmekte, Z yönünde ötelenememesi gerekmektedir. Y yönündeki ötelemeyi tutmamızın sebebi üç boyutlu analiz modelinin oluşturulabilmesi içindir. Dönmelerde ise yine global eksene göre sağ el kuralı uygulayarak Y eksenine paralel moment vektörünün serbest bırakılması gerekmektedir. Burada X eksenine paralel moment vektörünün serbest bırakılması, kirişin zayıf eksen yönünde dönmesine sebep olacaktır ancak bu dönmenin örnek soru için herhangi bir etkisi yoktur. Çünkü örnek sorudaki yükleme, Y eksenine paralel dönme (veya moment) vektörü yönünde bir dönme şekil değiştirmesine sebep olacaktır. Y eksenine paralel moment vektörü, kirişin kuvvetli ekseninde dönmesi anlamına gelmektedir. Burada dönme ve öteleme değerlerini doğru girdiğimiz ideCAD sonuçlarındaki moment ve Kesme kuvveti diyagramlarından rahatlıkla kontrol edilebilir.

1624625013571.png

Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
Geri
Üst