Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

TS500 Yeniden dağılım maddesini uygula

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mertmen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mertmen

Etkin Üye
Kolay gelsin. Yapı denetim firmasındaki kontrolör projemi inceledi ve 'TS500 YENİDEN DAĞILIM MADDESİ' tikini kaldırmamı söylüyor. Böyle bir şey yapmak zorunda mıyım? Ya da bunun mantığı nedir açıklayabilir misiniz?
 
Kolay gelsin. Yapı denetim firmasındaki kontrolör projemi inceledi ve 'TS500 YENİDEN DAĞILIM MADDESİ' tikini kaldırmamı söylüyor. Böyle bir şey yapmak zorunda mıyım? Ya da bunun mantığı nedir açıklayabilir misiniz?
''Merhaba

Bir proje yapiyorsunuz. Statik ve dinamik ve betonarme hesap yaptiniZ. Sonra baktiniz ki bir kiris in mesnetlerinde cok fazla donati cikmis(moment cok buyuk), ama bu kirisin aciklik momenti makul(genelde deprem yuklemeleri nedeniyle mesnet ust momentleri oldukca buyuk cikar). Tabi mesnetlerde ust donati fazlaolunca bunu yerlestirmekte zor. O zaman ne yapiyorsunuz, mesnet momentini biraz azaltiyorsunuz azalttiginizi aciklik momentine ilave ediyorsunuz. Toplam moment degismiyor. Boylece mesnet donatilari biraz azalirken aciklik donatisi biraz artiyor. Sistemde tam bu sekilde calisiyor. Ama kafaniza gore mesnet momentinin iztediginiz kadarini alip aciklik momentine ilave edemiyorsunuz, bunun siniri var, nedir o sinir:

TS500 moment dağılımını %15 e kadar dağıtmamıza izin vermekte.Bu maddeden yararlanarak özellikle moment değeri buyuk mesnetlerde momenti azaltarak ilgili açıklıklara dağıtıyoruz.Böylece mesnetler rahatlarken donatı sığması konusundada epey rahatlama sağlanmakta dedik.Ancak yeniden dağılım ilkesini bazı mühendisler arkadaşlar yanlış uygulamakta.Bu yanlış uygulamayı çevremde gördüğüm gibi bana gelen sorulardan da anlıyorum, bunu da belirteyim

Yeniden dagilim ike ilgili ornek vereyim,
iki açıklıklı kiriş düşünün.Ortadaki mesnette 30 tm lik moment olmuş olsun.Bu momentin yeniden dağılımı uygıulayarak açıklıklara paylaştıracagımızı düşünün.30 tm momentin yüzde 10 u 3 tm ye tekabül etmekte.Bu 3 tm yi arkadaşlar direk açıklık momentine etkitiyorlar ve açıklık momentini 3 tm artırarak hesdap yapıyorlar.Mesnet momentini de 27 tm düşünerek dizayn ediyorlar.Mesnet momentinin 27 tm olarak düşünülmesi doğru.Ancak fark olan bu 3 tm direk açıklıklara verilmeyecek.Mesnet momentine göre yani 27 tm değerine göre sistem tekrar hesaplanıp ,27 tm ye göre yeniden mesnet tepkileri bulunacak, bulunan yeni mesnet tepkilerine göre moment diagramlaraı çziilecek ve açıklık momentleri direk oradan alınacak.Yani dağılım yeniden yapılacak.Göreceksiniz ki mesnet tepkileri ve açıklık momentleri değişmiş.''

-Ahmet Çelikkollu
 
Geri
Üst