V11'i Online Satın Alın

U perdelerde kesme güvenliği ve Kiriş Nmax hatası alıyorum

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan M.ORAL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

M.ORAL

Üye
merhaba,
projemde asansör ve merdiven kovalarındaki U perdelerde kesme güvenliği hatası alıyorum.beton sınıfım c35.etriye donatı alanını arttırmama rağmen sorunu çözemedim.
yarı rijit diyafram ile analiz yapıldı.analiz süresi yaklaşık 1 saat.Tam rijit ile çözüm yapmak yanlış mı olur?yardımcı olursanız sevinirim.iyi çalışmalar.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Re: U perdelerde kesme güvenliği ve Kiriş Nmax hatası alıyor

Merhaba
Önerilerim;
--Asansör/merdiven çevresini grup perde yapın,
--Binadan ayrı olarak verilen P12 perdesini 1. ve 2. bodrum katta silin, ayrı istinat duvarı olarak çözün,
--Kat rijitliklik tiklerini 1. ve 2. bodrum katta kaldırın, (iki tarafta perde var.)
--Asmolen döşeme olarak girdiğiniz döşemeleri kaset yapın, (Bina dış çerçevelerinin içinde kalan döşemeleri)

Ünver ÖZCAN

Merhaba;

1- Çekirdek bölgesindeki U perdelerinizi Grup perde olarak tanımlayınız. Detay için forumda grup perde tanımlama konusuna bakabilirsiniz.
2- Bazı katlarda grup perdenin bazı kollarına farklı kot verilmiş bu ve benzeri durumlarda aynı gruptaki perdelerin tümüne aynı kotu vererek düzenleme yapınız.
3- Perde kalınlıklarınızı mümkünse 35 yada 40cm seçiniz
4- Kiriş genişliklerinizi arttırınız (bence min 40cm) bu durum size daha rijit bir kat diyaframı oluşturmanızı ve yatay yükleri elemanlar arasında daha rahat paylaşmanızı sağlayacak.
5- Özellikle çekirdek perdeleriniz arasındaki kirişleri mümkün mertebe daha yüksek seçiniz
6 - Ön tasarım için Tam rijit diyafram ve Statik Dışmerkezlilik opsiyonlarını kullanarak çözüm yapabilirsiniz, önerim nihai hesaplarda Yarı rijit diyafram ve Dinamik dış merkezlilik seçenekleriyle projenizi bitiriniz.

Saygılarımla.

2m proje":25stjrty' Alıntı:
Merhaba;

1- Çekirdek bölgesindeki U perdelerinizi Grup perde olarak tanımlayınız. Detay için forumda grup perde tanımlama konusuna bakabilirsiniz.
2- Bazı katlarda grup perdenin bazı kollarına farklı kot verilmiş bu ve benzeri durumlarda aynı gruptaki perdelerin tümüne aynı kotu vererek düzenleme yapınız.
3- Perde kalınlıklarınızı mümkünse 35 yada 40cm seçiniz
4- Kiriş genişliklerinizi arttırınız (bence min 40cm) bu durum size daha rijit bir kat diyaframı oluşturmanızı ve yatay yükleri elemanlar arasında daha rahat paylaşmanızı sağlayacak.
5- Özellikle çekirdek perdeleriniz arasındaki kirişleri mümkün mertebe daha yüksek seçiniz
6 - Ön tasarım için Tam rijit diyafram ve Statik Dışmerkezlilik opsiyonlarını kullanarak çözüm yapabilirsiniz, önerim nihai hesaplarda Yarı rijit diyafram ve Dinamik dış merkezlilik seçenekleriyle projenizi bitiriniz.

Saygılarımla.

Grup olarak modellediğim zaman kesme güvenliği ie ilgili bir değişiklik olmadı.
6.maddede neyi kastettiğinizi anlamadım.önce tam rijit ile analiz yapıp sonra yarı rijit ilemi analiz yapmam gerekiyor.
R katsayısı seçimlerim doğru mu?

Merhaba;

Grup perde modellemesi yönetmelik gereği zorunlu bir durum, tek başına kesme yetersizliğini gidermesi beklenemez, bu sebepten perde kalınlıklarınızı ve kiriş boyutlarınızı değiştirin demiştim.
6. madde ise ön tasarım sürecinde 1 saat süren analiz sürenizi kısaltmanız için öneriydi. Yoksa önce böyle yapın sonrada böyle yapın gibi bir durum söz konusu değildir.
R katsayısı seçimleriniz başlangıç için uygun, analiz sonrası program uyarılarını ve yönetmelik maddelerini takip ediniz.
Ünver beyin, bodrum katlarınız ve balkonlar haricindeki asmolen döşemelerinizle ilgili uyarılarınıda dikkate alınız.

Saygılarımla.

M.ORAL":refuv1t5' Alıntı:
merhaba,
projemde asansör ve merdiven kovalarındaki U perdelerde kesme güvenliği hatası alıyorum.beton sınıfım c35.etriye donatı alanını arttırmama rağmen sorunu çözemedim.
yarı rijit diyafram ile analiz yapıldı.

Merhaba,
Projenizde kademeler ve düşük döşemeler mevcut. Kademe ve düşük döşemelerden dolayı yarı rijit diyafram çözümünde perde kesme kuvvelerinde artışlar söz konusu. Kotlu döşemelerde Döşeme özellikleri/Statik sekmesinden rijit diyafram oluşturma seçeneğini işaretleyerek çözmeyi ya da Analiz ayarları/Genel ayarlardan tam rijit diyafram opsiyonu ile çözüm seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
İyi çalışmalar.

v10.17 de oluşan bu durum notlarımız arasındadır. Gelecek versiyonlarda yarı rijid diyafram için bu durum giderilecektir.

Ekli dosyalar

• Rijit diyafram oluşturma.png
    Rijit diyafram oluşturma.png
    60.3 KB · Görüntüleme: 4,180
Geri