V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Uzun Açıklıklı Projede Kirişlerin Sehimi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emir16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

emir16

Yeni Üye
İyi günler;
Ekte yer alan projede yer sahıbı zemın katı dükkan yapacağından dolayı ortada hiçbir şekilde kolon ıstememektedır. Parsel bitişik nizamdır. Sıstemı mımarıye uygun yerlestırdıgımızde kirişlerin bır çogunda sehim hatası çıkmaktadır. Ayrıca geometrık kontrolundede ts500 11.3.2 uyarısı cıkmaktadır.
Geometrık kontrolunu ancak ortaya yardımcı kiriş atarak cozebılmekteyım. Fakat ortaya attıgım kirişin sehimde olumlu etkisi görülmemektedir. Ben sıze bunların atılmamıs halını gonderıyorum.
Projeyı ınceleme fırsatınız olursa zaten sıkıntıları goreceksınız. Daha ısıklık boslukları açmam gerekmektedır. Fakat sehimi çözemedıgımden dolayı o asamaya gecemedim.
Bu arada parsel 1. Deprem bölgesındedır.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. proje Ek'deki uzantıdadır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Kiriş boyutları açısından bu açıklık için bu bu kiriş yüksekliği ile çözmeniz ebette mümkün değil. Almadan vermek Allah'a mahsustur derler. Siz hiç bir şeyden ödün vermeyeceksiniz, kolon istemeyeceksiniz, kirişi yükseltmeyeceksiniz, tek açıklıkla bunu çözmek isteyeceksiniz... Sonrasında sehimdir, kesit yetersizliği filan ... Elbette karşılaşırsınız. Sonuçta kullandığınız malzeme betonarme?!

Merhaba
Önerilerim;
--Hesap çıktısında 1. kat ve zemin göreli kat ötelemesi çok yüksek hatası veriyor.
-sol taraftaki kolonların kalınlıkları artırıldı,
-nervürler,
-çatı katı duvar yükleri, döşeme yükleri,
-hesap yapılınca K10 kirişi hata verdi o da düzetildi.
Hesaptan sonra deprem yönetmeliği genel raporu hatasız alınmakta.
Problem görünmüyor.
Burada aması var;
Geometri kontrolünde uyarılar:
bir doğruda çalışan döşemeler için TS 500 11.3.2. göre hata mesajı var.
Sizinki kaset olduğunda dikkate alınmamalı.
Dikkate alırsak kaset yüksekliğini ve kirişler yaklaşık 48 cm (L/20) olmalı.
Ben olsam bu açıklığı hesap kurtarsa dahi, böyle geçer mi idim ??????????

Ünver ÖZCAN
Düzeltilmiş proje ekte

Ekli dosyalar

Geniş açıklıklar geçilebilir buna itirazım yok ama müteahhit keyfiyeti yüzünden böyle bir sisteme eyvallah deyip sorunu burada çözmeye çalışmak da doğru değil bana göre.

Buna benzer bir yapıyı (açıklık bundan çok daha az) yıllar önce yapmıştım. Kısmen tek açıklıklı uzun ince bir yapıydı. 12 Kasım depreminde bir sürü bina varken kalkıp koşup ilk baktığım bina o bina idi. Şükürler olsun bir şey olmamıştı (zaten depremin merkezine çok uzakta sayılırdık. bu gün olsa aynı şeyi sanırım yapmazdım.). Fakat şunu söylemeliyim ki; Korkulu rüya görmektense uyanık kalmak iyidir derim. Başkalarının gönlüne göre hareket ederek, ne onları, nede kendinizi riske sokmayın. Daha büyük betonarme açıklıklar geçtik elbet. Ama yapı sistemi, geometrisi, boyutlar vs gibi unsurları seçerken mühendislik bilim ve formasyonu içinde hareket etmeye çalıştık.

İnşaat mühendisinin ateşle imtihanı (Yönetmelik-şartname, mimari proje, program, yüklenici, zemin, beton, vb. ) bu olsa gerek.

Geri