V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

v11 parametreleri

merhaba v11 versiyonunun deneme sürümünü indirdim ve kullanıyorum fakat sürekli kolon ve kirişlerde donatı yetersizliği hatasını veriyor v10 versiyonunda hocamız açtığında onda herhangi bir hata vermedi . programları karşılaştırdığımızda parametrelerin v11 versiyonunda olmadığını farkettik bazı parametreleri girmiş olsak bile daha ne kadar bir eksiklik olduğunu tespit edemedik. forumda yazılanlara baktığımda parametrelerin yazılmamış olması standartlara uygun olarak analiz ettiğii ve sıkıntı olmayacağı şeklinde bir açıklama gördüm ama ne yazıkki ben parametreleri girdiğimde sorunların bazıları çözümlenmiş oldu bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar

V10 da sorunsuz olan projenizi eklerseniz. V11 de inceler farkın neden kaynaklandığını tespit edebiliriz.
veya V11 demo projenizi ekleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

V11'de parametreler ekranında açıklama kısmında başında " * " olup, değeri " 0 " olan parametreler, yönetmelik standartlarında geçen değerler kullanılır.
1747309924489.png

Merhaba iyi günler aralık ayında v10.94 çizmiş olduğum projemde hiç hatam yoktu bugün v11 de donatıları kitleyip açtığımda kirişlerimde hatalar oldugunu fark ettim ve hatalar sadece kirişlerde ''Kiriş kapasite oranı >1'' kapasite hatası bunun neden kaynaklandığını öğrenebilir miyim. Yeni versiyonda kirişlerle ilgili nasıl bir değişiklik oldu ki tüm projelerimde sadece kapasitesi alıyorum.

Merhaba,

Projenizi ekler misiniz?

V10’da bazı kiriş tasarım parametreleri kullanıcı tarafından girilmese dahi arka planda sabit kabul edilerek kontrol ediliyordu. V11’de ise bu parametreler tanımlı değilse TBDY 2018 ve TS 500’deki varsayılan değerler esas alınmaktadır. Donatı kilidi açıldığında kirişler, mevcut donatılarıyla bu yönetmelik değerlerine göre yeniden kapasite kontrolüne tabi tutulur; bu nedenle “kiriş kapasite oranı > 1” uyarılarının görülmesi mümkündür.
Bu durum, V10’da hatasız olan projelerde V11’de özellikle sadece kirişlerde kapasite hatası alınmasının temel sebebidir. Hesap mantığında bir değişiklik yoktur; fark, parametrelerin V11’de daha sıkı ve şeffaf şekilde, yönetmelik esaslı uygulanmasından kaynaklanmaktadır.
Kiriş tasarım parametrelerini kontrol edip gerekirse manuel olarak tanımladığınızda, sonuçlar V10’daki davranışa daha yakın olacaktır.

İyi çalışmalar.

Merhaba iyi günler aralık ayında v10.94 çizmiş olduğum projemde hiç hatam yoktu bugün v11 de donatıları kitleyip açtığımda kirişlerimde hatalar oldugunu fark ettim ve hatalar sadece kirişlerde ''Kiriş kapasite oranı >1'' kapasite hatası bunun neden kaynaklandığını öğrenebilir miyim. Yeni versiyonda kirişlerle ilgili nasıl bir değişiklik oldu ki tüm projelerimde sadece kapasitesi alıyorum.

çok teşekkür ederim, fakat kirişlere müdehale ettiğim an kolonlarımın 4 5 tanesi zayıf kolon yanıyor bu kadar fark olması bana çok garip geldi
Merhaba,
Sorularınıza destek merkezine eklediğiniz proje üzerinden cevap verilmiştir;

"Öncelikle projeniz V10.94 sürümünde analiz edildiğinde de bazı kirişlerde kapasite oranının aşıldığı görülmektedir.
10 versiyonunda kirişlerde kapasite oranının 1'in üzerinde çıkıp, çıkmadığı kullanıcı denetimindedir.
Kiriş parametreleri diyaloğunda “gereken donatıyı fiber modeli kullanarak hesapla” seçeneği işaretli ise ve kapasite oranı mesnetlerde aşılmışsa program ilave donatıları arttırarak kapasite oranı 1 ve altında olacak şekilde donatı dizaynı yapar (mesnetlerde kapasite oranı 1.08 gibi 1’in çok az üzerinde çıkmışsa da ilaveler artırılmaz) kiriş açıklığında kapasite oranının 1’in üzerinde çıkması durumunda program donatı artımına gitmez."

-11 versiyonunda Genel Betonarme Ayarları penceresinde "Fiber beton modelini kullanarak kapasite oranı kontrolü yap" seçeneği aktif hale getirilirse, eksenel kuvvet ve iki eksenli eğilme etkisi altındaki elemanın mevcut donatı yerleşimi ile tüm kombinasyonlar dikkate alınarak hesaplanan etkileşim eğrisi sayesinde kapasite oranları kontrolü yapılmaktadır. Kapasite oranı 1'in üzerinde olan kirişlerde hata verilmektedir.
Kiriş Parametreleri penceresinde “Gereken donatıyı fiber modeli kullanarak ile hesapla” seçeneğini aktif hale getirildiğinde kapasite oranları 1’in altında altında olacak şekilde donatı tasarımı yapılır. Kirişlerde bunu otomatik yaptırmak yerine 1' in üstünde çıkan elemanlarda sonuçları incelemek , kapasite sorununun çözümü için gövde donatılarını artırmak daha faydalı ve ekonomik olabilir.

-Kiriş kapasite sorunlarının çözümü için kiriş boyuna donatıları arttırıldığında güçlü kolon şartının sağlamaması olasılıklar dahilindedir.

İlave olarak TBDY de güçlü kolon kontrolünde alfa i değerinin 0.70 ten küçük olmaması istenir. Bazı kolonları zayıf olması sorun teşkil etmez. Kolon betonarme tasarım diyaloğunda ve raporda bu bilgi verilir. Alfa i değeri 0.70 ten küçük olması durumu programda otomatik kontrol edilir ve raporda hata mesajı olarak verilir.
0,70 ≤ αi ≤ 1.0 aralığında, olması durumunda Denklem (7.3)’ün hem alttaki, hem de üstteki düğüm noktalarında sağlandığı kolonlara etkiyen eğilme momentleri ve kesme kuvvetleri (1/ αi) oranı ile çarpılarak arttırılır.)

çözümlememde problem yok ama 2 versiyon arası sayısız hata var

Projenizde V11.20' de yapılan çözümde kiriş kapasite oranı yetersizliklerinin dışında özellikle perdeye uzun doğrultuda bağlanan kirişlerde açıklıkta yapılan kontrole bağlı olarak donatı yetersizliği sorunları olduğu görülüyor.
Bu durumdaki kirişlerde ilave donatılar kaldırılıp , düz donatılar arttırılarak donatı yetersizliği sorunu çözümlenmektedir.

1767793709552.png

1767793923929.png

-V11' de programda yeni kontroller ve olanaklar eklenmiş ve iyileştirmeler yapılmıştır. Sonuçların birebir aynı çıkması beklenmemelidir. Programda yapılan çalışmalara genel olarak aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

İyi çalışmalar

Geri