Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Ver6.0050

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sabit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sabit

Üye
merabalar.
6.0050 yi inceledim ve baya guzel olmus. emegı gecenlere tesekkurler.
ancak sormak istediğim bi konu var. temellerde zemın gerılmelerı eskıden yaptıklarımıza gore anormal sekılde farklı cıkıyor.eskı projelerden kıyaslamak amacıyla bi kaçını tekrar analız yaptırdım. örnegın eskısınde 40 cıkan yenı versıyonda 7 cıkıyor. baska bı proje eskısınde 22 cıkan yenısınde 9 cıkıyor. bu konuda ikna olamadım. yenı temel analız seklını ve eskısınden farkını anlatırsanız cok sevınırım.
iyi çalışmalar diliyorum.
 
bende programı inceledim genel itibari ile güzel ancak 6.0012 de burulma gözükmeyen kirişler 6.0050 de burulma çıkıyor.sürekli kirişlerin burulma olayı karşıma çıkıyor. anlayamadığım bir konu var heralde projeyi ekliyorum bir bakan olursa çok sevinirim.
 
Öncelikle biz de size teşekkür ederiz.

Yeni versiyonda radye temellerle ilgili 2 değişiklik yapıldı:
1. Literatürde pseudo coupled winkler method olarak geçen yöntem.
2. Radye temel tasarımının da üstyapı etkileşimli çözüm sonuçlarının kullanarak yapılması.

Bu değişiklikleri kısaca açıklayacak olursak:
1.Bildiğiniz gibi daha önce elastik zemine oturan radye temel hesabında "winkler yayları" yöntemini kullanıyorduk. Bu yöntemde zemin yatak katsayısı ile orantılı olarak radye temel altında sabit değerli yayılı yaylar (area spring) tanımlanıp çözüm yapılıyordu. Ancak bu yöntemde komşu alanlar arası yay eşlenikliği dikkate alınmamış oluyordu. (Gerçekte zeminin bir noktasındaki oturma/basınç, oraya komşu alanlardaki yatak katsayısını değiştirir) ve bu karşılıklı karmaşık etkileşim temelde toplamda farklı oturmalara yol açabilir.
Winkler yönteminin bu kısıtlaması 2 yöntemle çözülebilir:
a) Komşu yay noktaları arasında çarpraz yaylar tanımlayarak eşlenikliği sağlamak
b) Pseudo cpupled method yöntemi ile radye alanını bölgelere ayırarak radyenin dışl konturuna doğru yay rijitliklerini arttırırken içine doğru azaltmak.
Bizim bu versiyonda uyguladığımız pseudo coupled yöntemi ile işte bu etkileşim dikkate alınmaktadır.
Daha detaylı bilgi ve bir örnek çözüm için linkteki dokümanı inceleyebilirsiniz. (Sayfa 15'ten itibaren)
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


2. 0012 versiyonunda etkileşimli çözüm seçilince radyenin üstyapıya etkisi bir bütün olarak dikkate alınıyor, kolon alt noktalarındaki tesirler bulunuyor, daha sonra bu tesirler klasik yöntemle radye sistemine dışarıdan yük olarak etkitilip radye sistemi kendi içinde ayrıca çözülüyordu.
Bu yöntemde radye temelin üst yapıya (yataklama) etkisi modellenirken üst yapının radye davranışına olan etkisi modellenmemiş oluyordu.

Yeni versiyonda yaptığımız değişiklik, radyenin betonarme tasarımını da ilk aşamada ortaya çıkan (tüm yapı çözümü) shell tesirlerini kullanarak yapmak. Sonuçta Radye sistemi, üzerindeki yapının rijitliği ile beraber davranmış oluyor. Bu etki ise radyenin kendi tasarımında da daha ekonomik sonuçlar doğuruyor.

Peki eskiden çözümler hatalı mıydı?
Hayır.
Üstyapı->temel->zemin etkileşiminde yeni versiyonda dikkate aldığımız etkiler genellikle sizin de farkettiğiniz gibi sistemizi rahatlatırken daha gerçekçi analiz yapmaya yöneliktir.
Özellikle 5 versiyonu sonuçları ile radye-üstyapı etkileşim sonuçlarını kıyaslıyorsanız farklar çıkabilir, çünkü beraber çözümde radye sistemi üstyapıyı rahatlatırken (kolon altlarında ankastre mesnet yerine radye kabuk elemanları+elastik zemin üstyapının deprem etkilerini azaltır), üstyapı da radyeyi genel olarak rijitleştirmek suretiyle rahatlatır.

Her zaman sisteminizi seçtiğiniz opsiyonlarla SAP2000'e aktarıp sonuçları karşılaştırabileceğinizi, özellikle pseudo coupled method ile hangi radye alanına hangi yatak katsayılarının program tarafından otomatik tanımlandığını kontrol edebileceğinizi unutmayın.

İyi çalışmalar...
 
yeni ver siyonların ikisinde indirdim. şimdilik inceliyorum. ama gördüğüm kadarı ile beklendiği kadar bir statik durum oluşmuş, birer tane proje çözünce görüşürüz. iyi çalışmalar .
 
proje üzerinde çalısırken program çalışmayı durdurdu diye sureklı kendını kapatıyor.ctrl+shıft tusuylada actım kac kere ama sorun gecmıyor.
ayrıca raporlarda hala guclu kolon kontrollerınde t.d.b.y.b 3.3 uncu maddesi saglamayan kolonların vis/vik oranı 0.7 den buyuk oldugu halde raporların ılgılı kısımlarında kırmızı renklı carpı işareti atılıyor. hata raporunda yer almıyor, zaten almamalıda ama neden sankı orda hatalı bı durum varmıs gıbı çarpı atılıyor.
ilginiz için teşekkur ederim...
 
sabit":3j7dkzis' Alıntı:
proje üzerinde çalısırken program çalışmayı durdurdu diye sureklı kendını kapatıyor.ctrl+shıft tusuylada actım kac kere ama sorun gecmıyor.
ayrıca raporlarda hala guclu kolon kontrollerınde t.d.b.y.b 3.3 uncu maddesi saglamayan kolonların vis/vik oranı 0.7 den buyuk oldugu halde raporların ılgılı kısımlarında kırmızı renklı carpı işareti atılıyor. hata raporunda yer almıyor, zaten almamalıda ama neden sankı orda hatalı bı durum varmıs gıbı çarpı atılıyor.
ilginiz için teşekkur ederim...
Merhaba,
Bahsettiğiniz sorunla ilgili projeyi de ekler misiniz?
 
Geri
Üst