V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Villaların TDY-2007'ye uyumluluğu

Merhabalar,

Daha önce SAP2000'in birçok versiyonu ile yaptığım statik modellemeleri yeni işe başladığım firmada ideCAD 6.5 ile yapmaya başladım. Şu aralar programı öğrenmek ve tanımak amacıyla birkaç proje yapmaktayım.

KKTC'de yapılacak 2 katlı bir villa (konut olarak kullanılacak) projelendirmekteyim. Mimari gereklilikler nedeniyle bazı kirişlerin boyutları TDY-2007'ye uyumsuz oldu. Program bu sorunu "Geometri Kontrolü" yaptırdığım zaman bildirdi. Örneğin, çatı nedeniyle 2 kolon arasında çalışacak bir kirişin 25/110 ebatlarında olması gerekti. Program, TDY-2007 uyarınca kirişin boyunun en fazla eninin 3.5 katı olması gerektiği uyarısını verdi. Ayrıca bodrum kattaki bazı perdelerin plandaki boyunun en azından perde eninin 7 katı olması gerektiğini yazdı.

Bu sorunlar nedeniyle program analize de izin vermedi. Analiz ayarlarından "uygunluk kontrolü" seçeneğini iptal edince analiz yaptırabildim. Ancak uygunluk kontrolü seçeneğini iptal etmek zorunda olmak mühendislik açısından rahatsız edici.
2 katlı villaların TDY-2007'ye uyumlu olmak zorunda olmadığını da duydum. Ama projelendirdiğim tüm yapıların mümkün olduğunca güvenli olmasını isterim. Bu nedenler ile ideCAD uzman ve yetkililerinin fikirlerini merak etmekteyim.

Saygılarımla.

Görkem Demircioğlu
Lefkoşa - KKTC
 
Geometri kontrolünde karşılaşılan hatalar, genelde uyarı niteliğinde olup bahsettiğiniz 2 hata durumunda da program analiz yapmaya ve rapor almaya izin vermektedir.
Kapattığınız kontrol opsiyonu, rapor alırken listelenen genelde daha ciddi (yetersiz donatılı elemanlar, R katsayısının hatalı seçilmesi, zemin emniyet gerilmesinin aşılması vs) gibi mesajlar içindir. Bu opsiyonu kapatmak sizin de farkettiğiniz gibi çok doğru bir yöntem değildir.
Geometri kontrolü sonucunda aldığınız hataları eğer projenizde sorun olmadığını düşünüyorsanız dikkate almayabilirsiniz. Bahsettiğiniz perdeler subasman perdesi ise bu perdeleri seçip özelliklerinden subasman perdesi kutucuğunu işaretleyin, böylece program yönetmelik kontrollerinde (mesela R katsayısı ve alfas kontrollerinde) subasman perdelerinizi dikkate almaz.
 
Merhaba;
Belirtmiş olduğunuz durumların ikiside geometri kontrolünde uyarı olrak verilmektedir ve analiz-betonarme yapılmasını hiç bir şekilde engellememektedir. Analizlerde sorun çıktıysa bunun farklı bir modelleme hatasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Projenizi ekleyecek olursanız daha net cevap vermek mümkün olacaktır.
Saygılarımla.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Bahsettiğim hatalar, sizin de yazdığınız gibi analize engel olmuyor. Uygunluk kontrolü seçeneğini aktive edip analiz yaptırabildim. Analize engel olan önceki hataları model üzerinde çalışırken çözmüş olmalıyım.

Yine de geometri kontrolünde bildirilen hataları mümkün oldukça çözmek isterim. Projenin sıkıştırılmış bir kopyasını mesaja ekledim. Modelin bu halinde "Geometri Kontrolü" yapınca çıkan hataları (özellikle TDY ile ilgili olanları) nasıl çözebilirim?

Saygılarımla.

Görkem Demircioğlu
 

Ekli dosyalar

Projenizde geometri kontrolünde Zemin ve 1. katta
-Kiriş yüksekliği kiriş genişliğinin 3.5 katından fazla olamaz(TDY3.4.1.1) uyarısı için kiriş genişliği artırılabilir.
-Perde uzunluğu perde kalınlığının 7 katından az olamaz(TDY 3.6.2.1) uyarısı taşıyıcı sistem perdeleri içindir. Bodrum çevre perdelerinde bu uyarının dikkate alınması gerekmez.
-1. katta D108 döşemesinde hatakı döşeme kotu uyarısı; sebebi bu döşemeye ait döşeme kenarının üst kotta bulunan K108 kirişine bağlanmasından kaynaklanıyor. Eğer döşeme kenarı örnekte olduğu gibi kolona bağlanırsa sorun çözülür.
-Zemin kattaki D105 döşemesi için hatalı döşeme kotu uyarısı da; ilgili döşemeye 50 cm kot verilmiş. Ancak bu döşemenin bağlandığı KZ04 kirişine kot verilmemiş. Eğer döşeme bu kirişe bağlanmıyorsa kirişin 1cm içinden bir döşeme kenarı çizilerek döşemenin bu kirişle bağlantısı ayrılmalıdır.

Diğer proje tespitleri
Zemin katta KZ08 ve KZ31 kirişlerinin bağlandığı S04F kolonnuna 50 cm üst kot verilmeli. Aynı kolona bir üst katta 50 cm kot değeri girilmeli.
Analizde sistem çözülemiyor uyarısı var. Zemin katta KZ10 -K14 kirişlerinin birleşimde sıfır boyutunda eleman oluşuyor. İlgili kirişler örnek projedeki gibi girilirse projede analiz yapılabiliyor.
 

Ekli dosyalar

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu.

İyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla.

Görkem Demircioğlu
İnşaat Mühendisi
Lefkoşa - KKTC
 
Geri
Üst