Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Yönetmelik neden beni 4.1 tablosuyla sınırlıyor.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kartaca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kartaca

Yeni Üye
Taşıyıcı sistem tipini her iki yönde A15 perde+çerçeve olarak tasarladığım binada, yönetmelik gereği R değerini 7 alıyorum. Ama program analiz yaparken X yönünde 7, Y yönünde 6 olarak değiştiriyor. R=6 taşıyıcı sistem tipi A13'e ait deprem etkilerinin, süneklik düzeyi yüksek boşluksuz betonarme perdelerle karşılandığı değerdir. Oysa ben yönetmeliğin bana dayattığı 7 değerini kullanmama rağmen program otomatik olarak 6 belirliyor. Bu durum beni yönetmeliğe aykırı işlem yapmış bırakmıyor mu? Eğer ben istediğim R değerini kullanabiliyorsam yönetmelik neden beni 4.1 tablosuyla sınırlıyor.
 
Analiz ayarlarını , analiz ayarları sihirbazını kullanarak mı yaptınız ?
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

B1 türü düzensizlik var ise verilen taşıyıcı sistem davranış katsayısı, 1.25(ηci)min değeri ile çarpılarak azaltılır
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Sorun devam ederse projenizi ekleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Teşekkür ederim. Evet analiz ayarlarını, analiz ayarları sihirbazını kullanarak yaptım. Ve program y yönünde R katsayısını otomatik olarak 6 belirledi. Ben programın 6 olarak belirlemesine takılmadım. Bilakis 6 olarak belirlemesi y yönünde taşıyıcı sistemin biraz daha rijit olması gerektiğinin ifadesidir. Ve taşıyıcı elemanların kesit olarak daha güçlü seçilmesini ifade eder. Ama benim takıldığım yönetmeliğin 4.1 tablosundaki değerleri kullandırırken verilen değerlerin maksimum değerler olduğunu daha da güvende kalabilmek adına R değerlerinin daha düşük alınabileceğini ifade etmemesidir. Bu da statik hesap yapan bizleri ve mühendis arkadaşlarımızı yönetmelik ve program arasında, acaba yönetmenliğe aykırı bir işlem mi yaptık diye çelişkide bırakıyor.
 
Eğer ben istediğim R değerini kullanabiliyorsam yönetmelik neden beni 4.1 tablosuyla sınırlıyor.
Siz istediğiniz r değerini kullanamazsınız. R değeri modellediğiniz yapı, analiz sonuçları ve uyulması zorunlu koşullara göre değişir. yönetmeliğe aykırı bir işlem yapıp yapmadığınızı belirlemek için projenizi ekleyin arkadaşlar yorumlasın.
 
Geri
Üst