V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Yük Aktarımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Angel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Angel

Yeni Üye
Merhaba,

Bir süredir programınızın son versiyonuna ait demosunu incelemekteyiz. Gelişmeler görebildiğimiz kadarı ile güzel olmuş. Sizleri tebrik ederiz.

Bir konuda yardımınızı rica etmekteyiz. Çözdüğümüz bir sistemde elemanlar arası yük aktarımını kontrol etmek istersek bunu yapabileceğimiz "kısa" bir yol var mı?

Mesela her kat için;
Toplam Yük1=Döşemeler (kendi ağırlığı ve üzerindeki yükler)+Kirişler (kendi ağırlığı ve üzerindeki yükler)+Kolonlar/Perdeler (kendi ağırlığı)
Toplam Yük2=Kirişler (kendi ağırlığı, üzerindeki yükler ve aktarılmış döşeme yükleri)+Kolonlar/Perdeler (kendi ağırlığı)
Toplam Yük3=Kolonlar/Perdeler eksenel yükleri (kendi ağırlığı+Kirişler (kendi ağırlığı, üzerindeki yükler ve aktarılmış döşeme yükleri))

gibi bir kontrolü "kısaca" nasıl yapabiliriz?

İlginiz için teşekkürler,

İnş.Yük.Müh. Engin YÜCE
 
Engin bey merhaba,

Projenizi analiz yaptıktan sonra kontrol etmek istediğiniz maddeleri eleman bazında, perspektif ekranda 3B çerçeve moduna geçerek inceliyebilirsiniz.
Aşama aşama yazarsak
1-Projemizi analiz yaparız.
2-Perspektif ekranda sağtuş menüsünü kullanarak, 3B Çerçeve moduna geçeriz.
3-Perspektif ekranın sağ alt köşesinde incelemekte olduğumuz kombinasyon vardır. Buradan istediğimiz kombinasyonlara geçiş yapabilirz.
4-3B Çerçeve moduna geçiş yaptığımızda Sonuçları görüntüleme diyaloğu açılır, buradan incelemek istediğimiz durumu seçebiliriz.
YAPI : Oluşturduğumuz çubuk ve kabuklardan oluşan sistemi inceliyebiliriz.
YÜKLEMELER : Sistemde kullanıcı tarafından ve otomatik olarak oluşturulan yükleri inceliyebiliriz.
YÜKLEMELER Durumunda iken Eleman Zati yüklerini, Kiriş Duvar yükleri ve Döşemelerden gelen yükleri inceliyebilirsiniz.
DEFORMASYON : Çubuk ve Kabuk elemanların istenilen yükleme altındaki deformasyonlarını inceliyebilir ve animasyon yapabilirsiniz.
ÇERÇEVE SONUÇLARI : Kiriş ve kolonlarda istenilen kombinasyonda oluşan eksenel kuvvet, kesme kuvveti ve momentleri inceliyebilirsiniz.
Ayrıca döşeme ve radye döşemelerin kabuk sonuçlarınıda inceliyebileceğimiz seçenekler vardır.


Bu incelemeleri eleman bazında yapıyoruz, Bunun dışında Analiz Menüsünden Kat parametreleri diyaloğuna geçerseniz. Her Katın ayrı ayrı toplam G ve Q yüklerini görebilirsiniz. Toplam döşeme/kiriş/kolon gibi bir ayrım yapılmamaktadır.

İyi çalışmalar.
 
Engin Bey, forumumuza hoş geldiniz.

Elemanlar arasında yük aktarımını eksenel yüklerden gidilerek Toplam Yük3'de yazdığınız üzere kolayca kontrol edebilirsiniz:

4 kolonlu örnek bir sistem üzerinde konuşursak;
Kolonlar 40*40 cm, akslar arası mesafe 4 metre, duvar yükü 0.325 t/m, kat yüksekliği, 3.5, döşeme kaplama ağırlığı=0.15 t/m2, hareketli yük=0.2 t/m2

(Ekteki örnek projeyi açabilirsiniz)

Analiz sonrasında, betonarme/Kolon/Kuvvetler Donatı Alanları sekmesinde uç kuvvetlerine bakalım. Burada G yüklemesi altında verilen Ni değerlerini almamız gereklidir.

Toplam Yük3=Kolonlar/Perdeler eksenel yüklerinin toplamı

Toplam Yük3 (G için) = 4*Ni = 4* 5.074 = 20.29 ton (Ayrıca kat parametrelerindeki kat bazında verilen ve sistem yüklerinden hesaplanan toplam sabit G yükü değeridir. )
Toplam Yük3 (Q için) = 4*Ni = 4* 0.70 = 2.80 ton (Ayrıca kat parametrelerindeki kat bazında verilen ve sistem yüklerinden hesaplanan toplam hareketli Q yükü değeridir. )

Analiz kat parametrelerine tıklayarak bu değerleri inceleyebilirsiniz.

G ve Q yüklerini elle sağlarsak;

G yükü için;
Döşemeler (kendi ağırlığı ve üzerindeki yükler)= 0.45*14.04(döşemealanı)= 6.318 ton
Kirişler (kendi ağırlığı ve üzerindeki yükler)= 0.25*0.5*3.6*2.5*4 + 0.325*3.6*4 = 9.18 ton
Kolonlar(kendi ağırlığı) = 4* 0.4* 0.4* 3* 2.5 = 4.8 ton
Toplam = 20.29 ton

Q yükü için;
Döşemeler (kendi ağırlığı ve üzerindeki yükler)= 0.200*14.04(döşemealanı)= 2.80 ton

Son olarak:
(Kiriş kendi ağırlığı + üzerindeki döşeme yükleri)= Kirişlerin üzerindeki yükler, kiriş raporunda yük analizi bölümünde, sonlu eleman gerçek yük şekilleriyle birlikte aktarılmakta ve gösterilmektedir.
Döşemeler (kendi ağırlığı ve üzerindeki yükler)= Bu değerler, toplam değerler olarak döşeme raporunda görünmektedir. (Bu örnek için 0.45 t/m2)
Kolonlar/Perdeler (kendi ağırlığı)= Kolon/perde kendi ağırlıkları, analiz sonucunda eksenel yük içerisine otomatik olarak dahil edilirler.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar...
 
Sayın Yasin Bey ve Sayın Hakan Bey,

Hızlı bilgilendirmeniz için teşekkürler. Konuyu belirttiğiniz şekilde inceledik. Bir sorun yok ancak gönderdiğiniz örnekte bir değişiklik yaptık. Kirişlerden birinin K03 kot bilgisini -150 girerek kat düzleminin altına indirdik. Analiz+Betonarme yaptıktan sonra Rapor/Kiriş menüsüne girdiğimizde Kiriş Yükleri sayfasında K03 kirişinin hala döşemeden yük aldığı görünüyor. Dört kirişte döşeme yüklerini aynı miktarda almaktalar. Halbuki K03 kirişi döşemeye temas etmiyor. Ayrıca döşeme sonlu eleman ağı sonuçları inceledendiğinde gerilmelerin simetrisinde bir bozulma olmadığı görülüyor.

Biz programın tecrübeli kullanıcıları değiliz. Belliki bir tanımlama hatamız var. Bu tarz bir sistemde yapılması gereken nedir?

İyi çalışmalar dileğiyle,

İnş.Yük.Müh. Engin YÜCE
 
Engin Bey, bu sistemi doğru modellemek için önce döşemenizi bir kenarı boş olarak (döşeme kenarı ile) girip bağlantısını bu şekilde tarif etmelisiniz.
Daha sonra -150 kotundaki kirişinizi kiriş ayarlarından kotunu vererek ve araç çubuğundaki "kesişimlerle böl" butonunu kapatarak (diğer elemanlarla etkileşime girmemesi için) girmelisiniz. Bu şekilde girilmiş bir sistem ve ekran görüntüsü ektedir.
 
Tekrar merhaba,

Solda toolbarda bulunan geometri kontrolü butonunu tıklayın ve tamam diyerek data kontrolü yaptırın. Program size döşeme kotu ile ilgii hata mesajı verecektir.



Kirişlerin kotunu bu şekilde düşürdüğümüzde döşeme bağlantılarını da hatalı yapmış oluyoruz ve geometri kontrolüyle o hatayı da bulmuş oluyoruz.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar...
 
Sayın Angel,

Sanıyorum elle hesap tekniğine uygun bir şekilde, programın size yaptığı hesapları kolayca kontrol etmenizi sağlayacak bir rapor hazırlamasını istiyorsunuz.
Eğer böyleyse konunun daha iyi anlaşılması açısından biraz daha açabilir misiniz. Ben ve diğer katılımcılar da gerekirse katkı verip konunun gelişmesine yardımcı olabiliriz.

kat toplam G = Döşeme zati + kaplama + Kiriş zati + kolon zati + duvar ağırlığı + ekstra yukler
Kat toplam Q = Döşeme + kirişler + ekstra yukler

1) Kat toplam kolon G eksenel kuvvetleri == Kat toplam G
2) Kat toplam kolon Q eksenel kuvvetleri == Kat toplam Q
 
Analiz-kat parametreleri kısmından da her bir kata ait toplam G ve toplam Q değerleri görülebilir.
 
Sayın Yetkililer va Kullanıcılar,

İlginiz ve alakanız için gerçekten teşekkürler. Konu bizim açımızdan daha netleşmiş oldu. Cevapların gönderildiği saatleri de düşünürsek gerçekten çok teşekkürler.

Sayın Cassabotanic,

Anlatmak istediğimiz Konu aslında tahmin ettiğiniz gibi. Sistemin modellenmesi sırasında oluşabilecek (modelleme hatası veya çok çok karışık bir sistemden kaynaklanan program bazlı sıkıntılar) yük kayıplarını görebilmek için bir basit bir kontrol raporu olabilir. Rapor olmasa da bunu kullanıcının yapabileceği basitlikte bir yol. Bu konu üzerine değinmekte fayda var bence.

En basit haliyle F=mxa olduğunu düşünürsek. "a" (ivme) doğru olsa bile "m" (kütle)'nin de doğru olması gerekir. Muhtemelen doğru olarak elde edilmekte belki ama bunu görebilmek iyi olur.

İyi çalışmalar dileğiyle,

İnş.Yük.Müh. Engin YÜCE
 
Geri
Üst