Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Yükleme Durumları ve İlgili Kullanıcı Tanımlı kombinasyonlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ustun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ustun

Kıdemli Üye
Merhaba.

Ekte (Sablon Proje) benim kullanıldığım şablon idecad statik dosyası var. Bu dosyanın içerisinde bordumlu binalar olma durumu için toprak statik (Hs) ve toprak dinamik (Hd) etkilerini tanımlamak için önceden kendim önceden "Hs" ve "Hd" yüklemeleri ve bunlara bağlı yükleme kombinasyonlar tanımladım. Eke bunlar ile ilgili "Hs ve Hd Yükleme Durumları" ve "Kullanıcı Tanımlı Kombinasyonlar" isimli görseller koydum.

Bazen bodrumsuz betonarme binaların taşıyıcı sistem tasarımı veya performans analizi (Not: İki aynı konu olmaması için performans analizi için ilgili yerde aynı konuyu açmadım. Bilginiz olsun.) yapılması talepleri geliyor. Bu durumda "Hs" ve "Hd" yük değerleri herhangi bir yapı elemanına doğal olarak girilmemiş oluyor. Benim düşünceme göre bu değerleri program sıfır alarak çözüyor. Yine de öğrenmek için soruyorum. Bodrumsuz ve söz konusu yük değerleri hiçbir yapı elemanına etki ettirilmediği için hem tasarım analizinde hem de performans analizinde sorun olur mu?

Ekli dosyalar

• Sablon Proje.cde
    Sablon Proje.cde
    69 KB · Görüntüleme: 15
  • Hs ve Hd Yükleme Durumları.png
    Hs ve Hd Yükleme Durumları.png
    8.6 KB · Görüntüleme: 71
  • Kullanıcı Tanımlı Kombinasyonlar.png
    Kullanıcı Tanımlı Kombinasyonlar.png
    13.4 KB · Görüntüleme: 73
Kullanıcı tanımlı olarak eklediğiniz yükleme durumları ve kombinasyonlar analiz süresini uzatabilir.
Raporlarda yük eklenmeyen yükleme durumları 0 olarak gözükecektir. Bu kontrol mekanizması açısından hesaplanmamış/yanlış bir durum algısı oluşturabiliyor.
Toprak yükü olmadığı halde toprak yükü içeren kombinasyonlar, elemanların tasarım kombinasyonu olarak basılması hata olarak algılanabilir.
Gereksiz yere rapor sayfa sayısını arttıracaktır. Rapor detayı arttığı için inceleme daha zor olabilir.
Kullanılmayan kombinasyon ve yükleme durumlarının silinmesi uygun olur.

Kullanıcı tanımlı olarak eklediğiniz yükleme durumları ve kombinasyonlar analiz süresini uzatabilir.
Raporlarda yük eklenmeyen yükleme durumları 0 olarak gözükecektir. Bu kontrol mekanizması açısından hesaplanmamış/yanlış bir durum algısı oluşturabiliyor.
Toprak yükü olmadığı halde toprak yükü içeren kombinasyonlar, elemanların tasarım kombinasyonu olarak basılması hata olarak algılanabilir.
Gereksiz yere rapor sayfa sayısını arttıracaktır. Rapor detayı arttığı için inceleme daha zor olabilir.
Kullanılmayan kombinasyon ve yükleme durumlarının silinmesi uygun olur.
Merhaba Yasin Bey.

O zaman bodrumsuz binalarda yükleme isimlerini ve yükleme kombinasyonlarını silerek model üzerinden gideyim. Peki yüklenmemiş ve etki ettirilmemiş durumlarında kontrol mekanizması açısından ve raporlarda gözükmesi dışında programında tasarım ve performans analiz durumlarını sonuçlarına etkiler mi? Çünkü bir tane bodrumsuz binada bu şablon üzerinden çalışma yaptım. Değiştirme imkanım var. Değiştirmeme gerek var mıdır?

O zaman bodrumsuz binalarda yükleme isimlerini ve yükleme kombinasyonlarını silerek model üzerinden gideyim. Peki yüklenmemiş ve etki ettirilmemiş durumlarında kontrol mekanizması açısından ve raporlarda gözükmesi dışında programında tasarım ve performans analiz durumlarını sonuçlarına etkiler mi? Çünkü bir tane bodrumsuz binada bu şablon üzerinden çalışma yaptım. Değiştirme imkanım var. Değiştirmeme gerek var mıdır?
Performans analizi açısından "hs" ve "hd" yüklerinin dikkate alınması ile ilgili TBDY Bölüm 5 ve Bölüm 15 'te herhangi bir ek madde belirtilmemiştir. 5.2.2 maddesinde dikkate alınması gereken yükleme durumu gösterilmektedir.

1697026724690.png

Yukarıda bahsettiğim TBDY açısından gösterilen durum. Eğer siz bu yükleri yapıda dikkate almak isterseniz G yükleme durumu altında ek olarak sisteme tanımlayabilirsiniz. Performans analizi açısından, bu yüklerin yalnızca bodrum perdelerine etkidiği standart durum için düşünüldüğünde bodrum perdelerinden herhangi bir plastikleşme veya hasar durumu oluşması beklenmediği için dikkate alınmama gibi bir tercih de yapılabilir. Ancak söylediğim gibi bu mühendis inisiyatifine kalmış bir durumdur.

Saygılarımla...

Performans analizi açısından "hs" ve "hd" yüklerinin dikkate alınması ile ilgili TBDY Bölüm 5 ve Bölüm 15 'te herhangi bir ek madde belirtilmemiştir. 5.2.2 maddesinde dikkate alınması gereken yükleme durumu gösterilmektedir.

Ekli dosyayı görüntüle 38563

Yukarıda bahsettiğim TBDY açısından gösterilen durum. Eğer siz bu yükleri yapıda dikkate almak isterseniz G yükleme durumu altında ek olarak sisteme tanımlayabilirsiniz. Performans analizi açısından, bu yüklerin yalnızca bodrum perdelerine etkidiği standart durum için düşünüldüğünde bodrum perdelerinden herhangi bir plastikleşme veya hasar durumu oluşması beklenmediği için dikkate alınmama gibi bir tercih de yapılabilir. Ancak söylediğim gibi bu mühendis inisiyatifine kalmış bir durumdur.

Saygılarımla...
Oğuzcan Bey merhaba. "Hs" ve "Hd" diye tanımladığım yüklerin güncel deprem yönetmeliğine göre performans analizlerinde dikkate alınmadığının farkındayım. Performans analizleri sonrası mevcut durum güçlendirilirken güçlendirme elemanların (güçlendirme perdesi ve kolon mantolama gibi) tasarımında etkili olabilirler diye düşünüyorum. Benim sormak istediğim bu yükleme isimleri ve bunlara bağlı olarak yükleme kombinasyonları tanımlanmasına rağmen herhangi bir elemana yük verilmeyerek yaptığım tasarım projesinde sorun olup olmayacağını öğrenmek istiyorum. Sorun olacaksa değiştirme imkanım var. O yüzden değiştirme işlemlerine girişeceğim.

Son yazdığım duruma göre projede "hs" ve "hd" yükleme durumlarını ve ilgili kombinasyonlar sadece hesapları etkilemediği için silip kaldırmıyorum. Bilginiz olsun.

Geri