V11'i Online Satın Alın

Yükleme durumu-deprem kuvveti hesabı ilişkisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan k0ry
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

k0ry

Üye
Merhabalar,

Programda çözemediğim bir nokta var ve bunu kendi problemimi basitleştirmek adına başka bir örnek ile açıklamaya çalışacağım.

Ekli resim dosyasındaki gibi 3 açıklıklı bir silo taşıyıcı sehpa düşünelim. Bu sehpa üzerine 3 silo oturacak.Bu silolardan dolu-boş olma durumlarında kombinasyonlar oluşturacağız.

Siloların yüklerini kiriş üzerine mesnet noktalarına etkitirken programın otomatik atadığı "G" yükleme durumunu kullanmayıp "silo-1" "silo-2" "silo-3" olarak yükleme durumu oluşturduğumda "silo-1" "silo-2" "silo-3" yükleme durumlarının deprem hesabına katılmadığını görüyorum.

Sap2000 deki gibi kütle kaynağına(mass source sekmesi) "silo-1" "silo-2" "silo-3" yüklemelerini eklemem mümkün müdür?

Ekli dosyalar

• SEHPA.png
    SEHPA.png
    12.3 KB · Görüntüleme: 3,491
k0ry":18jlcxs4' Alıntı:
Merhabalar,

Programda çözemediğim bir nokta var ve bunu kendi problemimi basitleştirmek adına başka bir örnek ile açıklamaya çalışacağım.

Ekli resim dosyasındaki gibi 3 açıklıklı bir silo taşıyıcı sehpa düşünelim. Bu sehpa üzerine 3 silo oturacak.Bu silolardan dolu-boş olma durumlarında kombinasyonlar oluşturacağız.

Siloların yüklerini kiriş üzerine mesnet noktalarına etkitirken programın otomatik atadığı "G" yükleme durumunu kullanmayıp "silo-1" "silo-2" "silo-3" olarak yükleme durumu oluşturduğumda "silo-1" "silo-2" "silo-3" yükleme durumlarının deprem hesabına katılmadığını görüyorum.

Sap2000 deki gibi kütle kaynağına(mass source sekmesi) "silo-1" "silo-2" "silo-3" yüklemelerini eklemem mümkün müdür?

Merhaba,

Yükleme durumunu tanımladığınız zaman, onu dış yük ve/veya etki ilişkilendirmeniz gerekir.

Örneğin

1) Yükleme1 yükleme durumu tanımlayın.
2) Bir elemana 1 tf yatay yük tanımayın.
3) Tanımladığınız yükü Yükleme1 ile ilişkilendirin.

Şimdi sistemde Yükleme1 adında 1 tonluk yüklemeniz var demektir.

"Yükleme durumlarının deprem hesabına katılmadığını görüyorum" yazmışsınız: Yükleme1 tek başına bir yüklemedir. deprem(E)+yükleme1 kombinasyonu tanımlarsanız deprem yüklemesine, yükleme1'i de katmış olursunuz.

Ekli dosyalar

Göndermiş olduğunuz dosyada kolon üzerine yükleme 1 yüküne tanımlı afaki bir yük ekledim.Bu yük deprem hesabına katılmadı.(ek dosya:KATLARA ETKIYEN YUK) Çünkü yükleme 1 isimli load case wi=gi + n qi formülündeki g olarak tanımlı değil.Sap 2000 de ilave yüklerinde deprem hesabına katılması için mass source atayıp ekstra eklediğimiz yüklerin de otomatik deprem hesabına katılmasını sağlayabiliyoruz.(ek dosya: mass source)

Ben yükleme 1 isimli load case'yi otomatik deprem hesabına katabilirmiyim.

Saygılarımla.

Ekli dosyalar

• MASS SOURCE.png
    MASS SOURCE.png
    24.3 KB · Görüntüleme: 3,463
  • KATLARA ETKIYEN YUK.png
    KATLARA ETKIYEN YUK.png
    81.2 KB · Görüntüleme: 3,463
  • yükleme1ornek_REV.ide7
    yükleme1ornek_REV.ide7
    471.3 KB · Görüntüleme: 484
ilk sorduğunuz şekliyle istediğinizi yapmak mümkün değil... Ancak şu şekilde olabilir:

Depremde kütle olarak katmak istediğiniz yükü G yüklemesinde tanımlayabilirsiniz.

Ayrıca bakmak istediğiniz yük durumları için de ayrı yüklemeler tanımlamalısınız.

Geri