V11'i Online Satın Alın

Yükleme Durumu - Rijit Diyaftam Sorusu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sdonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sdonder

Yeni Üye
merhaba;

Genelde yapılarımız çelik ve mekanik ekipmanlar ile bağlantılı olduğu için idecad programında yeni kombinasyonlar oluşturmak durumunda kalıyoruz.
Tam bu noktalarda takıldığımız bazı noktaları aşağıdaki afaki örnek üzerinde sormak istedim.

2 katlı bir yapımız olsun ve bu yapının ilk katına ekipman ikinci katında ise kolonların üstüne çelik bir yapının oturacağını varsayalım.
Ekipmanlardan gelecek yükler için E (ekipman) durumu oluşturuldu. (Resimde görüleceği üzere dizayn da kullan seçeneği aktif hale getirilmedi)

Daha sonra kombinasyonlar kısmına bu yükleme durumunun olduğu kombinasyonlar eklendi.

** 1. kat da ekipmanlardan gelecek yükler kiriş ortalarına E yükleme durumu altında girilmiştir. Kiriş mesnet bölgelerinde E yükleme durumunun bulunduğu kombinasyonlar da ki momentler kullanılırken, açıklık momentin de ise E yükleme durumunun bulunmadığı kombinasyonlardan ( en büyük açıklık momenti olmayan 1.4G+1.6Q) moment değeri alınarak dizaynda kullanıldığı görülmüştür.

Yükleme durumunda Ekipman yüklemesini dizaynda kullan tiki işaretlendiğinde açıklık momentin de ki bu durum düzelmektedir. Ancak bu tik işaretlendiğinde sadece ekipman yükü ile de program dizayn yapmaktadır.
Sadece ekipman yükünün yapı olmadan olması gerçek dışı bir yaklaşıma gitmektedir.

Özetle; yükleme durumlarını oluşturup sabit yükleri kullan, hareketli yükleri kullan, dizaynda kullan tikleri işaretli olmadan, tarafımdan oluşturulan kombinasyonlardan ortaya çıkan kiriş açıklık momentine göre dizayn yapmak istiyorum, bunun bir yolu var mıdır? Ayrıca oluşturduğum yeni yüklemeler ve kombinasyonlar döşeme, kolon, temel, kazık dizaynında sorunsuz bir şekilde dizayna katılmakta mıdır?

*** Yapının 2. katına her bir kolona çelikten geleceği varsayılan 100 t yük ( G yüklemesinde) eklenmiştir. Analiz ayarları kısmından mod birleştirme yöntemini seçip 1. katta diyafram oluşturduğumuzda girmiş olduğum 100*4= 400 t luk yükün deprem hesabına katıldığını görmekteyim.
Ancak 1. katta diyafram oluşturmak istemediğim için analizi tepki spektrumu çözümünü kullanarak 1. katta diyafram oluşturmadığım zaman 400 t luk yükün deprem hesabında yapı toplam ağırlığına katıldığını göremedim.

Program rijit diyafram oluşturmadığımız katlarda G altında etkittiğimiz yükleri deprem hesabına katıyor mu?

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    25.2 KB · Görüntüleme: 10,339
  • 2.JPG
    2.JPG
    52.5 KB · Görüntüleme: 10,340
  • 3.JPG
    3.JPG
    113.5 KB · Görüntüleme: 10,341
  • 4.JPG
    4.JPG
    111.4 KB · Görüntüleme: 10,338
  • 5 (2).JPG
    5 (2).JPG
    44.3 KB · Görüntüleme: 10,340
sdonder":ftzat77o' Alıntı:
merhaba;
Yükleme durumunda Ekipman yüklemesini dizaynda kullan tiki işaretlendiğinde açıklık momentin de ki bu durum düzelmektedir. Ancak bu tik işaretlendiğinde sadece ekipman yükü ile de program dizayn yapmaktadır.
Sadece ekipman yükünün yapı olmadan olması gerçek dışı bir yaklaşıma gitmektedir.

Merhaba,

Kullanıcı tanımlı yükler mesnette dikkate alınıyor. Açıklık hesabı düşey yükten yapılıyor. Alternatif olarak E olarak eklediğiniz değeri yükleme durumu olarak değil, G olarak 1.4 ile çarparak da tanımlayabilirsiniz. Bu şekilde 1.4G+1.6Q içine katmış olursunuz.

Ayrıca oluşturduğum yeni yüklemeler ve kombinasyonlar döşeme, kolon, temel, kazık dizaynında sorunsuz bir şekilde dizayna katılmakta mıdır?
Evet katılmaktadır

*** Yapının 2. katına her bir kolona çelikten geleceği varsayılan 100 t yük ( G yüklemesinde) eklenmiştir. Analiz ayarları kısmından mod birleştirme yöntemini seçip 1. katta diyafram oluşturduğumuzda girmiş olduğum 100*4= 400 t luk yükün deprem hesabına katıldığını görmekteyim.
Ancak 1. katta diyafram oluşturmak istemediğim için analizi tepki spektrumu çözümünü kullanarak 1. katta diyafram oluşturmadığım zaman 400 t luk yükün deprem hesabında yapı toplam ağırlığına katıldığını göremedim. Program rijit diyafram oluşturmadığımız katlarda G altında etkittiğimiz yükleri deprem hesabına katıyor mu?

Evet katılıyor. Rijit diyafram olmayan katta kat kavramı olmadığı için yapı yükleri tepki spektrum ile her bir elemanın kendi uçlarında devreye giriyor.

İyi çalışmalar

HakanŞahin":34sf78jp' Alıntı:
sdonder":34sf78jp' Alıntı:
Ancak 1. katta diyafram oluşturmak istemediğim için analizi tepki spektrumu çözümünü kullanarak 1. katta diyafram oluşturmadığım zaman 400 t luk yükün deprem hesabında yapı toplam ağırlığına katıldığını göremedim. Program rijit diyafram oluşturmadığımız katlarda G altında etkittiğimiz yükleri deprem hesabına katıyor mu?

Evet katılıyor. Rijit diyafram olmayan katta kat kavramı olmadığı için yapı yükleri tepki spektrum ile her bir elemanın kendi uçlarında devreye giriyor.

İyi çalışmalar

Bu elemanların uçlarında, tepki spektrumundan dolayı oluşan yükleri nasıl görebiliriz?

Ekteki dosyada kolonların üstlerine 400 er t yük yükledim.

Tepki spekturumu ile rijit diyaframsız çözdüğüm zaman, kolonlara deprem yüklemelerinden 25 er t kesme kuvveti gelirken kolonlarda s.g. pursantaj oranı 1.63 dür.

Mod birleştirme yöntemi kullanarak rijit diyaframlı olarak çözdüğümde ise, kolonlara deprem yüklemelerinden 50 er t kesme kuvveti gelirken kolonlarda s.g. pursantaj oranı 4.16 ya çıkmaktadır.

Bu iki yöntem arasında deprem yüklemelerinde neden 2 kat fark oluşmaktadır. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Ekli dosyalar

• tepkı jpeg.JPG
    tepkı jpeg.JPG
    164.5 KB · Görüntüleme: 10,063
  • mod jpeg.JPG
    mod jpeg.JPG
    163.2 KB · Görüntüleme: 10,062
  • SORU3.ide7
    SORU3.ide7
    633 KB · Görüntüleme: 396
Analiz ayarları diyalağunda hangi obsiyonlara göre çözüm yaptığınızı anlamak için ya her iki projeyi ayrı ayrı kayıt ederek Soru3-Rijit diyaframlı ve Soru3-Diyaframsız olarak gönderin ya da analiz ayarlarındaki obsiyonların resimlerini kaydedip paylaşın. Burada bahsettiğiniz durumu oluşturamadık.

İstemiş olduğunuz dosyalar ektedir.
Analiz esnasında program döşeme bulamadığı için 2 dosyada da diyafram uyarısı vermektedir.
Diyaframlı dosyada bu katlarda varsayılan diyaframı oluştur, Diyaframsız dosyada ise yapıyı diyaframsız çöz seçenekleri işaretlenerek çözüm yapılmıştır.
İyi Çalışmalar.

Ekli dosyalar

Kat kütlelerinin diyafram merkezine uygulanması durumıunda dışarıdan 400 ton olarak girdiğiniz ekipman yükü 1600 ton karşılığı kütle olarak kat diyafram merkezine etki ediyor.
Diğer modelde ise kolonlara girdiğiniz 400 ton ekipman yükü kolonların kat hizasındaki ucuna ve alt ucuna eşit olarak uygulanıyor.
Bu durumda rijit diyaframsız yaptığınız çozüm, diğer çozüme göre yarı yarıya az kütlelerle çözülmüş oluyor. Tek katlı bir yapıda bu fark daha barizdir. Gerçeğe en yakın duruma kolonları daha fazla sayıda elemana böldüğünüzde ulaşırsınız.
Çok katlı yapılarda kutlelerin rijit diyaframa etkimesi ile dağınık kütleler halinde kata yayılması arasında daha az fark vardır.

iyi çalışmalar

İyi günler;

benzer bir soru soracağım için bu başlık altından devam etmek istedim.

Ekteki projede E (Ekipman Yükü) adı altında 300t yük yükledim.
Bu ekipmandan oluşacağını varsaydığım; x eksenindeki deprem kuvvetini Dx adı altında 100t, y ekseninde ise Dy adı altında 100t olarak yükledim.
G+E+Dx ve G+E+Dy kombinasyonlarını oluşturdum. Tepki spekturumu yöntemiyle yapıyı diyaframsız şekilde çözdüm.

Dx ve Dy adı altındaki 100t kesme kuvvetinden dolayı kolonun alt ucunda oluşan, çerçeve sonuçları - moment diyagramında gördüğüm 300 tm momenti ve E adı altında etkitilen 300t eksenel yükü kolon dizaynında kullanamadım.

Ekli dosyalar

• CERCEVE.JPG
    CERCEVE.JPG
    74.6 KB · Görüntüleme: 9,809
  • TABLO.JPG
    TABLO.JPG
    203.6 KB · Görüntüleme: 9,809
  • SORU_1.ide7
    SORU_1.ide7
    434.6 KB · Görüntüleme: 413
Tanımladığınız E ( Ekipman ) yükünü sabit yükte kullan seçeneği işaretlememişsiniz. Ya da yönünü G olarak girmelisiniz tasarımda kullanmak için. Siz Z olarak girmişsiniz.

Sabit yükleri kullan: Yükleme durumuna sabit veya hareketli yüklerden gelen yüklerin katılıp katılmayacağını belirleyen seçeneklerdir. Sabit yükleri kullan işaretlerseniz, ilgili yük durumuna duvar, zati ağırlıklar ve döşeme kaplama vb sabit olarak tanımlanmış yükler de katılırlar. Deprem yüklemesi tanımlıyorsanız bu seçeneği işaretlemeyin.

Açıklamasında yer alan ifadeler nedeniyle; Bu yük ile otomatik kombinasyon oluşturması istenmediği için bu tik işaretlenmemiştir. G+E+Dx kombinasyonunda ölü yüklerin katılacağı düşünülmüştür.
Ayrıca bu tik işaretlendiğinde de tabloda görüldüğü üzere kolona eksenel olarak G+E+Dx yüklemesinde 307.35 t yük gelmekte ancak bunu dizaynda kullanmamaktadır. Ayrıca Dx yatay yüklerinden oluşan 300tm moment, moment diyagramında gözükürken tabloda gözükmemekte ve dizayna katılmamaktadır.

Kolona yük eklenirken G ekseninde eklenmiştir. Yükleri değiştir kısmında FZ=-300 t olarak karşımıza çıkmaktadır. Yükleri gördüğümüz görselde herhangi bir sorun göremedim.

Ekli dosyalar

• s1.JPG
    s1.JPG
    64 KB · Görüntüleme: 9,245
  • s4.JPG
    s4.JPG
    24 KB · Görüntüleme: 9,245
  • s6.JPG
    s6.JPG
    138.5 KB · Görüntüleme: 9,245
Merhaba,

7 versiyonunda Rijit diyaframsız çözüm yapılması durumunda Yüklemeler bölümünde "Dizaynda kullan" seçeneğinin işaretinin kaldırılarak analiz yapılması, kullanıcı tanımlı yükleme kombinasyonlarına göre de tasarım yapılmasını sağlayacaktır.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• yükleme.PNG
    yükleme.PNG
    22.3 KB · Görüntüleme: 9,228
Daha önce sormuş olduğum kiriş sorusunu ve kolon sorusunu birleştirdiğimde özetle aşağıdaki sonuçlara ulaşıyorum.

Kendi oluşturduğum yükleme durumlarına bağlı olarak meydana gelen uç kuvvetler ve moment etkisinin analiz yöntemi ayırt etmeksizin tüm yapı elemanlarının dizaynında kullanılması için;
**Düşey yükler için oluşturulan yükleme durumlarında Dizaynda kullan tiki işaretli olmalı
**Yatay yükler için oluşturulan yükleme durumlarında Dizaynda kullan tiki işaretli olmamalıdır.

sdonder":ohthmkvd' Alıntı:
Daha önce sormuş olduğum kiriş sorusunu ve kolon sorusunu birleştirdiğimde özetle aşağıdaki sonuçlara ulaşıyorum.

Kendi oluşturduğum yükleme durumlarına bağlı olarak meydana gelen uç kuvvetler ve moment etkisinin analiz yöntemi ayırt etmeksizin tüm yapı elemanlarının dizaynında kullanılması için;
**Düşey yükler için oluşturulan yükleme durumlarında Dizaynda kullan tiki işaretli olmalı
**Yatay yükler için oluşturulan yükleme durumlarında Dizaynda kullan tiki işaretli olmamalıdır.

Hayır, toparlayacak olursak:

1. Eklediğiniz düşey yük kombinasyonlarını kiriş açıklıklarında dikkate alabilmek için, yüklerinizi programın oluşturduğu G yüklemesinde, gerekirse 1.4 ile çarparak tanımlayız. (Açıklık hesabı düşey yükten yapılıyor. E olarak eklediğiniz değeri yükleme durumu olarak değil, G olarak 1.4 ile çarparak da tanımlayabilirsiniz. Bu şekilde 1.4G+1.6Q içine katmış olursunuz.)

2. Eğer rijit diyaframsız çözüm yapıyorsanız, "dizaynda kullan" seçeneğini işaretlemeyiniz. (Bu durum sadece 7 versiyon kullanıcıları için geçerlidir)

Not : Gerekirse 0 224 220 67 17 nolu telefondan bana ulaşabilirsiniz.

Geri