Bu konuda yaptığım yorumu ve düzeltmeyi değerlendirip, videonun altına gerekli düzenlemeyi ekleyebilirseniz yüksek bina tasarımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerde yanlış bir bilgi oluşması engellenmiş olur diye düşünüyorum İsmail Bey.Yüksek yapıların analiz ve tasarımı için gerekli olan 1. Aşama ve 2. Aşama ideCAD ile yapılır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Yüksek binaların tasarım TBDY Bölüm 13 'te verilen kurallar dahilinde 3 tasarım aşamasında yapılır. yapı yüksek bina olarak tanımlanır ve BYS = 1 olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırma ideCAD içersinde TBDY Sihirbazından da görülür.
Ekli dosyayı görüntüle 27330
TBDY Bölüm 13 'te yüksek bina tasarımı için 3 aşama yapılması gerektiği söylenmiştir.
Birinci aşamada DD-2 deprem düzeyine DGY yaklaşımı ile KH performans hedefi sağlanmasıdır. Bu analiz türü Bölüm 4 ve Bölüm 7 gözönüne alınarak yapılan analizdir. Programda ise her türden bina için kullanılan normal dgt analizdir. Bina modeli uygun şekilde tanımlandığında sonuçlar otomatik alınmaktadır. Bu aşamayı ideCAD içerisinde kolaylıkla yapabilirsiniz.
İkinci aşama DD-4 veya DD-3 Deprem Yer Hareketi Altında Kesintisiz Kullanım veya Sınırlı Hasar Performans Hedefi İçin Değerlendirme yapılmalıdır. Bu aşama için programda otomatik bir tanımlama bulunmamaktadır. İkinci aşama hesap için normal performans hedefinde modal hesap yöntemleri ile doğrusal analiz yapılabilir. Ancak bunun için 13.5.3 'te belirtilen tüm koşulları kendinizin tanımlaması gerekmektedir. R = D =1 alınması DD-3 deprem düzeyi tanımlaması, sönüm oranı için verilen spektrum eğrisi değişimi gibi…
Ekli dosyayı görüntüle 27331
Üçüncü aşama performans hedefi için zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz uygulanmalıdır. Detayları uzun olduğu için buraya tek tek yazmıyorum ancak TBDY Bölüm 13.6 'dan inceleyebilirsiniz. ideCAD içerisinde Zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz imkanı bulunmamaktadır. Ancak zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz için kullanılacak deprem kayıtlarının ölçeklenmesi işlemini ideCAD içerisinde yapılabilir. ideCAD içerisinde doğrusal olmayan analiz itme analizi ile yapılmaktadır ancak TBDY yüksek binalar için bu yöntemi kabul etmemektedir.
Bu yazdıklarım ışığında yükse binanın birinci aşaması rahatlıkla ideCAD içerisinde yapılabilir. ikinci aşama için bazı kısıtlayıcı unsurlar vardır. Üçüncü aşama için ise zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz idecad de bulunmamaktadır.
Yüksek bina tasarımı ile ilgili detaylı bir webinar eğitimi yapmıştık. Bu eğitimi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Yukarıda bahsetmeye çalıştığım tüm konuların detaylı açıklaması ve yönetmelik yeri bu eğitimde bulunmaktadır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Benim yorumum ikinci aşamanın doğrusal analizi ile alakalı idi. Örneğin, İkinci aşamada DTS=1 olan bir binanın performans hedefinin değerlendirilmesinde doğrusal analiz yapılacak ve DD-4 deprem yer hareket düzeyinde yatay elastik tasarım spektrumu oluşturulacak. Bu spektrum azaltılmış spektral ivmeleri içermiyor. Bina sönüm oranı %2,5 oluyor, elde edilen yatay elastik tasarım ivmelerine göre modal analiz yöntemleri ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılıyor. Ancak örneğin DD-2 deprem yer hareket düzeyinde doğrusal analizde (R,D ve I bağlı), yatay elastik tasarım spektrumu yerine azaltılmış tasarım spektral ivmelerini kullandığımızda azaltılmış iç kuvvetleri elde ediyoruz ve modal analiz yöntemleri ile elde edilen azaltışmış iç kuvvetler eşdeğer taban kesme kuvvetine göre büyütülmesi işlemi uygulanıyor. (Yüksek binalarda bölüm 13.4.3.4'e göre, BYS>2 olan binalarda, Bölüm 4.8.4)Merhaba size daha önce bu konuda mesaj yazmıştım. Bu başlık altında tekrar yazıyorum.
Birinci aşamada DD-2 deprem düzeyine DGT yaklaşımı ile KH performans hedefi sağlanmasıdır. Bu analiz türü Bölüm 4 ve Bölüm 7 gözönüne alınarak yapılan analizdir. ideCAD Statikte bu analiz her türden bina için kullanılan normal analizdir. Bina modeli uygun şekilde tanımlandığında sonuçlar otomatik alınmaktadır. Bu aşamayı ideCAD Statik içerisinde kolaylıkla yapabilirsiniz. Burada sonuçlar diğer uluslararası programlarla aynı sonuçları verecektir.
İkinci aşama DD-4 veya DD-3 Deprem Yer Hareketi Altında Kesintisiz Kullanım veya Sınırlı Hasar Performans Hedefi İçin Değerlendirme yapılmalıdır. Bu aşama için programda otomatik bir tanımlama bulunmamaktadır. İkinci aşama hesap için normal performans hedefinde modal hesap yöntemleri ile doğrusal analiz yapılabilir. Ancak bunun için 13.5.3 'te belirtilen tüm koşulları kendinizin tanımlaması gerekmektedir. R = D =1 alınması DD-3 deprem düzeyi tanımlaması, sönüm oranı için verilen spektrum eğrisi değişimi gibi tanımlamaların tamamı kullanıcı inisiyatifindedir.
Eğer ikinci aşama hesapta doğrusal olmayan analiz yapılır ise böyle bir minimum taban kesme kuvveti artışına gerek yoktur.
Saygılarımla...
Benim yorumum ikinci aşamanın doğrusal analizi ile alakalı idi. Örneğin, İkinci aşamada DTS=1 olan bir binanın performans hedefinin değerlendirilmesinde doğrusal analiz yapılacak ve DD-4 deprem yer hareket düzeyinde yatay elastik tasarım spektrumu oluşturulacak. Bu spektrum azaltılmış spektral ivmeleri içermiyor. Bina sönüm oranı %2,5 oluyor, elde edilen yatay elastik tasarım ivmelerine göre modal analiz yöntemleri ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılıyor. Ancak örneğin DD-2 deprem yer hareket düzeyinde doğrusal analizde (R,D ve I bağlı), yatay elastik tasarım spektrumu yerine azaltılmış tasarım spektral ivmelerini kullandığımızda azaltılmış iç kuvvetleri elde ediyoruz ve modal analiz yöntemleri ile elde edilen azaltışmış iç kuvvetler eşdeğer taban kesme kuvvetine göre büyütülmesi işlemi uygulanıyor. (Yüksek binalarda bölüm 13.4.3.4'e göre, BYS>2 olan binalarda, Bölüm 4.8.4)
Bu noktada evet böyle bir gerekçe bulunmuyor. Benimde bir uygulama veya yönetmeliği düzenleyenler tarafından yapılmış örnek bir çalışma var mı diye sorma noktam bu yüzden aslında.Bu durumda 4.8.4 'te taban kesme kuvveti artışının yapılmaması için herhangi bir gerekçe bulunmuyor en azından yönetmelik içerisinde.