V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Yapı Performansı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan htekın
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
modal analiz sonuçlarını nasıl yorumlamam gerekir .(yapının performansı hakkında) ?
 
Son düzenleme:
yani önemli bir konu araştırsamda tam manası ile yorumlayamıyorum analiz sonuçlarını incelerken bu kısmı incelemiyor musunuz yoksa yorum mu yapmak istemiyorsunuz?
 
Benim fikrimce deprem yer hareketi ivme spektrumu eğrileri ile programdaki raporda verilen modal periyot ve frekans değerleri ile birlikte yapının o modlardaki deformasyonunu kıyaslayarak en azından yapının rezonans etkisi kontrol edilebilir.
 
merhaba,
-lineer hesap dediğimiz normal tasarım için deprem kuvvetleri adına aşağıdaki gibi bir çıkarım yapabilirsiniz...

modal analizde periyot,mod şekilleri diğer bir deyişle deformasyon şekilleri,ve x,y,z yönlerinde kütle katılım kavramları vardır.her moda ait bir periyot ve ilgili 3 yönde kütle katılım değerleri oluşur.modlardan x yönünde kütle katılımın en fazla olduğu mod ux sonucunda ve o moda ait periyot yapının o yöndeki periyodunu verir aynı durum y yönü için de geçerlidir.eğer ilgili modda z yönündeki sonuçlarda rz de kütle katılım oranı en fazla olan değer o moda ait yapının burulma modudur.bunlardan yola çıkarak siz lineer hesapta tasarımda mod birleştirme yöntemine göre x ve y yönündeki yapının modal analizden elde edilen x ve y yönündeki hakim periyotlarıyla yönetmelikteki ilgili yönlerdeki programın oluşturduğu yatay tepki spektrumlarındaki grafikte( x yönü periyot ve y yönü yapıya gelen deprem ivmesi olan) yapıya gelecek deprem ivmesinin büyüklüğünü grafikte x yönüne bakarak ve grafikte bu yönde yapınızın periyodu hangi periyoda karşılık geliyorsa o değerin y yönündeki karşılığı olan deprem ivmesine bakarak görebilirsiniz. eğer yapının periyot değeri grafikteki Ta ve Tb köşe periyotları arasındaysa yapınıza gelen deprem ivmesi yüksek olacaktır. ilgili yönde yapı periyodu Tb değerinden büyük periyotsa yapınıza gelen deprem ivmesi buna nazaran az olacaktır.

-nonlineer dediğimiz performans analizinde ise,

yapıya eğer yapınız özel sınıf yapı (yüksek yapı gibi)değilse pushover(tek modlu itme yöntemi) mı yoksa arsa(çok modlu itme yöntemi) mı uygulayamamız gerektiğini ilgili metodların yönetmelik kuralları çerçevesindeki sınırlar dahilinde modal analiz sonuçları belirler. ilgili 2 metoda ait kuralları yönetmelikten de bakabilirsiniz.fakat sizin ilgili yönde yapının periyodu arttıkça ve modal katkı çarpanı, genlik değeri artıkça yapının elastik ötesi yer değiştirme talebinin artacağını ve buna bağlı olarak yapının daha fazla hasar alacağı çıkarımını da yönetmelikteki ilgili metotlardaki formüllere bakarak öngörmeniz mümkündür.
 
Son düzenleme:
BU ÖRNEKTE MESELA BU YAPI BİRİNCİ MOD DA REZONANS ETKİSİN DEDİR DİYEBİLİRMİYİZ.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    14.1 KB · Görüntüleme: 35
Geri
Üst