Yapı periyodunun zemin periyotları arasında kalması

ganymede

Etkin Üye
Yapı periyodunun zemin periyotları arasında kalması durumunda S,t=2.5 oluyor diye biliyorum. Görseldeki durumu açıklayabilir misiniz rica etsem?

ideyukleresim.png
 
Yapı periyodunun zemin periyotları arasında kalması durumunda s,t=2.5 oluyor diye biliyorum.
TBDY 2018 'de böyle bir durum söz konusu değildir. Yapı periyodu Ta Tb arasında kaldığı zaman harita katsayılarına göre oluşturulan spektrum eğrisinde S(T) =Sds olmalıdır. Sds değeri de harita katsayılarından elde edilmektedir.
Bahsettiğiniz S(T) 'nin 2.5 olması durumu DBYBHY 2007 'dedir. Ancak o yönetmelikte de etkin yer ivme katsayısı "Ao" katsayısı ile çarpılmasından ötürü Ta Tb arası spektral ivme en fazla 0.4*2.5 = 1 olarak hesaplanır. TBDY 'de böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle S(t) 'nin 2.5 olması gibi bir koşul bulunmamaktadır.

TBDY 2018 ve DBYBHY 2007 'ye göre spektrum eğrilerinin farklarını aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

-Ta Tb aralıkta kalındığı halde 1'den küçük bir sayı ile çarpılarak azaltılacak mı?
Böyle bir azaltma TBDY 'de tanımlanmamıştır. Sözünü ettiğiniz maddenin ekran görüntüsünü veya madde numarasını yazarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.

-Artırım uygulanmamasının nedeni nedir?
Bu noktada yapı hakim periyodunun Ta - Tb arasında kalması durumunda herhangi bir artırım TBDY 'de tanımlanmamıştır. Zemin etkileri ve yatay elastik tasarım spektrumunun şekli zaten Ta Tb arasında yüksek bir ivme değeri verdiği için eğrinin kendisi yüksek bir ivme ile tasarıma zorlamaktadır. TBDY 'de belirtilen artırımlar D katsayısı ile birlikte Bölüm 4 ve Bölüm 7 'de belirtilen tasarım katsayılarıdır. Bu artırımların tamamı ideCAD statik içerisinde uygulanmaktadır. Bahsettiğiniz artımın yönetmelik maddesini bize söylerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

bu durumda hesaplanan deprem yükü,
-ta tb aralıkta kalındığı halde 1'den küçük bir sayı ile çarpılarak azaltılacak mı?
-artırım uygulanmamasının nedeni nedir?
Deprem etkisi belirlenirken Sae yani spektral ivme değeri TBDY 2.3.4 'te verilen yatay elastik tasarım spektrumundan belirlenir. Bu spektrum hesabında Sds ve Sd1 değerleri harita katsayıları ve zemin sınıflarına göre göre belirlenmektedir.

1680089265465.png

Deprem etkisi hesaplanırken TBDY 4.4.1 'de anlatılan SaR katsayısı kullanılır. Daha sonrasında da tasarıma iç kuvvetler ve şekildeğiştirmeler Bölüm 4 ve Bölüm 7 'de belirtilen artırımlar ve hesaplamalar ile belirlenir.
1680089124916.png
1680089603548.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst