Re: Yapının davranışını belirleme Rijit mi? Yarı Rijit mi?
Peki bu çalışmalardan (deneysel/tatbiksel/teorisel) çıkan sonuçlar akredite edilmiş mi?
Davranışını tam olarak bilinmeyen bir yapıyı, ne yapacağını maksimum bilecek hale getirmek için yapılan Standart ve yönetmelikler bu konuda bizleri yalnız mı bırakmaktadır?
Taslak olarak yayınlanan Yeni Deprem Yönetmeliğinde bina türlerine göre hangi hesap kabullerinin yapılacağı maddeler ile açıklanmıştır.
Taslak olarak yayınlanan Yeni Deprem Yönetmeliğinde ;
3.7.2.2 maddesine göre
A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunduğu binalarda, kat döşemelerinin kendi düzlemleri içinde deprem kuvvetlerini düşey taşıyıcı sistem elemanları arasında güvenle aktarabildiğini göstermek üzere iki boyutlu levha (membran) sonlu elemanlar ile modellenecektir.
4.5.6.2 maddesine göre
3.7.2.2 ye göre A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunduğu ve/veya döşemelerin rijit diyafram olarak çalışmasının öngörülmediği binalarda betonarme döşemeler, düzlem içi yerdeğiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini içermek üzere iki boyutlu levha (membran) sonlu elemanlar ile modellenecektir. Bu durumda her düğüm noktasında üç serbestlik derecesi dikkate alınacaktır. İstenirse aynı zamanda düzlem dışı yerdeğiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini de içermek üzere, her düğüm noktasında altı serbestlik derecesinin dikkate alındığı kabuk sonlu elemanlar da kullanılabilir.
4.5.7.1 maddesine göre
3A.6.4'te belirtildiği üzere, normal katlardan çok rijit bodrum katlarına geçişte yer alan ve üstteki katlarda oluşan eylemsizlik kuvvetlerinin tümünü veya büyük bir bölümünü ani olarak bodrum katlardaki çevre perdelerine aktarmak durumunda kalan geçiş katları döşemelerinde yeterli düzlem içi rijitlik ve dayanımın sağlanması esastır.Bu koşul,başka nedenlerle ani rijitlik değişimlerinin yapıldığı diğer geçiş katları için de geçerlidir.
4.5.7.2 maddesine göre
7.2.2.'ye göre A2 ve A3 türü düzensizlerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın geçiş katlarının döşemeleri,yeterli döşeme kalınlıkları alınarak,4.5.6.2'ye göre modellenecektir. (yani kabuk elemanlarla modellenecektir)
7.11.3 maddesine göre
Kirişli ve kirişsiz döşemeli binaların döşemelerindeki düzlem içi eksenel ve kayma gerilmeleri,elastik diyafram kabulü ile hesaplanacaktır.(Elastik diyafram,yarı rijit diyafram anlamına gelmektedir.)
7.11.4 maddesine göre
Deprem yüklerinin döşemelerden düşey taşıyıcı elemanlara güvenli bir şekilde aktarıldığını gösterilmesi gereken A2 ve A3 düzensizliklerin bulunduğu kirişli döşemeli binalarda,döşemeler için 7.11.3 maddesinde verilen koşullar sağlanacaktır.(Yarı rijit diyafram çözümüne yönlendirmektedir.)
Davranışını tam olarak bilinmeyen bir yapıyı, ne yapacagını maksimum bilecek hale getirmek için yapılan Standart ve yönetmelikler bu konuda bizleri yalnız mı bırakmaktadır?
Taslak olarak yayınlanan Yeni Deprem Yönetmeliğinde yukarıda açıkladığım maddeler sizi net bir şekilde yönlendirmektedir.
Ne yapnalıyız? Programın bizi bu konuda yönlendirebileceği bir şey var mıdır?
Taslak olarak yayınlanan Yeni Deprem Yönetmeliğini,makaleleri,yabancı yönetmelikleri ve bu konuda yazılmış tezleri inceleyebilirsiniz.