V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

YAPI DOĞAL TİTREŞİM PERİYODUNUN YÜKSEK ÇIKMASI

yaşar can

Yeni Üye
Merhabalar, üzerinde çalıştığım projede yapı doğal titreşim periyodu Tr=5566,35 s çıkıyor ve spektrum katsayısı S(T)=0 çıkmaktadır. Bu neden kaynaklanmaktadır inceleyebilmeniz için projeyi ve hesap özet raporunu ekliyorum. İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

Periyot hesabı açısından soruyorum,
Merdiven mesnetlenme durumu Yapının periyodunu neden bu kadar etkilyor olabilir?
Yapınızın merdiven kısmı (yeşil kutucuklar) mesnet noktalarından tutuluyor. Dolayısıyla yapıyı merdiven taşıyor gibi bir durum oluyor. Bu sebeple davranışı tamamen hatalı bir model oluşuyor.
 
Yapınızın merdiven kısmı (yeşil kutucuklar) mesnet noktalarından tutuluyor. Dolayısıyla yapıyı merdiven taşıyor gibi bir durum oluyor. Bu sebeple davranışı tamamen hatalı bir model oluşuyor.
O zaman şu soru akla geliyor: Çerçeve/Perde bir sistemde, bu kadar düğüm noktası var iken (yük paylaşımı var iken) yanlış mesnetlenme durumundan dolayı (merdiveni düşey taşıyıcı olarak kabul edip yük taşıdığını düşünseniz bile) tüm yapıyı merdiven taşıyor gibi bir durum oluşması periyot hesabı açısından anormal değil mi?

Bu noktada şu ihtiyaç oluşuyor:
Kullanıcının programı daha doğru kullanabilmesi açısından, kullanıcı el kitabına bu ve buna benzer bilgilerin eklenmesi gerekiyor.
Örneğin, merdivenler (yanlış mesnetlenme durumu, yönünün degiştirilmesinin etkisi vb.), kat seviyesinde olmayan ve sürekliliği olmayan konsol döşemeler vede kısa saçak döşemelerinin tasarımı için daha ayrıntılı bilgiler olsa daha iyi olur kanaatindeyim.
Radye temellerin tek bir parça olarak değilde aynı radye temel geometrisinin radye kenarı komutuyla parçalı oluşturulmasının doğruluğu yada yanlışlığı, veya usülü ne olmalıdır? gibi bilgiler ve karşılaştırmalar.

Üstyapı temel etkileşimli vede etkileşimsiz (üstyapı temel ayrı) çözüm tercihleri ve etkileri (örnek çözüm üzerinden).
Temellerin yatayda kayma direnci hesabı (örnek çözüm).
Subasmanlı (subasman katı yapılarak ve yapılmayarak proje oluştururken dikkat edilmesi gereken durumlar.
Metraj raporundaki bilgileri kullanarak projede eksik yada yanlış var ise nasıl belirlenir?
Analiz görselleştirmenin daha detaylı açıklaması (bilgilendirme, kullanımı ve yorumlanması)
Proğram içinde kontrol tuşlarına basılsa bile hata göstermeyip, rapor alınması durumunda görülebilecek hatalar.

vb...

Forum'da geçen idecad tarafından doğrulanmış bilgilerin resmileştirilmesi vede kullanıcın daha kolay ulaşabilmesi açısından Kullanıcı el kitabının bu bilgilerin paralelinde daha hızlı revize edilmesinin bizlere çok yardımı dokunacaktır.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst