V11'i Online Satın Alın

yarı rijit diyafram.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan abaci09
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

abaci09

Etkin Üye
Yapmakta olduğum projede akstan aksa yaklaşık 9m gelen bir yapıda 45/70 lik kirişler kullandım.normal plak döşeme ve kirişlerde sehim şartını her zaman denetle seçeneği ile analiz yaptım. bazı kirişlerde sehim ve max pursantaj hatası verdi.sistemi yarı rijit analizde sehim ve pursantaj hatası vermedi.hangisi doğru bir yaklaşım.

abaci09":lils72b3' Alıntı:
Yapmakta olduğum projede akstan aksa yaklaşık 9m gelen bir yapıda 45/70 lik kirişler kullandım.normal plak döşeme ve kirişlerde sehim şartını her zaman denetle seçeneği ile analiz yaptım. bazı kirişlerde sehim ve max pursantaj hatası verdi.sistemi yarı rijit analizde sehim ve pursantaj hatası vermedi.hangisi doğru bir yaklaşım.

Tam rijit diyafram seçeneğinde kirişler tablalı kesit olarak kabul edilir ve tüm yatay yükler ,döşemeler ihmal edilerek, kirişler üzerinden aktarılır.
Yarı rijit diyaframda ise kirişler dikdörtgen kesit olarak kabul edilir ve kabuk eleman olarak döşemeler hesabın içine dahil edilerek döşemelerin aktardığı yatay yüklerde göz önüne alınır. (Tabi sadece yatay yükler için değil tüm analize ,rijitlik ve kütle matrislerine döşemeler dahil edilir.)
Bu sebeple kirişlere gelen tesirler azaldığı için yarı rijit diyaframda problem çıkmamış olabilir. Teorisi budur.

cevap için çok teşekkür ederim.sizce yarı rijit kabul dahamı gerçekçi bir çözüm şeklidir.

Yarı rijit diyafram çok daha gerçekçi bir çözümdür. Çünkü rijit diyafram kabulü ile yapılan çözüm döşemeleri yok farzeder kolon üçlarından birbirlerine bağlı kabul eder.

abaci09":f8si0kqs' Alıntı:
cevap için çok teşekkür ederim.sizce yarı rijit kabul dahamı gerçekçi bir çözüm şeklidir.

Tam rijit diyafram bir kabuldür. Bina rijit diyafram olarak çalışıyorsa gerçeğe yakın bir kabuldür. Bazı binalar gerçekte tam rijit diyaframı oluşturacak şekilde çalışmayabilirler. (Düzgün geometrili olmayan binalar, döşeme boşlukları çok olanlar vs.)
Ama yarı-rijit diyafram kabul değil, hesaptır. Dolayısı ile daha hassas sonuçlar üretir.

Geri