V11'i Online Satın Alın

Yarı rijit-tam rijit diyafram

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aykt46
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aykt46

Üye
İyi günler. Ben 2 katlı projeyi yarı rijit diyafram olarak çözdüm. Yapı denetim kontrol ettiğinde tam rijit çözmem gerektiğini söyledi. Sebep olarak da yarı rijit çözme koşullarını yönetmelikten bana göndermiş. Peki yönetmelikte yarı rijit çözme koşulları haricinde tam rijit çözülmelidir diye bir ibare var mı ben denk gelmedim. Eğer var ise benimle paylaşırsanız memnun olurum.

aykt46:jh6tdb85' Alıntı:
İyi günler. Ben 2 katlı projeyi yarı rijit diyafram olarak çözdüm. Yapı denetim kontrol ettiğinde tam rijit çözmem gerektiğini söyledi. Sebep olarak da yarı rijit çözme koşullarını yönetmelikten bana göndermiş. Peki yönetmelikte yarı rijit çözme koşulları haricinde tam rijit çözülmelidir diye bir ibare var mı ben denk gelmedim. Eğer var ise benimle paylaşırsanız memnun olurum.

Aşağıdaki linkte size yardımcı olacak bilgiler var.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Teşekkür ederim bilgiler için. Anladığım kadarıyla kesinlikle tam rijit yapılmalıdır diye bir ibare yok yapılabilir diyor yani mühendisin insiyatifine bırakıyor. Yapı denetimle bu konuda anlaşamadık ters düştük.

aykt46":2ha8dl57' Alıntı:
aykt46":2ha8dl57' Alıntı:
Teşekkür ederim bilgiler için. Anladığım kadarıyla kesinlikle tam rijit yapılmalıdır diye bir ibare yok yapılabilir diyor yani mühendisin insiyatifine bırakıyor. Yapı denetimle bu konuda anlaşamadık ters düştük.
Merhaba,
TBDY 2018' de tam rijit diyafram çözüme yönelik kısıtlamalar mevcuttur. Aksine kirişsiz döşeme, A2-A3 türü düzensizliği bulunan vb. yapılarda ise özellikle yarı rijit diyafram yöntemine göre çözüm istenmektedir.
Yarı rijit ve rjit diyaframlar hakkında aşağıdaki linklerden teknik bilgi edinebilirsiniz.

İyi çalışmalar

Yarı rijit hesap yapsanız bile 4.5.10.4 uyarınca ayrıca bir de ek rijit hesap yapılıyor, kolon ve perdeler bu iki hesabın (rijit ve yarı rijit) elverişsizi olacak şekilde donatılandırılıyor.
Tam rijit hesap yaparsanız zaten döşemelerdeki deprem etkisi hiç dikkate alınmıyor bile.
Sırf düz mantık ile düşünseniz bile yapı denetimin bu konuda diretmesinin mantıksal bir dayanağı yok.

Geri