V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Yazılım hakkındaki haberler

Merhaba, herkese iyi çalışmalar.

Sizler de görmüşsünüzdür Çorum da yapılan hesaplamalar da bazı yanlışlıklar olmuş sanırım.
Haber sonrası çalıştığımız kişiler arayıp program hatalı hesaplama yapıyormuş gibi sorular soruyorlar. Yazılım ile alakalı bir durum değil diyoruz.

Bu konu hakkında bilgilendirme yapıldı mı acaba.

Teşekkürler.

Merhaba, herkese iyi çalışmalar.

Sizler de görmüşsünüzdür Çorum da yapılan hesaplamalar da bazı yanlışlıklar olmuş sanırım.
Haber sonrası çalıştığımız kişiler arayıp program hatalı hesaplama yapıyormuş gibi sorular soruyorlar. Yazılım ile alakalı bir durum değil diyoruz.

Bu konu hakkında bilgilendirme yapıldı mı acaba.

Teşekkürler.
Haber nedir paylaşır mısınız ?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

şahıs tutuklanmış. deprem yükünü sıfırlıyormuş.

"ilk tespitlere göre; 250 biten proje ve 190 devam eden projeyi aynı inşaat mühendisinin sistemsel açığı kullanarak yaptığı tespit edildi."

"hatalı veri girişiyle bazı projelerde deprem yükünün "0" olarak alındığı, bazı yapılarda ise demir kullanımının yüzde 50 oranında eksik olduğu tespit edildi."

her ilde yaklaşık demir metrajı metrekare oranında az çok bellidir. %50 oranında düşürmek de mümkün değildir. yani 440 proje yapmış bu kişi bir tane meslektaş da dememiş mi arkadaş bunda bir anormallik var diye? hadi meslektaşları geçtim müteahhitler de sürekli bu işleri yapıyorlar onlarda mı uyanamamış... 440 projede bu mühendisin tercih edilme sebebi tabi ki uygulanabilir, güvenli projeler yapıyor olması değildi. tercih edenlerin hiç mi suçu yok? keşke onlar sorgulansa programdan önce.

her beraber mühendisin pişirdiği ucuz etin yahnisini yemişler, afiyet olsun.

Son düzenleme:
Sayın CHP milletvekili Mehmet tahtasıza sanırım danışmanları tarafından çok vakıf olmadığı konularda bilgilendirme yapılmış.

Her zamanki gibi çözüm odaklı olmayan şeyler olacak

Merhaba;

Konu bir süredir gündemde olmakla beraber henüz resmi olarak projelerde ne gibi değişiklikler (sabun) yapıldığı belli değildir. Yapılan bu değişikliklerin yapı güvenliğine nasıl bir etkisi olduğu da belli değildir ve idare bu tespiti yapabilmek için Üniversite onaylı Performans analizi yapılmasını istemiştir.

Resmi açıklama olmamakla beraber yapılan değişikliklerin Sönüm oranın değiştirilmesi ve Eksantirisite oranın değiştirilmesi suretiyle özellikle ZE türü zeminlerde göreli kat ötelemesi şartının sağlanması ve dolaylı olarak daha küçük kesitlerle daha ekonomik sonuçlar elde edilmesi olduğu yönündedir. Ayrıca Sönün oranı ve eksantirisite oranının programda değiştirilmesinden sonra anlaşılmaması için rapor üzerinde de değiştirildiği söylenmektedir.

Benzer değişiklikler diğer yerli yazılımlarda ve uluslararası yazılımlarda da değiştirile bilmektedir ve değiştirilebilmesi de mühendisliğin doğası gereği normaldir. Sorun bu tür değişikliklerin mühendisçe bir yaklaşım olmaksızın kötü niyetle kullanılmasıdır. Özetle bu konu İdeStatik Özelinde bir durum değildir. Buradan yola çıkarak CHP millet vekili sayın Mehmet Tahtasız bu talihsiz açıklamasıyla hem ideYAPI ailesini hem de bizim gibi binlerce ideStatik kullanıcısı zan altında bırakmıştır. Kendisini vakıf olmadığı konularda siyasi çıkar elde etmek uğruna aceleci, yanlı ve yanlış açıklamasından dolayı kınıyorum.

Ayrıca Sayın millet vekilinin yorumlarına sanki bir otoriteymiş gibi yer veren Basın yayın organlarının da bir an önce konuyla ilgili olarak özür ve tekzip yayınlaması gerektiğini düşünmekteyim.

Saygılarımla.

Son düzenleme:
Hukuk müşavirimiz tarafından kaleme alınan yazı:

Kamuoyuna ve kullanıcılarımıza Önemli Bilgilendirme

Son günlerde, şirketimizle ilgili bazı mecralarda yer alan haberler ve bir milletvekili tarafından verilen soru önergesinde geçen iddialara ilişkin olarak kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, şirketimiz bu süreçte tamamen mağdur konumundadır. Konunun gündemimize gelmesiyle birlikte, derhal teknik ve hukuki incelemeler başlatılmıştır.

Olayın ortaya çıkmasının ardından;

Gerekli hukuki adımlar ivedilikle atılmış, şirketimizin ve iş ortaklarımızın haklarını korumak adına hem cezai hem de hukuki süreçler titizlikle yürütülmektedir.

Yetkili merciler ve ilgili paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışılarak, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumluların hesap vermesi sağlanacaktır.

Bu süreçte üzüntüyle gözlemlediğimiz bir diğer husus ise, şirketimizin adının bazı yanlış yorumlamalara neden olacak şekilde gündeme getirilmesidir. Sayın Milletvekili tarafından verilen soru önergesinde şirketimizin adının doğrudan anılması, konunun bağlamından koparılmasına ve kamuoyunda yanıltıcı bir algı oluşmasına sebebiyet verebilecek niteliktedir.

Şirketimiz, her zaman olduğu gibi şeffaflık ilkesine bağlı kalarak tüm paydaşlarımızı doğru bilgilendirmeye devam edecektir. Güvenilir ve etik iş anlayışımız doğrultusunda, benzer olayların tekrarlanmaması için gerekli tüm önlemler alınacak ve süreç titizlikle yönetilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hukuk müşavirimiz tarafından kaleme alınan ve Sayın Milletvekiline gönderilen yazı:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuş olduğunuz ifade edilen soru önergenizde, şirketimiz İdeYapı A.Ş. (İdeCad) hakkında bazı iddialara yer verilmiş olup, bu açıklamalarda şirketimizin isminin geçmesi kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden olmuştur.

Şirketimiz, yazılım sektöründe faaliyet gösteren ve geliştirdiği yenilikçi çözümlerle birçok sektöre katma değer sağlayan köklü bir kuruluştur. Ancak, program kullanım kılavuzuna ve Deprem yönetmeliğine aykırı değişiklikler yapıldığı iddia ile tespit edilmiştir. Yapıldığı iddia edilen bu hatalı müdahalelere ilişkin, konu şirketimizin dikkatine sunulduğunda derhal gerekli teknik ve hukuki incelemeler başlatılmıştır. Önergenizde bahsedilen olayda, şirketimiz herhangi bir kusur veya sorumluluk taşımamakta, aksine olayın mağduru konumundadır.

Olayın ortaya çıkmasının ardından:
Sorumlular hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılmış, şirketimizin ve iş ortaklarımızın haklarını korumak için hem cezai hem de hukuki süreç titizlikle yürütülmektedir. Yetkili merciler ve ilgili paydaşlarla iş birliği içinde çalışılarak, bu olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumluların hesap vermesi sağlanacaktır.

Ancak bu süreçte üzüntüyle gördüğümüz bir konu da, bazı haber sitelerinde şirketimizin adı kullanılarak olayın yanlış anlaşılmalara yol açacak şekilde gündeme getirilmesidir. Soru önergenizde şirketimizin adının geçmesi, kamuoyunda şirketimiz hakkında olumsuz ve yanlış bir algının oluşmasına neden olmuştur. Bu durum, hem ticari itibarımızı hem de müşterilerimizle olan ilişkilerimizi olumsuz etkilemektedir.

Bu nedenle, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve şirketimizin itibarının korunması amacıyla, şirketimizin de olayda mağdur olduğunu ve herhangi bir hukuka aykırı eylemde bulunmadığını belirten bir düzeltme açıklaması yapmanızı rica ederiz. Aksi takdirde, hukuki haklarımızı saklı tutarak, şirketimizin itibarına yönelik zararların giderilmesi için gerekli hukuki adımları atacağımızı bilgilerinize sunarız.

Bu nedenle, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve şirketimizin itibarının korunması amacıyla, şirketimizin de olayda mağdur olduğunu ve herhangi bir hukuka aykırı eylemde bulunmadığını belirten bir düzeltme açıklaması yapmanızı rica ederiz. Aksi takdirde, hukuki haklarımızı saklı tutarak, şirketimizin itibarına yönelik zararların giderilmesi için gerekli hukuki adımları atacağımızı bilgilerinize sunarız.
konuyu anlamayıp idecad'den vazgeçecek mühendis varsa zaten vay halimize

Benzer değişiklikler diğer yerli yazılımlarda ve uluslararası yazılımlarda da değiştirile bilmektedir ve değiştirilebilmesi de mühendisliğin doğası gereği normaldir. Sorun bu tür değişikliklerin mühendisçe bir yaklaşım olmaksızın kötü niyetle kullanılmasıdır.
yapı denetimler, belediyeler ve bakanlıklar neden var? ben yine her konuda olduğu gibi bu konunun da baş müsebbibinin bakanlıklar olduğunu düşünüyorum. kalkıp adam akıllı bir sistem getirmekten acizler ne yazık ki. yd'lere havuz sistemi bile seneler sonra gelmiş. gülüyorum ağlanacak halimize.

evet yazılım örnek projedeki gibi (kötü niyetli insanlar için) aldatılmaya müsait. yazınızı gördükten örnek deneme projeyi foruma ekliyorum. yönetmelik der ki; kirişlerde 12 çaptan aşağı donatı kullanılamaz. seçile montaj, düz fii 8, ilave fii 10. yine kolonlarda elli sene öncesinden 14 lükten aşağı donatı kullanılamaz. seçilen majör 8 lik, minör 12lik hata vermiyor. yazılımcılar bunları güncellerse çok iyi olacaktır. (projede perde olsaydı onda da aynı durum olacaktı.

Ekli dosyalar

evet yazılım örnek projedeki gibi (kötü niyetli insanlar için) aldatılmaya müsait. yazınızı gördükten örnek deneme projeyi foruma ekliyorum. yönetmelik der ki; kirişlerde 12 çaptan aşağı donatı kullanılamaz. seçile montaj, düz fii 8, ilave fii 10. yine kolonlarda elli sene öncesinden 14 lükten aşağı donatı kullanılamaz. seçilen majör 8 lik, minör 12lik hata vermiyor. yazılımcılar bunları güncellerse çok iyi olacaktır. (projede perde olsaydı onda da aynı durum olacaktı.

Donatıların yönetmelik minimumlarının altında girilebilmesinin sebebi performans analizine yönelik mevcut yapıların modellenmesi ihtiyacındandır.

Tamda bu sebepten program her şeye izin vermelidir, biz mühendis olarak yönetmeliği bizim yerimize programın bilmesini kontrol etmesini bekliyorsak bize de gerek yok o zaman, program mimariyi okusun yapsın projeyi.

Kötü niyetim olsa 1000m2lik tabliyeyi tek kolonlar da taşıtırım. Hatta sap2000 etabs vs herhangi bir programla da yaparım. Bunu gören yapı denetim onaylayacak mı onaylamayacak mı?

Yahu belediyede çalışıp dışarı proje çizenler biliyorum ben. Siz bilmiyor musunuz?

Yapı denetim sahibi olup proje çizen de biliyorum.

Hatta yapı denetimin asıl sahibi eşini dayısını %1 ortaklık ile müdür atayıp kendi adına sim itb alıp proje çizen biliyorum.

Hemde Bi sürü.

Eğer piyasaysanız sizin de bilmemeniz mümkün değil diye düşünüyorum

Peki hem yapı denetim sahibi olup, hem belediyede çalışıp müteaahitlik yapan bilmiyor musunuz? Ben eskiden bunu da biliyordum, bu arada belki sizlere göre meslekte yeniyimdir.

Peki suçlu program mı? :)

kardeşim neden üzerinize alınıyorsunuz. her işde kötü niyetli insanlar olmuyor mu? kimi suçladık. madem olmuyor neden durup dururken gündeme geldi. güncelleme yapılırsa iyi olur demek suç mu oldu. benim piyasa ile işim yok proje işini bırakalı oldu 20 yıl.

kardeşim neden üzerinize alınıyorsunuz. her işde kötü niyetli insanlar olmuyor mu? kimi suçladık. madem olmuyor neden durup dururken gündeme geldi. güncelleme yapılırsa iyi olur demek suç mu oldu. benim piyasa ile işim yok proje işini bırakalı oldu 20 yıl.
Üzerime alınmıyorum tabiki, şahsi fikrim programın suçlu olmadığıdır. Kendimce düzene sitem ederek yazdım.
Her depremden sonra aynı şey oluyor

Her istinat duvarının yıkılmasından sonra aynı şey oluyor.

Yanlış düşünceler yüzünden, bu mesleği yaptığımız için, biz de çalışma ortağı olarak direk karalanıyoruz.

İddialara göre, Evrakta "Sahtecilik" ve "Dolandırıcılık" suçlarından gözaltına alındığı söyleniyor. Bina çökmeleri dışında İlk defa bir gözaltı olduğu için gündeme gelmiş olabilir.

Donatıların yönetmelik minimumlarının altında girilebilmesinin sebebi performans analizine yönelik mevcut yapıların modellenmesi ihtiyacındandır.

Tamda bu sebepten program her şeye izin vermelidir, biz mühendis olarak yönetmeliği bizim yerimize programın bilmesini kontrol etmesini bekliyorsak bize de gerek yok o zaman, program mimariyi okusun yapsın projeyi.
Bu arada son cümle hayalim ya keşke oturup mimariyi algılayan ve yeni bina tasarımı yapan programı yazabilsem.

yönetmelik der ki; kirişlerde 12 çaptan aşağı donatı kullanılamaz.
Standart ayarlar ile proje oluşturulduğunda betonarme donatı seçimleri TBDY 2018 ve TS500'e uygun olarak tanımlanmıştır.
Donatı seçimi diyaloğunda kirişlerde aktif donatı seçimleri Ø12'den başlar
1741793101552.png

yine kolonlarda elli sene öncesinden 14 lükten aşağı donatı kullanılamaz.
Donatı seçimi diyaloğunda kolonlarda aktif donatı seçimleri Ø14'den başlar
1741793186303.png
Programda betonarme donatı seçimleri kullanıcı tarafından müdehale edilerek yönetmeliğe aykırı bir seçim yapıldığında, analiz sonrasında raporlarda minimum donatı çapı kontrolleri yapılır ve proje hatalarında liste olarak verilir.

1741792810432.png

Donatı seçimlerinde alt çapların kullanıcı inisiyatifi ile seçilebilme nedeni mevcut yapıların performans analizleri için modellenebilme olanağının sağlanması içindir.

İddialara göre ilgili mühendis az demir çıkartıp piyasadan iş alabilmek için programın veri girişi kısmından SS ve S1 değerlerini olması gerekenin çok altında giriyor raporlarda farkedilmemesi için bu değerleri pdf üzerinden düzenliyormuş.

İşin vahim tarafı bu mühendis tarafından hazırlanan 200 proje 45 idare tarafından onaylandı.

Şimdi burada yazılımın herhangi bir suçu var mıdır? Yazılım bir hesap makinesidir ne girerseniz onu hesaplar. Bunun programla bir alakası yok.

İsteyen İdecad'de de sabunlar ETABS'da da sabunlar.

Her önüne gelen yere inşaat fakültesi açıp, yetkin mühendislik getirmezsen sonuç bu. Şimdi bu arkadaş art niyetli olarak bu işi yapmış. Piyasada nice meslektaşımız yaptığı major hataların farkında olmadan iş yapıyor.

Geri