V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

YENİ EKLENEN DEPREM PERDE BAŞLIK -UÇ DONATILARIN SÜREKLİLİĞİ

mert2044

Yeni Üye
yeni eklenen deprem perdelerinde gövdeler gönye , başlıklar bölüm 15 de 15.10.5.1 maddesinde '' HER İKİ DURUMDADA PERDE UÇ BÖLGESİNE EKLENECEK DÜŞEY DONATILARIN KATLAR ARASINDA SÜREKLİLİĞİ SAĞLANACAKTIR '' ki içeriğe uyumlu şekilde perde uç başlık bölgesi donatıları diğer katlara bindirmeli şekilde çıkmadan kalıyor idecad perde açılımlarında böyle detay veriyor ( sadece rotlar diğer katta görünüyor ) açılımda neden mevzuata aykırı detay veriyor .
 
tdy 2018 donatı dizilim kuralları ve rotların tek başına deprem kuvvetlerini almayacağını yorumluyor hocalarımız sistem sürekliliği yapı statiği ve mevzuat açısından olmalıdır deniyor
 
telefonla ulaşmaya çalıştım forumdan yazın dediler burdan da yazan olmuyor müsayitseniz cevap verebilirmisiniz projelerde ve uygulamada bu tarz durumları yapan çok müellif var sistem sürekliliği ve mevzuat olarak idecad detayları uyuşmuyor cevabınıza göre bakanlığa döneceğiz
 
Perde düşey donatılarında, donatı sürekliliği ankraj donatıları ile sağlanır.
Ankraj donatılarının çap ve aralık değeri kullanıcı tanımlıdır. İstenirse güçlendirme perdesi başlık ve gövde donatıları ile aynı adette tanımlanabilir.
Bindirme boyları otomatik olarak hesaplandığı gibi istenirse kullanıcı tanımlı olarak değiştirilebilir.

1727766923556.png

1727767077928.png


Kat seviyelerinde kiriş yoksa aşağıdaki gibi her katta filiz bırakılarak perde çizimi alınabilir.
Bu şekilde çizim alınmak isteniyorsa modelde kirişleri kaldırarak çizim alabilirsiniz.
1727767134141.png
 
yasin bey bilgiler için tşk ederiz , kiriş yokken gövde ve başlıklar zaten sürekli çıkıyor yukarı sorun yok kiriş varken durum biraz değişiyor perde uç bölgelerinde çekme ve basınç kuvvetlerini karşılayacak başlık bölgeleri oluşturuluyor bunların sürekliliği konusunda sorun var atılan rotların derinliği bu kuvvetleri karşılayabilecekmi ve rotların ayrı bir bağlantı görevi var zaten , bu başlık bölgelerinin sürekliliğini rotlarla sağlamak istesek başlık bölgesindeki çubuk sayısı kadar rot atılması lazım ki bu durum opsiyonel bırakılamaz . Cevap içeriğinde ''Ankraj donatılarının çap ve aralık değeri kullanıcı tanımlıdır'' bu durumdan bahsetmişsiniz mevzuat ''En küçük ankraj çubuğu çapı 16 mm, en az ankraj derinliği çubuk çapının on katı ve en geniş çubuk aralığı 400 mm olmalıdır.'' diyor minimum sınırlar yine var . Perde gövde donatıları gönye yapılıyor kesme kuvvetlerini alır diye tahmin ediyoruz , Fakat kirişin olması durumunda perde uç bölgelerinde oluşacak basınç ve çekme kuvvetlerinin karşılayacak başlık süreklilik durumu (mevzuat gereği ) kirişin dışında kalan rot gömülme derinliğiyle karşılanabilecek mi ki aynı sayıda opsiyonel bırakırsanız rot kimse atmaz atmıyor KİRİŞİN OLMASI DURUMUNDA GÜÇLENDİRME PERDE BAŞLIK BÖLGESİ SÜREKLİLİK DURUMUNU BİRAZ DAHA AÇIP DETAYLI BİLGİ VERMENİZ MÜMKÜN MÜ , BAŞLIK BÖLGESİ DONATILARI KİRİŞİ DELİP BİNDİRMELİ NEDEN VERİLMİYORDA ROT BAĞLANTILARI ÜZERİNDEN VERİLİYOR ??
 
Cevap içeriğinde ''Ankraj donatılarının çap ve aralık değeri kullanıcı tanımlıdır'' bu durumdan bahsetmişsiniz mevzuat ''En küçük ankraj çubuğu çapı 16 mm, en az ankraj derinliği çubuk çapının on katı ve en geniş çubuk aralığı 400 mm olmalıdır.'' diyor minimum sınırlar yine var .
Program standart ayarlarında zaten bu koşullar sağlanmaktadır. Buradaki cümlemde açıklamak istediğim eğer perde donatıları ile birebir aynı adette ve çapta yapmak isterseniz bunu tanımlayabilirsiniz.

Perdeler arasında kiriş olduğu durumda ankraj kullanılmasının nedeni kiriş üzerindeki ankraj deliklerinden kat yüksekliğinden fazla olan bir donatıyı uygulamada geçirmek mümkün olmuyor.
Ankrajların kullanımı ile ilgili aşağıda paylaştığım iki sunumu inceleyiniz.

Aşağıdaki görsel güçlendirme konusunda imo'da birçok sunum yapmış olan İnş.yük.müh.Suat Yıldırım bey'in sunumundan alınmıştır.
1727773533717.png

İnş.yük.müh.Suat Yıldırım bey'in aşağıdaki diğer videosunu izlemenizi öneririm.
1727774775309.png
 
yasin hocam tşk ler bilgiler için , sistemin minimum şartlarda kilitli kalması güzel opsiyonel açınca kesit içerisindeki pursantaj gibi sorun oluyor gerçekten ankrajları sayı olarak eşit yapan yapsın herkes kendi sorumluluğunu alıyor gerçekten , yukarda bahsettiğiniz gibi kat boyu uygulanabilirliği olmadığından ve videolardada hocamızın anlattığı gibi bu yöntem ve uygulanabiliyorsa kat boyu filiz bindirmeli yöntemde doğru olarak görüyoruz artık tşk ler tekrardan bilgilendirme için .
 
Geri
Üst