V11'i Online Satın Alın

Yeni idecad kullanmaya başlayan biri için ?

leonidass

Yeni Üye
ekte çalıştığım bodrumsuz 3.5 katlı bir projenin datası mevcuttur çatı katı yığma olucaktır.lütfen tecrübelerinizle yapmış olduğum hatalar konusunda uyarır mısınız? birde elimde zemin değerleri olarak;

Z4-D
T0=0,67
TA=0,2 TB=0,9
k=1677 t/m3
qs=1.1 kg/cm2

değerleri mevcut bunları detaylıca nereye girmem gerektiğini açıklarmısınız
saygılarımla..

Ekli dosyalar

Merhaba kardeşim öncelikle hayırlı olsun demek isterim.

Projenle ilgili benim söylemek istediklerim;

1. Nervürlü döşemeli sistemlerde mecbur kalmadıkça saplama kiriş yapmaya gerek var mı? Örneğin s02 ve s06 kolonuna tek kiriş atsan, aynı şekilde s03 ve s07'ye de.
2. Bazı kolon boyutların gerekenden fazla, taşıyıcı kirişlerin enleri gerekenden az değil mi?
3. d1,d2,d3,d4,d5 döşemeleri için nervürü diğer yönde çalıştırsan nasıl olur? çünkü bu şekilde uygulamada çok zor olacaktır. Senin yaptığın hata değil ama uygulamada sıkıntı olacak ve düzgün uygulanmayacaktır.

*Zemin değerleriyle ilgili de, analiz-analiz ayarları- temel zemin kısmında, toprak birim ağırlığı,yatak katsayısı ve zemin emniyet katsayısı zemin etüdüne göre girilir. Zemin tipini&tepki spektrumunu belirle seçeneğinden de zemin sınıfını belirliyoruz. Buna göre TA ve TB de belirlenmiş oluyor.

iyi çalışmalar dilerim.

cevabın ve yorumun için teşekkürler kolonları tek kirişle bağladım çok daha iyi oldu evet.. peki bu k yatak katsayısı oluyor ise analiz ayarlarındaki yatak katsayısı kısmına yazıyorum o zaman. toprak birim ağırlığı ve zemin emniyet değerlerini neye göre giriyoruz elimdeki tüm veriler yukardakiler nasıl yapmalıyım qs toprak birim ağırlığı mı oluyor.. zemin emniyet gerilmesini neye göre giriyoruz..

teşekkürler..

Aynen öyle yatak katsayısı kısmına sendeki k değerini gireceksin. qs zemin emniyet gerilmendir, onu da programa t/m2 olarak giriyoruz yani 1100 t/m2 gireceksin. Toprak birim hacim ağırlığı da zemin etüdünde yazar. Zemin etüdünde üç eksenli basınç deneyi raporu kısmında yazar mesela.

3.d1,d2,d3,d4,d5 döşemeleri için nervürü diğer yönde çalıştırsan nasıl olur? çünkü bu şekilde uygulamada çok zor olacaktır. Senin yaptığın hata değil ama uygulamada sıkıntı olacak ve düzgün uygulanmayacaktır

afedersiniz bu döşemelerde nervürler diğer yani uzun kenara paralel çalışsa sehim emniyet açısından sıkıntı olmaz mı uygulamada sıkıntılı olduğu gayat açık lakin diğer şekilde doğru olur mu?

Kolay gelsin,

Çıkman fazla değil bu nedenle kirişlerde sehim olcağını sanmıyorum kardeş. Bu dediğim şey bütün çıkmalar için geçerli değil tabiki, çıkman fazlaysa senin düşüncen doğru.

İyi çalışmalar

Geri