V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Yeni mezun olan mühendislerin iş yeri açması hk.

aydinaym

Yeni Üye
Merhaba hocalarım,
Yeni mezun bir mühendis olarak ofis açmayı düşünüyorum. Ancak statik proje üstlenme limitleriyle ilgili bulduğum bilgiler kafamda tam netleşmedi. Bildiğim kadarıyla yeni mezunlar Z+4 kata kadar proje çizebiliyor, bunun üzeri için ise 3 yıl deneyim şartı aranıyor. Bulunduğum bölgede ise yapılaşmanın yaklaşık %99’u Z+5 kat şeklinde. Bu durumda nasıl bir yol izlemek daha uygun olur? Tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Merhaba. Bende mezun olur olmaz ofis, statik proje işine girdim, betonarmeyi, statik hesapları çok iyi bildiğimi düşünüyordum, köprü projesi, yüksek yapı filan tasarlayabileceğimi düşünüyordum. Aradan 4-5 yıl geçti, yüksek lisansımı bitirmek üzereyim, en önde gelen statik proje ofislerinde çalışmaya başladım ve ilk başladığım özgüvene sahip değilim. Özetle demek istediğim şu, paket programların -buna etabs, sap2000, perform 3d gibi programlarda dahil- verdiği gücü kullanarak bir şeyleri yaptığını, tasarladığını, her şeyi yapabileceğini düşünen mühendis bilmediğini bilecek kadar ufku açılmamıştır. En azından tecrübe kazanacağın bir yerde 1 sene gibi bir zaman geçirmeni tavsiye ederim. Eğer böyle bir fırsatın yoksa, piyasada iyi kurslar var, uluslararası yazılımlarla tasarım öğreten, bu tarz programlarla yapı davranışına dair felsefeni geliştirip sonra idecad gibi bir programla devam etmeni öneririm. İlla hemen bu işi yapacaksanız, projelerinizde tecrübeli, bilgili bir danışman bulmanızı tavsiye ederim, fakat o kişiyi bulmak, bilenle bilmeyeni ayırt edebilmek bile benim yıllarımı aldı.

Merhaba. Bende mezun olur olmaz ofis, statik proje işine girdim, betonarmeyi, statik hesapları çok iyi bildiğimi düşünüyordum, köprü projesi, yüksek yapı filan tasarlayabileceğimi düşünüyordum. Aradan 4-5 yıl geçti, yüksek lisansımı bitirmek üzereyim, en önde gelen statik proje ofislerinde çalışmaya başladım ve ilk başladığım özgüvene sahip değilim. Özetle demek istediğim şu, paket programların -buna etabs, sap2000, perform 3d gibi programlarda dahil- verdiği gücü kullanarak bir şeyleri yaptığını, tasarladığını, her şeyi yapabileceğini düşünen mühendis bilmediğini bilecek kadar ufku açılmamıştır. En azından tecrübe kazanacağın bir yerde 1 sene gibi bir zaman geçirmeni tavsiye ederim. Eğer böyle bir fırsatın yoksa, piyasada iyi kurslar var, uluslararası yazılımlarla tasarım öğreten, bu tarz programlarla yapı davranışına dair felsefeni geliştirip sonra idecad gibi bir programla devam etmeni öneririm. İlla hemen bu işi yapacaksanız, projelerinizde tecrübeli, bilgili bir danışman bulmanızı tavsiye ederim, fakat o kişiyi bulmak, bilenle bilmeyeni ayırt edebilmek bile benim yıllarımı aldı.
Merhaba hocam, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum, özellikle paket programların verdiği özgüven konusunda çok haklısınız. Ben de bu işin sadece program kullanmakla olmayacağının farkındayım..
Şöyle bir durumdayım: sahada aktif olarak çalıştım, uygulamayı ve şantiyedeki gerçekleri görme fırsatım çokça oldu yani her ne kadar yeni mezun olsamda yakınlarım bu sektörde olduğu için sahada uzun süre bulundum tabi ki ben oldum asla demem her zaman görmeye öğrenmeye açığım fakat popüler olan çoğu paket programlarını kullanıyorum çözümlemeleri ne sıra ile yaptıklarını nelere dikkat ettiklerini ve analiz sonuçlarını kıyaslıyorum. Şu an özellikle ofis tarafında, mühendislik bakış açımı ve tasarım yetkinliğimi geliştirmek istiyorum. Ancak bulunduğum şehirde dediğim gibi büyük proje ofisleri yok, yapılaşma da neredeyse tamamen Z+5 ve üzeri. Burada ofis açsam bile iş alma şansım çook az.. Başka şehirlerde ofislerde çalışmayı düşündüm ama maalesef iş garantisi konusu ciddi bir belirsizlik. İstanbul’a taşınma fikri de aklımda ama orada da benzer bir garanti olmaması insanı ister istemez iki arada bir derede bırakıyor.

Bu yüzden hem tecrübe kazanabileceğim hem de mevzuat ve piyasa gerçeklerinden kopmadan ilerleyebileceğim bir yol arayışındayım. Danışmanla çalışma, kurslar veya farklı çözüm önerileri konusunda da fikirleri olan varsa duymaktan memnun olurum. Başka tecrübeler paylaşmak isteyen herkesin yorumuna açığım, katkı sağlayan herkese şimdiden teşekkür ederim..

Son düzenleme:
Geri