Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Yerçekimi ivme değeri

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
ideCAD hesaplamalarda yerçekimi ivmesi değerini (virgülden sonraki hanelerin açık değerleri dahil) kaç almaktadır.
Teşekkür ederim

Yerçekimi ivmesi değeri dünya'nın yüzeyindeki nominal "ortalama" değeri olan 9,80665 m/s2 olarak tanımlanır.

Yapı ağacında bulunan "tasarım spektrumu durumları" bölümünde de bu değer tanımlanmıştır. Yer çekimi ivmesi değeri; spektrum eğrisinde, yük ve kuvvet birimlerinin değişimde, kütle-ağırlık ilişkisinde vb. tüm yerlerde aynı şekilde 9,80665 m/s2 olarak kullanılır.

1695214302993.png

Bu soruyu sormanıza esas olan projeyi ekleyerek, şu değeri şu şekilde hesapladım. ideCAD nasıl hesaplıyor? şeklinde sorarsanız daha detaylı yanıt verebiliriz.

Saygılarımla...

Alıntı bir hikaye geldi aklıma... kaynak anonim...

"Betonarme sınavıydı, bir arkadaş donatı alanını 8,03 cm2 hesaplamış, abaktan 4@16 (8,04 cm2) donatı seçmişti de Hocamız kulağımıza bir küpe daha takmıştı şu nasihatiyle "çocuklar, unutmayın hesaplarınızın hepsi kabullere dayalı yaklaşık hesaplardır, bunun bilinciyle hareket ederek, donatı seçerken kuyumcu terazisi hassasiyetiyle davranmayın" demişti."

gerçekten merak ettim 9,80665 yerine 9,81 veya tam tersini alarak, hangi yapı yada hesap doğrulanacak veya yanlışlanacak?

"Siz hesapta yerçekim ivmesini 9,81 almışsınız... hatalı!.. kabul etmiyorum" diyen bir kontrolle mi karşılaştınız? (umarım bu seviyede bir meslektaşım yoktur) yada tam olarak nedir bu soruyu sorduran?

Not: 9,80665/9,81 = 0,99965851 (virgülden sonraki hanelerin açık değerleri dahil) yaklaşıklığımız bu... sizi (veya bunu merak eden kontrolü) ikna etmeyebilir belki ama inşaat mühendisliği disiplini için ziyadesiyle yeterli...

karşılaştığınız durumu gerçekten çok merak ettim, mahsuru yoksa paylaşabilir misiniz?

Alıntı bir hikaye geldi aklıma... kaynak anonim...

"Betonarme sınavıydı, bir arkadaş donatı alanını 8,03 cm2 hesaplamış, abaktan 4@16 (8,04 cm2) donatı seçmişti de Hocamız kulağımıza bir küpe daha takmıştı şu nasihatiyle "çocuklar, unutmayın hesaplarınızın hepsi kabullere dayalı yaklaşık hesaplardır, bunun bilinciyle hareket ederek, donatı seçerken kuyumcu terazisi hassasiyetiyle davranmayın" demişti."

gerçekten merak ettim 9,80665 yerine 9,81 veya tam tersini alarak, hangi yapı yada hesap doğrulanacak veya yanlışlanacak?

"Siz hesapta yerçekim ivmesini 9,81 almışsınız... hatalı!.. kabul etmiyorum" diyen bir kontrolle mi karşılaştınız? (umarım bu seviyede bir meslektaşım yoktur) yada tam olarak nedir bu soruyu sorduran?

Not: 9,80665/9,81 = 0,99965851 (virgülden sonraki hanelerin açık değerleri dahil) yaklaşıklığımız bu... sizi (veya bunu merak eden kontrolü) ikna etmeyebilir belki ama inşaat mühendisliği disiplini için ziyadesiyle yeterli...

karşılaştığınız durumu gerçekten çok merak ettim, mahsuru yoksa paylaşabilir misiniz?

Nefes alıp vermek gibi, Soruyoruz öğreniyoruz, Öğreniyoruz soruyoruz...
Amacımız birilerinin kusurunu bulmak yada mühendisliğini ölçmek değil, Önce kendimize bakıp kendi kusurlarımızı düzeltmek, mühendisliğimizi ve kullandığımız program (idecad) bilgimizi geliştirmek, Proğramı (idecad'i) proğramı yapanların uyarıları ve programın yetenek sınırları içerisinde kullanmaktır.
Üst akıllı değil, orta akıllı bir insanım ve mühendis diplomam olsa da her daim mühendislik öğrencisiyim.
Aynı fikirde olalım yada olmayalım herkesin soru sormasından da mutlu oluyoruz.

Geri