Merhaba,
makalenizin tamamini okudum. Bahsettigim konuyu barindirmiyordu ancak, önemi de yok.
Makalenizin ortak yazarinin bahsettigim konudaki görüsleri:
Yapiya gelecek yükleri belirleme sirasinda rijitliklerini hesaba katarak yapinin periyodunu hesaplasaniz dahi oldukca iyi bir adim olur. Bu sayede gelecek yükleri en azindan dogru tayin etmis oluruz. Dolgu duvarlarin rijitligini hesaba katmadigimiz senaryoda yapiya gelecek ivmeyi de dogru hesaplamiyoruz. Bunu da rijitlik matrizine dolgu duvarlarin rijitligini de ekleyerek oldukca basit bir sekilde yapabiliriz.
Yumusak kat hesabinda da yine rijitlik matrizine dolgu duvarlarin rijitligini ekleyerek yumusak kat hesabi yaparsak daha gercekci sonuclar aliriz. Zemin katta dolgu duvarlarin bulunmadigi ve üst katlarda dolgu duvarlarin bulundugu bir senaryoda biz bu dolgu duvarlari modellemezsek sizce de olasi bir yumusak kat durumunu gözden kacirmis olmaz miyiz?
Yumusak kat icin söylediklerim de yine burulma düzensizligi durumu icin gecerli. Eger bizim dolgu duvarlarimiz planda simetrik bir sekilde dagilmiyorsa sizce de ekstra bir burulmaya neden olmazlar mi? Yine bu sorunu dolgu duvlarin rijitligini basitce rijitlik matrizine ekleyerek yapabiliriz.
"bir programla nasıl yaptığınızı bize burada dgt kapsamında eğer yazarsanız. gerçekten istifade ederiz. ve ekleriz programa. ayrıca gevrek bir malzememolan duvarları malzeme olarak nasıl nonlineer tanımlayacaksınız."
Benim esas dolgu duvarlari göz önüne almak istedigim noktalar, yukarida saydigim noktalar. Sadece dedigim noktalarda dolgu duvarlar göz önüne alinsa ve tasarim kisminda göz önüne alinmasa dahi simdi oldugundan cok daha gercekci bir hesap olur. Hic yoktan yukarida saydigim sorunlari göz önüne almis oluruz.
Daha detayli modellemek isteniyorsa literatürde hali hazirda bu konuda modeller gelistirilmis durumda. Asagiya iki tane örnek birakiyorum.
1)
2)
"ve duvarlar vazifesini yapamaz hale geldikten sonra diğer betonarme elmanların ( yapını tamamını) sünek davranışını yok mu farzedeceksiniz."
Yukarida attigim seminerde de sunumu yapan Prof. OpenSees'de bunun mümkün oldugunu söylüyor.
Iyi Günler