V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Yumuşak kat düzensizliği

aliharmanci

Yeni Üye
Prof.Dr.Semih TEZCAN hoca bir konferansında eğer binalarda yumuşak kat varsa dolgu duvarların da rijitliğe etkisinin dikkate alınması gerektiğini şiddetle söylüyor.Fakat biz tasarımda duvarların rijitliğe etkisini göz önüne almıyoruz.Bu durumda ne yapılması gerekir?
 
Re: YUMUŞAK KAT DÜZENSİZLİĞİ

aliharmanci":1s0zc7ha' Alıntı:
Prof.Dr.Semih TEZCAN hoca bir konferansında eğer binalarda yumuşak kat varsa dolgu duvarların da rijitliğe etkisinin dikkate alınması gerektiğini şiddetle söylüyor.Fakat biz tasarımda duvarların rijitliğe etkisini göz önüne almıyoruz.Bu durumda ne yapılması gerekir?


17.2.3- Bu bölümde tanımlanan tasarım kurallarının taşıyıcı sistemi yalnızca çerçevelerden
oluşan binalar için kullanıldığı durumda, gevrek malzemeden yapılmış dolgu duvarlar veya
cephe elemanları ile çerçeve elemanları arasında 4.9.1.3(b)'ye göre esnek derz veya bağlantılar
oluşturulmalıdır.

4.9.1.3(b) TBDY 56.sayfa
 
Merhaba;

Prof. Dr. Semih Tezcan'ın hangi duruma istinaden bu bilgiyi verdiği burada önemli bir konudur. Yumuşak kat mevcut ise,

1- TBDY 2018 3.6.2.1 gereği Modal analiz yöntemleri kullanılmalı, eşdeğer deprem yükü yöntemi kullanılmamalıdır.
2- Dolgu duvar etkisini yapıdan ayırmak için TBDY 2018 EK 4C' de yer alan esnek derz kullanılarak dolgu duvar yapıdan ayrı tutulmalıdır.



** Dolgu duvar etkisini sistemde rijitliği açısından göz önüne almak DGT hesabında anlamlı değildir. Dolgu duvarlar sisteme rijitlik katkısı vermekle birlikte gevrek elemanlar oldukları için hedeflenen sünek davranışı sağlamak adına yapı elemanlarından esnek derzlerle ayırmak yönetmelikte yer almaktadır. Aynı zamanda sahadaki işçilik kalitesini sağlamak zordur. Hesaba katmak için dolgu duvar için malzeme modelleri, ve eleman modellerinin detaylandırılması gerekir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için Prof.Dr. Zeki Hasgür ve Doç.Dr. Beyza Taşkın hocalarımızın dolgu duvar içeren yapılarla ilgili çalışmalarını anlattığı makalelerden faydalanabilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    13.2 KB · Görüntüleme: 1,317
  • 2.png
    2.png
    68.3 KB · Görüntüleme: 1,316
Merhaba,

anladigim kadariyla ideCAD ile yapimizdaki dolgu duvarlarin rijitligini göz önüne alamiyoruz? Öyle mi?

Iyi Günler
 
Alamıyorsuuz. zaten almamalısınız. 2018 Deprem yönetmeliğinde dolgu duvar rijitlikleri alınarak analiz yapılmalıdır diye bir ibare veya yaptırım yoktur.

Eğer yapınızda yumuşak kat varsa
  • B2 düzensizlik kontrolleri otomatik olarak yapılır ve Deprem Yönetmeliği raporunda detaylı olarak sonuçları verilir.
ve bu durumda hesabı da TBDY de açıklanığı şekliyle yapar.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
:). Güzel ülkemin, güzel mühendisleri.


Izlediniz mi yukarida attigim semineri?

Dolgu duvar rijitlgini modelleyemedigim takdirde yapima gelecek gercek deprem kuvvetleri benim modelimde elde ettigim degerlerden daha yüksek olmayacak mi?
 
Seminerlerde bircok konu anlatilir. Sizi semlnerler degil basta deprem yönetmeliği olmak üzere yönetmelikler baglar.

Hoca bahsettiğiniz videoda 2018 yönetmeliğine bir eleştiri Getirmiş.

Daha önce 2007 yönetmeliği kapsamımda semih hocayla beraber bir çalışmayı birlikte yapmış ve 2017 yönetmeliğini birlikte eleştirmiştik.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

ilgili çalışmanın sonuç bölümü:

1657703023929.png

bu sonucun altında semih hoca ile benim imzam olmasına rağmen biz idecad programını 2017 yönetmeliği doğrultusunda geliştirmeye devam ettik.

Netice olarak yönetmelikler bağlayıcıdır.


ayrıca Bu mevzu dayanıma gore tasarım dgt kapsamında da yapilamaz zaten programlama acisindan. Olsa olsa şgdt kapsamında degerlendirilebilir.
Tbdy içerisinde konuyla ilgili olduğunu düşündüğünüz. Maddeyi gönderirseniz dikkate alırız. böylece hem biz faydalnırız sonrasında da yurdumun güzel mühendisleri faydalanır.
 
Dolgu duvarlarin rijitliginin de modellenmesi gerektigini söyleyen bir sürü yerli ve yabanci makale bulunuyor. Yönetmelik bunu emretsin veya emretmesin ben bir mühendis olarak dogru bildigim tasarimi yapmak zorundayim. Bu konuda tartismaktan da gercekten sikildim, o bakimdan tartismayi düsünmüyorum.

Sorma nedenim de Türkiye'de proje yapmak icin yerli programlardan birini kullanmam gerektigi söylendi bana ve arastirirken gördügüm kadariyla hic bir yerli programin bunu sunmadigini gördüm. Siz sunuyor musunuz diye sordum ama siz de sunmuyormussunuz bu sansi.
 
Attiginiz makalenin hangi kismini okumaliyim tam olarak, orayi daha dikkatli okuyayim? Sonradan eklediginizden de yazarken makale attiginizi görmedim.
 
Makale zaten çok uzun değil tamamını okuyun.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

siz bu bahsettiğiniz konuyu yabancı bir programla nasıl yaptığınızı bize burada DGT kapsamında eğer yazarsanız. Gerçekten istifade ederiz. ve ekleriz programa. Ayrıca şgdt olarak da yapsanız gevrek bir malzeme olan duvarları malzeme olarak nasıl nonlineer matarial tanımlayacaksınız. ve duvarlar vazifesini yapamaz hale geldikten sonra diğer betonarme elmanların ( Yapını tamamını) sünek davranışını yok mu farzedeceksiniz. Eğer öyle farzederseniz sünek davranabilecek yapı sünek olmayan şekilde çözüp iki misli cezalandırmış olursunuz neredeyse.

Yığma dolgu duvarları sisteme dahil etmeniz, pushover eğrisinin başlangıcındaki eğimi bir Tık arttırmanın dışında size bir getirisi olmaz.


Teşekkürler
iyi çalışmalar
 
Merhaba,

makalenizin tamamini okudum. Bahsettigim konuyu barindirmiyordu ancak, önemi de yok.

Makalenizin ortak yazarinin bahsettigim konudaki görüsleri:

Yapiya gelecek yükleri belirleme sirasinda rijitliklerini hesaba katarak yapinin periyodunu hesaplasaniz dahi oldukca iyi bir adim olur. Bu sayede gelecek yükleri en azindan dogru tayin etmis oluruz. Dolgu duvarlarin rijitligini hesaba katmadigimiz senaryoda yapiya gelecek ivmeyi de dogru hesaplamiyoruz. Bunu da rijitlik matrizine dolgu duvarlarin rijitligini de ekleyerek oldukca basit bir sekilde yapabiliriz.

Yumusak kat hesabinda da yine rijitlik matrizine dolgu duvarlarin rijitligini ekleyerek yumusak kat hesabi yaparsak daha gercekci sonuclar aliriz. Zemin katta dolgu duvarlarin bulunmadigi ve üst katlarda dolgu duvarlarin bulundugu bir senaryoda biz bu dolgu duvarlari modellemezsek sizce de olasi bir yumusak kat durumunu gözden kacirmis olmaz miyiz?

Yumusak kat icin söylediklerim de yine burulma düzensizligi durumu icin gecerli. Eger bizim dolgu duvarlarimiz planda simetrik bir sekilde dagilmiyorsa sizce de ekstra bir burulmaya neden olmazlar mi? Yine bu sorunu dolgu duvlarin rijitligini basitce rijitlik matrizine ekleyerek yapabiliriz.

"bir programla nasıl yaptığınızı bize burada dgt kapsamında eğer yazarsanız. gerçekten istifade ederiz. ve ekleriz programa. ayrıca gevrek bir malzememolan duvarları malzeme olarak nasıl nonlineer tanımlayacaksınız."

Benim esas dolgu duvarlari göz önüne almak istedigim noktalar, yukarida saydigim noktalar. Sadece dedigim noktalarda dolgu duvarlar göz önüne alinsa ve tasarim kisminda göz önüne alinmasa dahi simdi oldugundan cok daha gercekci bir hesap olur. Hic yoktan yukarida saydigim sorunlari göz önüne almis oluruz.

Daha detayli modellemek isteniyorsa literatürde hali hazirda bu konuda modeller gelistirilmis durumda. Asagiya iki tane örnek birakiyorum.

1)
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


2)
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


"ve duvarlar vazifesini yapamaz hale geldikten sonra diğer betonarme elmanların ( yapını tamamını) sünek davranışını yok mu farzedeceksiniz."

Yukarida attigim seminerde de sunumu yapan Prof. OpenSees'de bunun mümkün oldugunu söylüyor.

Iyi Günler
 
Dolgu duvar rijitlgini modelleyemedigim takdirde yapima gelecek gercek deprem kuvvetleri benim modelimde elde ettigim degerlerden daha yüksek olmayacak mi?
Evet daha yüksek olacak. Dilerseniz deprem kuvetlerini azaltabilirsiniz.

Bu dediğinizi dolgu duvarları güçlendirme perdesi şeklinde girip dolgu duvar malzemesini atayıp idecad ile de yapabilirsiniz. deneysel çalışmak ise maksadınız.

Ancak bunu yaparak göreli kat ötelemesini azaltmaya hiçbir şekilde hakkınınız yok. ister ACI ile çalın ister tbdy ile çalışın ister ec ile çalışın hangi yönetmelik ile çalşırsanız çalışın bunu yapmanıza hiçbir yönetmelik müsade etmez. Ama siz doğru bildiğiniz yolda ilerleyin buna engel yok.


teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • 1657708955763.png
    1657708955763.png
    345.7 KB · Görüntüleme: 49
tbdy 2018'den alinti:

"6.1.3 – Yapısal olmayan eleman veya donanımın ağırlığı bulunduğu katın toplam ağırlığının %10’undan büyük ise, eleman veya donanım bina taşıyıcı sisteminin bir parçası olarak kabul edilecektir. Bu durumda eleman veya donanımın kütlesi ile binaya bağlantısının rijitlik özellikleri, bina taşıyıcı sisteminin deprem hesabında gözönüne alınacaktır."

ben ögrenmek istedigimi sizden ögrendim, cevabiniz icin tesekkür ederim.
 
Geri
Üst