V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Zımbalama Tahkiki İçin Zemin Gerilmesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Angel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Angel

Yeni Üye
Merhaba,

Radye temellerde zımbalama tahkiki ile ilgili bir sorum olacak.

TS500'e istinaden (TS500 sayfa 35 şekil 8-2);
Zımbalama kontrolü

Vpd<=Vpr olduğu sürece sorun yok.

Vpd=N1-Fa
Fa=qsp(b+d)(h+d)

burada qsp (zemin gerilmesi) değeri olarak program hangi değeri kullanıyor? Görebildiğim kadarı ile her kolon için farklı bir değer var. Yani program her kolon mesneti için ayrı ayrı tüm kombinasyonlara bakıp en elverişsiz değeri (en küçük? en büyük? ortalama?) mı alıyor acaba? Bilgilendirebilirseniz memnun olurum.

İyi çalışmalar dileğiyle,

Engin YÜCE
 
Merhaba..

Formülde her bir kombinasyon için kolonların N1 kolon eksenel kuvvetleri ile o kolona ait en büyük zemin gerilmesi baz alınıyor.

İyi çalışmalar...
 
Cevabınız için teşekkürler;

Doğru anlamış olmak için tekrarlıyorum,

Her kolon için bir zımbalama tahkiki yapılıyor. Bu tahkikte kullanılacak N1 ve qsp değerleri ise;

1-O kolonun her yükleme kombinasyonu sonucu oluşan N1 değerlerinden en büyüğü ve bu en büyük N1 değerini veren kombinasyonun sonucunda kolon altında oluşan qsp değeri seçiliyor (Yani o kolon için N1 ve qsp değerleri aynı kombinasyondan, en büyük N1 değerini veren kombinasyondan seçiliyor).

2-Yoksa o kolonun her yükleme kombinasyonu sonucu oluşan N1 değerlerinden en büyüğü ve yine o kolonun her yükleme kombinasyonu sonucu oluşan qsp değerlerinden en büyüğü mü seçiliyor (Yani o kolon için N1 ve qsp değerleri farklı kombinasyonlardan seçiliyor).

Program bunlardan hangisi yapmış oluyor, bu noktayı tam anlayamadım.

İyi çalışmalar dileğiyle,

Engin YÜCE
 
Tekrar merhaba

Yazdığınız iki açıklama da yapılan değil..

Örnekle açıklarsam daha net olacak elbet..

Bir kolonun zımbalama çevresinde, diyelim g+q+E1 kombinasyonundan en büyük zemin gerilmesi değeri elde etmiş olalım. Bu qsp'niz oluyor.

O durumda, kolonda, g+q+E1 kombinasyonunun Ni normal kuvvet değeri kullanılıyor. Bu N1'niz oluyor.

Bu işlem her bir kolon ve ona ait zımbalama çevresi için tek tek yapılıyor...

Kolon zımbalama raporunda/betoanrme diyalogunda da her işleme ait sonucu kolon adıyla görüyorsunuz.
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim, gayet detaylı ve açıklayıcı oldu. Ancak verdiğiniz cevaplar üzerine sizinle bir fikrimi paylaşmayı uygun buldum.

Bir örnekle açıklamaya çalışayım.
Bir sistem çözüyor olalım ve yükleme kombinasyonumuz beş adet olsun (COMB1, COMB2, COMB3, COMB4, COMB5)
Sizin belirttiğiniz üzere incelenen bir kolon için bu beş kombinasyon içerisinde en büyük qsp değerini program belirleyecek, mesela COMB2 için elde edilen qsp en büyük olsun. Böylece program COMB2 yüklemesine ait qsp ve N1 değerlerini kullanacak. Burada şunu biliyoruz. COMB2 yüklemesine ait qsp tüm kombinasyonlar içerisinde en büyük qsp değeri. Fakat kullanacağımız COMB2'ye ait N1 değeri tüm kombinasyonlar içerisinde ki en büyük N1 değeri mi acaba?

TS500'de konu ile ilgili formule bakarsak;

TS500'e istinaden (TS500 sayfa 35 şekil 8-2);
Zımbalama kontrolü
Vpd<=Vpr olduğu sürece sorun yok.

Vpd=N1-Fa
Fa=qsp(b+d)(h+d)

Yani bir kolon için bizim Vpd<=Vpr tahkikinde kullanılacak en elverişsiz (en büyük) Vpd değerini bulmamız gerek. Vpd ise b,d ve h değerleri dışında N1 ve qsp değişkenlerine bağımlı. Formül gereği de N1'in büyük değerleri Vpd'yi büyük değerlere taşırken qsp'nin büyük değerleri ise Vpd'yi küçük değerlere taşımaktadır (formüle önünde eksi işareti ile giriyor). Yani en elverişsiz Vpd değerini elde etmek için N1'in büyük qsp'nin ise küçük değerler alması daha önemli gibi görünüyor. Dahada basite indirgersek Vpd'nin en elverişsiz değeri N1-qsp(b+d)(h+d) farkına bağlı. Bu durumda sormak istediğim şu;

İncelenen bir kolon için bu beş kombinasyona ait qsp ve N1 değerleri belirlense, yine her kombinasyona ait Vpd=N1-qsp(b+d)(h+d) değerleri (o kombinasyona ait kendi N1 ve qsp değerleri ile) hesaplansa ve her kombinasyon için elde edilen Vpd değerlerinden en elverişsiz olanı kullanılsa daha uygun bir yaklaşım olmaz mı acaba?

İyi çalışmalar dileğiyle,

Engin YÜCE
 
Tekrar merhaba;

Bir ilave yapayım:

Vpd en büyük olması için, N1'in en büyük, Fa değerinin ise sıfır olması demek.

Buna göre programda kolon raporunda maksimum normal kuvvet kontrolündeki Nmax değerleri, ayrıca en büyük Vpd olabilecek demektir.

Bir projede en büyük Vpd aranıyorsa kolonun Nmax değerlerine bakmak yeterli. Yani Nmax'ın o kolon için VPr'den küçük olması kontrolü en elverişsiz halinin kontrolü oluyor...

100 cm radye yüksekliği olan 15 katlı ,genişce bir yapıda Nmax değerleri, Vpd'in yarısı kadar olabildiğini gözlemledim. Kesin bir sonuç için daha fazla gözlem yapmak uygun olacaktır elbet...

Demek istediğim hangi kombinasyondan alırsak alalım yönetmeliklere uygun sistem seçildiğinde zımbalama dayanımı açısından pek sorun görünmüyor.

Ancak ideal hesaplama adına her yükleme ve kombinasyon durumunda kendi içindeki qsp ve Ni'leri almak en mantıklıksı geliyor bana..

yani sırasıyla tüm kombinasyonlar için kendi qsp ve ona ait Ni'lerle kontrol edilmesi..

Bu konuda diğer meslektaşlarımız da kendi görüşlerini paylaşabilirler belki..

İyi çalışmalar
 
Geri
Üst