V11'i Online Satın Alın

Zımbalama ve kesme güvenliği

fatih öpngn

Etkin Üye
Merhabalar. Projemi ZC zemin sınıfında çözdüğümde zımbalama hataları ve kesme güvenliği hatası almazken ZD zemin sınıfında analiz yapınca bu hataları alıyorum çözmemde yardımcı olabilir misiniz lütfen ? Proje linktedir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Levent bey bunları daha önce de inceledim fakat benim derdim bunu boyutlarla oynamadan çözebilmek. Kolonların kısa kenarının ebatını da arttırdım olmadı. Yani işin aslını öğrenebilmek istiyorum çünkü bir kolonu 10 cm yukarı kaydırdığımda zımbalama kayboldu fakat bu değişikliği diğerlerinde yapınca neden olmadı merak ediyorum. Bir konu daha; temelde bitişik nizam olan kenarlarda ampatman vermemem gerekirdi fakat o şekilde de denemek istedim sonuçta ise kolonların zımbalama sorunu gitti fakat bu sefer başka bir noktada kolon-kiriş kesme güvenliği hatası verdi. Bu kadar değişkenliğin asıl sebebi nedir anlamak istiyorum.

Levent bey bunları daha önce de inceledim fakat benim derdim bunu boyutlarla oynamadan çözebilmek. Kolonların kısa kenarının ebatını da arttırdım olmadı. Yani işin aslını öğrenebilmek istiyorum çünkü bir kolonu 10 cm yukarı kaydırdığımda zımbalama kayboldu fakat bu değişikliği diğerlerinde yapınca neden olmadı merak ediyorum. Bir konu daha; temelde bitişik nizam olan kenarlarda ampatman vermemem gerekirdi fakat o şekilde de denemek istedim sonuçta ise kolonların zımbalama sorunu gitti fakat bu sefer başka bir noktada kolon-kiriş kesme güvenliği hatası verdi. Bu kadar değişkenliğin asıl sebebi nedir anlamak istiyorum.

Yapının herhangi bir taşıyıcı elemanında yapılan değişiklik tüm yapıyı etkileyebilir.
Projenizi eklediğiniz haliyle zımbalama sorunu veren kolonlarda oluşan zımbalama gerilmeleri, çekme dayanımına oldukça yakın. Zımbalama sorununun çözümü için daha yüksek dayanımlı beton kullanmak da zımbalama sorunlarını çözüyor.
Yaptığınız değişiklikler sonucunda kayma dayanımı ve zımbalama gerilmelerinin nasıl değiştiğini inceleyebilirsiniz.
Kenar kolonlarda ampatman yapmak zımbalama sorununu aşmak için önerilen yöntemlerden biridir.
Ayrıca hesap hassasiyetini artırmak için Radye, perde ve döşeme özelliklerinden sonlu eleman genişliklerini küçülterek analiz yapabilirsiniz.
İyi çalışmalar

Geri