V11'i Online Satın Alın

Zaman Tanım Alanında Analiz ( Time history )

ahmetturan

Yeni Üye
Merhaba
Üzerinde çalıştığım projede zaman tanım analizini kullanarak 1992 Erzincan depreminin etkililerini görmek istiyorum.Takıldığım nokta zaman tanım analizi fonksiyonları ve durumlarını kullanarak bir grafik elde ediyorum fakat bu grafikleri spektruma aktarmada ve yorumlaması kısmında , benim elde ettiğim grafikler ne anlam ifade ediyor tam olarak.Zaman tanım analizinde başlangıç ve bitiş sürelerini belirlemede bir standart varmı bunuda tam olarak bilmiyorum , birde frekans değerim sıfırdan başlamazken ilk periyot değerim sıfır bu da normal midir?

Re: Zaman Tanım Alanında Analiz

ahmetturan":dj681mfv' Alıntı:
Merhaba
Üzerinde çalıştığım projede zaman tanım analizini kullanarak 1992 Erzincan depreminin etkililerini görmek istiyorum.Takıldığım nokta zaman tanım analizi fonksiyonları ve durumlarını kullanarak bir grafik elde ediyorum fakat bu grafikleri spektruma aktarmada ve yorumlaması kısmında , benim elde ettiğim grafikler ne anlam ifade ediyor tam olarak.Zaman tanım analizinde başlangıç ve bitiş sürelerini belirlemede bir standart varmı bunuda tam olarak bilmiyorum

Merhaba,

Deprem yer hareketleriyle ilgili uyulması gereken koşullar TDY 2.9.1, 2.9.2 ve 2.9.3 maddelerinde verilmiştir.

2.9.1. Yapay Deprem Yer Hareketleri

Yapay yer hareketlerinin kullanılması durumunda, aşağıdaki özellikleri taşıyan en az üç deprem yer hareketi üretilecektir.
(a) Kuvvetli yer hareketi kısmının süresi, binanın birinci doğal titreşim periyodunun 5 katından ve 15 saniyeden daha kısa olmayacaktır.
(b) Üretilen deprem yer hareketinin sıfır periyoda karşı gelen spektral ivme değerlerinin ortalaması Aog'den daha küçük olmayacaktır.
(c) Yapay olarak üretilen her bir ivme kaydına göre %5 sönüm oranı için yeniden bulunacak spektral ivme değerlerinin ortalaması, gözönüne alınan deprem doğrultusundaki birinci (hakim) periyod T1'e göre 0.2T1 ile 2T1 arasındaki periyodlar için, 2.4'te tanımlanan Sae(T) elastik spektral ivmelerinin %90'ından daha az olmayacaktır. Zaman tanım alanında doğrusal elastik analiz yapılması durumunda, azaltılmış deprem yer hareketinin elde edilmesi için esas alınacak spektral ivme değerleri Denk.(2.13) ile hesaplanacaktır.

2.9.2. Kaydedilmiş veya Benzeştirilmiş Deprem Yer Hareketleri

Zaman tanım alanında yapılacak deprem hesabı için kaydedilmiş depremler veya kaynak ve dalga yayılımı özellikleri fiziksel olarak benzeştirilmiş yer hareketleri kullanılabilir. Bu tür yer hareketleri üretilirken yerel zemin koşulları da uygun biçimde gözönüne alınmalıdır. Kaydedilmiş veya benzeştirilmiş yer hareketlerinin kullanılması durumunda en az üç deprem yer hareketi üretilecek ve bunlar 2.9.1'de verilen tüm koşulları sağlayacaktır.

2.9.3. Zaman Tanım Alanında Hesap

Zaman tanım alanında doğrusal elastik olmayan hesap yapılması durumunda, taşıyıcı sistem elemanlarının tekrarlı yükler altındaki dinamik davranışını temsil eden iç kuvvet-şekildeğiştirme bağıntıları, teorik ve deneysel geçerlilikleri kanıtlanmış olmak kaydı ile, ilgili literatürden yararlanılarak tanımlanacaktır. Doğrusal veya doğrusal olmayan hesapta, üç yer hareketi kullanılması durumunda sonuçların maksimumu, en az yedi yer hareketi kullanılması durumunda ise sonuçların ortalaması tasarım için esas alınacaktır.

ahmetturan":dj681mfv' Alıntı:
birde frekans değerim sıfırdan başlamazken ilk periyot değerim sıfır bu da normal midir?
Periyot, frekansın tersi, yer hareketlerinin kayıtları "zaman ve ivme" grafiği veya sadece "ivme" olmalıdır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Program klasörü içinde (C:\Program Files\ideCAD\ideCAD Statik 7\Time history ivme kayıtları) örnek ivme kayıtları, örnek bir proje ve konuyu açıklayan bir doküman bulunmaktadır. ilgili dokümanı ekte bulabilirsiniz.

Ekli dosyalar

Benim oluşturdugum elastik spektrum ivme değerlerini erzincan depremine ait elastik spektral ivme değerlerinin içine nasıl atacağım peki bunu grafikte görmem mümkün müdür?

ahmetturan":36mc579h' Alıntı:
Benim oluşturdugum elastik spektrum ivme değerlerini erzincan depremine ait elastik spektral ivme değerlerinin içine nasıl atacağım peki bunu grafikte görmem mümkün müdür?

Hakan beyin gönderdiği dökümanı okudunuz mu ?
Deprem yönetmeliğinin Time history ile ilgili kurallarını biliyormusunuz?
Time history analizi ile ilgili genel bilginiz var mı ?
Başka programlarla time history analizi yaptınız mı?
sizin oluşturduguz elastik spektrum ivme değerlerini erzincan depremine ait elastik spektral ivme değerlerinin içine niçin atmak istiyorsunuz?

İlk dört soruyu Evet/Hayır şeklinde yanıtlayıp son soruya da cevap verirseniz size vereceğim yanıt sizin için en faydalı olabilir.

Kolay gelsin

3 tane zaman tanım alanı fonksiyonu ve zaman tanım alanı durumu ekledim ivme-zaman grafiklerini elde ettim zaten o kısımda sorun yok ben yorumlaması kısmında sıkıntı yaşıyorum ekteki resimdeki gibi bi karşılaştırma yapacak duruma getiredim.Dökümandakileri yaptım zaten onlarda sorun yok.Grafikleri elde ettikten sonraki adımı bilmiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Erzincan depremini benim projeme etkiseydi nasıl bir sonuç olurdu birde ona bakmak için sormuştum nasıl içine aktrarırım diye.

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    43.9 KB · Görüntüleme: 5,191

ahmetturan":1zuayy92' Alıntı:
3 tane zaman tanım alanı fonksiyonu ve zaman tanım alanı durumu ekledim ivme-zaman grafiklerini elde ettim zaten o kısımda sorun yok ben yorumlaması kısmında sıkıntı yaşıyorum ekteki resimdeki gibi bi karşılaştırma yapacak duruma getiredim.Dökümandakileri yaptım zaten onlarda sorun yok.Grafikleri elde ettikten sonraki adımı bilmiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Erzincan depremini benim projeme etkiseydi nasıl bir sonuç olurdu birde ona bakmak için sormuştum nasıl içine aktrarırım diye.

Bahsettiğiniz karşılaştırmayı program yapmaz. Bu karşılaştırmayı yapmak için
dökumanı inceleyin.
Doğrulanmış kayıtları programa import ettikten sonra , ideCAD içinde analiz yapacaksınız. Analiz sonuçlarını incelemek için

Geri