V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ZE sınıfı ve Dilatasyonlu yapıda göreli kat ötelemesi sorunu

yasintan54

Etkin Üye
Zemin sınıfım ZE ve 6 dilatasyon olan projede tüm dilatasyonları ayrı ayrı çözüyorum ancak her birinde çok yüksek göreli kat ötelemesi sorunları çıkıyor. Ne yapsamda işin içinden bir türlü çıkamadım. Ötelemeleri azaltamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

NOT: Mevcutta yapı nasıl ise çözümüde öyle yaptım. Proje çap olduğu için 90 dereceye döndürmedim.

Ekli dosyalar

yapıyı döndürerek çözdüğünüzde de göreli değerleriniz yüksek kalıyor. duvarlara göre akslar oluşturup dar yönde perde eklemeniz faydalı olur göreli açısından. neredeyse tüm duvarlarınız döşeme üzerinde. her parçayı hem x-y hem de mevcut haline göre analiz edip tesirleri karşılaştırmanızı öneririm. yapı döndürünce bazen göreli değerleri düşüyor. tercih size kalmış elbette. ama her halükarda taşıyıcınızı tekrar ele almanız gerekiyor. perde sayınız yetersiz.

Sadece kalıp planına bakarak ZE zeminde, bu depremsellikte -SDS=1.3 civarı- göreli kat ötelemesinin sağlamayacağını rapora bakmadan bende tahmin edebilirdim. Perde eklemenizi tavsiye derim. Mümkünse dış akslara perdeleri yayın, burulma rijitliğini artırarak, dengeli bir perde yerleşimiyle bu hususu aşabilirsiniz. Sonrasında önünüze gelen diğer sorunlara odaklanırsınız, çünkü kapasiteleriniz ve pursantajlarınız yüksek, talebi artırsanız da kapasitesinizi de artıracağınız için daha iyi sonuçlar alacağınızı tahmin ediyorum. Ayrıca size bir tavsiyem daha var. Perdelerini dış akslara yerleştirip, her yön için en az 4 perde düzenlerseniz, muhtemelen 4/5R uygulamayacaksınız ki bu koşulda sistem sünekliğinizi yönetmelik kurallarınca düşürüp, daha yüksek kuvvetlerle çalışmayacaksınız. Enine donatılarınıza dikkat etmek koşulu ile, düzgün bir perde eklemesiyle sorunlarınızın büyük çoğunluğunu çözeceğinizi düşünüyorum. Farazi ben öylesine örnek bir perde yerleşimi göstermek istedim, tabi perde yerleşimlerinizde kısa kirişler oluşturmamaya, çerçeve ve aks bağlantılarını da özen göstermenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar. 1743457347433.png

Son düzenleme:
Geri