Yasin bey bilgileriniz için ayrıyeten çok teşekkür ederim , teknik destek bölümünden bu kadar faydalı bilgiler alamamıştık
****1 M LİK KONSOLUMUN OLDUĞU KİRİŞLERDE VE DİĞER KİRİŞLERİMİN İLAVELERİNDE DONATI YOĞUNLUĞU BULUNMAKTADIR . AYNI DURUM TAŞIYICI PERDE OLAN ASANSÖR PERDE GRUBUMDA VE P06 VE P07 PERDEM DE VARDIR
** BİNAM Y YÖNÜNDE BİRBİRİNİN SİMETRİĞİ OLMASINA RAĞMEN ASANSÖR PERDEM DE DONATILAR FARKLI ÇIKMAKTADIR
**ANALİZ SONRASI DEFORMASYON GÖRSELİNE BAKTIĞIMIZDA YİNE AYNI ŞEKİLDE SİMETRİK OLAN BİNAMIN BİR TARAFI DAHA RİJİTKEN DİĞER TARAFI DAHA AZ RİJİTTİR.
** 6 AKSININ O TARAFTAKİ TAŞIYICILARIM PERDE VEYA KOLON FARKETMEKSİZİN FAZLA DONATI ALIYOR BUNU FARKETTİM
TÜM ÇİZGİSEL YÜKLERİ KULLANICI YÜKLERİ SİLDİĞİM HALDE BİLE BU ŞEKİLDE AYARLARDA MI BİR SIKINTI VAR BEN BİR HATA MI YAPIYORUM ÇÖZEMİYORRUM RİCA ETSEM LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ ? ARKADAŞIMIN STA4CAD KİLİDİNİ KULLANINCA BU KADAR YIĞILMA GÖZÜKMÜYOR
Teknik Destek merkezinden sorduğunuz soruya aşağıdaki cevap verilmiş.
"Merhaba,
Projenizde belirttiğiniz gibi zemin sınıfı ZE ve spektral ivme katasayınız 0.85 olan deprem tasarım sınıfı 1 bir yapı çözüyorsunuz. Projenizde P6 ve P7 perdeleri depremli kombinasyonlardan sınır kapasite oranı ile çalışmaktadır. P7 perdesi 1.bodrum katta kapasite oranı 1.01’dır. Bu perdelerde pursantajı tasarımınızı değiştirmeden azaltamazsınız. Donatı yoğunluğunu ise, donatı çaplarını artırarak azaltabilirsiniz. Perde başlık ve orta bölgesinde sadece fi14 donatı ile tasarım yapmışsınız. Fi16 ve fi 18 gibi daha büyük donatı çaplarını kullnarak donatı aralıklarını artırabilirsiniz. Perdeleri 25/150 yerine 30/180 olarak tasarlamayı değerlendirebilirsiniz. Grup perdenizde de 30 cm perde kalınlığını yapmanızı öneririm.
Tasarım sonuçları ,deprem etkilerinin ortak etkisi hesaplanarak hesaplanır. Üst yapı etkileşimli bir çözüm yaptığınız için deprem etkilerini dağılımı, sonlu elemanlar ile farklı olabilir. Donatılara baktığımda çok büyük bir farklılık gözükmemektedir.
Bodrum katta projenizde kuranglezleri de modellemişsiniz. Temel modeli kuranglezin olmadığı için kuranglez perdelerinin altında ankastre mesnet olarak analiz modelinde tanımlanmıştır. Kuranglezleri çizimde göstermenizi ve analiz modelinde göstermemenizi öneririm. Kuranglezleri silerak analiz yapmanız uygun olur.
6 aksında kolon kiriş kesme güvenliği hatası ile ilgili herhangi bir birleşim bölgesinde
Denk.(7.11) ile hesaplanan kesme kuvveti, gözönüne alınan deprem doğrultusunda hiçbir zaman
Denk. (7.12) ve
Denk. (7.13)’de verilen sınırları aşmayacaktır
(Şekil 7.10). Bu sınırların aşılması durumunda, kolon ve/veya kiriş kesit boyutları büyültülerek deprem hesabı tekrarlanacaktır.
(a) Kuşatılmış birleşimlerde:
Ve ≤1.7
b hj √fck
(7.12)
(b) Kuşatılmamış birleşimlerde:
Ve ≤1.0
b hj √ fck
(7.13)
Olası çözümler :
- bj veya h değerini büyütebilirsiniz
Şekilde görüldüğü üzere kiriş kolon ortasına kaydıkça ya da kiriş genişliği arttıkça bj değeri büyümektedir. Bj değeri büyütülemiyorsa, h değeri büyütülmelidir.
Perdeler kolon-kiriş kesme güvenliği kontrolüne girmez.
- As1 ve As2 yi azaltacak önlemler alınabilir.
- Daha yüksek dayanımlı beton kullanarak fck büyütülebilir.
Projenizdeki kiriş kesitleri minimumda tasarlamış durumdasınız , fikir açısından kiriş kapasite oranlarına da bakarsanız kapasitelerin aştığını görebilirsiniz. Kolon kesitlerinizde keza çok büyük değil , perde kalınlıklarınız 25 cm. Donatı seçiminde bir veya iki donatı çapı ile tasarım yapıyorsunuz. Donatıların bu şekilde çıkması anormal bir durum değildir.
iyi çalışmalar"