V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ZE ZEMİNİ SINIFI DONATI YOĞUNLUĞU

PROJEM B+2.KAT+ÇATI ARASINDAN OLUŞMAKTADIR

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

****1 M LİK KONSOLUMUN OLDUĞU KİRİŞLERDE VE DİĞER KİRİŞLERİMİN İLAVELERİNDE DONATI YOĞUNLUĞU BULUNMAKTADIR . AYNI DURUM TAŞIYICI PERDE OLAN ASANSÖR PERDE GRUBUMDA VE P06 VE P07 PERDEM DE VARDIR

** BİNAM Y YÖNÜNDE BİRBİRİNİN SİMETRİĞİ OLMASINA RAĞMEN ASANSÖR PERDEM DE DONATILAR FARKLI ÇIKMAKTADIR

**ANALİZ SONRASI DEFORMASYON GÖRSELİNE BAKTIĞIMIZDA YİNE AYNI ŞEKİLDE SİMETRİK OLAN BİNAMIN BİR TARAFI DAHA RİJİTKEN DİĞER TARAFI DAHA AZ RİJİTTİR.

** 6 AKSININ O TARAFTAKİ TAŞIYICILARIM PERDE VEYA KOLON FARKETMEKSİZİN FAZLA DONATI ALIYOR BUNU FARKETTİM

TÜM ÇİZGİSEL YÜKLERİ KULLANICI YÜKLERİ SİLDİĞİM HALDE BİLE BU ŞEKİLDE AYARLARDA MI BİR SIKINTI VAR BEN BİR HATA MI YAPIYORUM ÇÖZEMİYORRUM RİCA ETSEM LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ ? ARKADAŞIMIN STA4CAD KİLİDİNİ KULLANINCA BU KADAR YIĞILMA GÖZÜKMÜYOR

Bodrum katta tanımladığınız kuranglezler hatalı mesnet tanımı oluşturuyor

1734428411049.png

1734428493576.png

Kuranglez perdelerinde "alt ucu ankastre mesnet" opsiyonunu kaldırmanız uygun olur.
1734429352198.png

**ANALİZ SONRASI DEFORMASYON GÖRSELİNE BAKTIĞIMIZDA YİNE AYNI ŞEKİLDE SİMETRİK OLAN BİNAMIN BİR TARAFI DAHA RİJİTKEN DİĞER TARAFI DAHA AZ RİJİTTİR.
Hangi yüklemeyi inceliyorsunuz. Deformasyonlarda sorun gözükmüyor.
Döşeme boşlukları simetrik değil deformasyonlara ve analiz sonuçlarına etkisi olacaktır.

1734429067797.png

Kolonlarda pursantajlar minimumda
1734428539019.png

Perdelerde betonarme donatı seçimi diyaloğunda minimum Ø14 donatı çapı seçildiği için bodrum perdelerinde de donatılar minimumda
Ø14/25 olarak seçilmiş.
1734428627197.png

****1 M LİK KONSOLUMUN OLDUĞU KİRİŞLERDE VE DİĞER KİRİŞLERİMİN İLAVELERİNDE DONATI YOĞUNLUĞU BULUNMAKTADIR . AYNI DURUM TAŞIYICI PERDE OLAN ASANSÖR PERDE GRUBUMDA VE P06 VE P07 PERDEM DE VARDIR

** BİNAM Y YÖNÜNDE BİRBİRİNİN SİMETRİĞİ OLMASINA RAĞMEN ASANSÖR PERDEM DE DONATILAR FARKLI ÇIKMAKTADIR

Perde oranları sağlanmadığı için x ve y yönü R katsayıları 4/5R ile azaltılarak 5.6 alınmış. Sistem perdeleri başlık bölgelerinde Ø16 kullanmanız uygun olur.
Aşağıdaki işaretlediğim opsiyonlar seçilebilir.
1734430983602.png

Evet, perde başlık bölgelerini büyütmek isterseniz perde ayarlarına girerek. "Kullanıcı tanımlı başlık uzunlukları" tanımlanabilir.
1734439669165.png

Bu başlık bölgesini sadece donatıların daha rahat beton içerisine almak için düşünüyorum ,uzatmanın sakıncası veya sınırı var mı ?
birde TS498 Hareketli yük azaltma katsayısı tam olarak ne demek bunun herhangi bir sakıncası olur mu yapı için?

Yasin bey bilgileriniz için ayrıyeten çok teşekkür ederim , teknik destek bölümünden bu kadar faydalı bilgiler alamamıştık

Yasin bey bilgileriniz için ayrıyeten çok teşekkür ederim , teknik destek bölümünden bu kadar faydalı bilgiler alamamıştık

** 6 AKSININ O TARAFTAKİ TAŞIYICILARIM PERDE VEYA KOLON FARKETMEKSİZİN FAZLA DONATI ALIYOR BUNU FARKETTİM

TÜM ÇİZGİSEL YÜKLERİ KULLANICI YÜKLERİ SİLDİĞİM HALDE BİLE BU ŞEKİLDE AYARLARDA MI BİR SIKINTI VAR BEN BİR HATA MI YAPIYORUM ÇÖZEMİYORRUM RİCA ETSEM LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ ? ARKADAŞIMIN STA4CAD KİLİDİNİ KULLANINCA BU KADAR YIĞILMA GÖZÜKMÜYOR

Teknik Destek merkezinden sorduğunuz soruya aşağıdaki cevap verilmiş.

"Merhaba,

Projenizde belirttiğiniz gibi zemin sınıfı ZE ve spektral ivme katasayınız 0.85 olan deprem tasarım sınıfı 1 bir yapı çözüyorsunuz. Projenizde P6 ve P7 perdeleri depremli kombinasyonlardan sınır kapasite oranı ile çalışmaktadır. P7 perdesi 1.bodrum katta kapasite oranı 1.01’dır. Bu perdelerde pursantajı tasarımınızı değiştirmeden azaltamazsınız. Donatı yoğunluğunu ise, donatı çaplarını artırarak azaltabilirsiniz. Perde başlık ve orta bölgesinde sadece fi14 donatı ile tasarım yapmışsınız. Fi16 ve fi 18 gibi daha büyük donatı çaplarını kullnarak donatı aralıklarını artırabilirsiniz. Perdeleri 25/150 yerine 30/180 olarak tasarlamayı değerlendirebilirsiniz. Grup perdenizde de 30 cm perde kalınlığını yapmanızı öneririm.

Tasarım sonuçları ,deprem etkilerinin ortak etkisi hesaplanarak hesaplanır. Üst yapı etkileşimli bir çözüm yaptığınız için deprem etkilerini dağılımı, sonlu elemanlar ile farklı olabilir. Donatılara baktığımda çok büyük bir farklılık gözükmemektedir.

Bodrum katta projenizde kuranglezleri de modellemişsiniz. Temel modeli kuranglezin olmadığı için kuranglez perdelerinin altında ankastre mesnet olarak analiz modelinde tanımlanmıştır. Kuranglezleri çizimde göstermenizi ve analiz modelinde göstermemenizi öneririm. Kuranglezleri silerak analiz yapmanız uygun olur.

6 aksında kolon kiriş kesme güvenliği hatası ile ilgili herhangi bir birleşim bölgesinde Denk.(7.11) ile hesaplanan kesme kuvveti, gözönüne alınan deprem doğrultusunda hiçbir zaman Denk. (7.12) ve Denk. (7.13)’de verilen sınırları aşmayacaktır (Şekil 7.10). Bu sınırların aşılması durumunda, kolon ve/veya kiriş kesit boyutları büyültülerek deprem hesabı tekrarlanacaktır.

(a) Kuşatılmış birleşimlerde: Ve ≤1.7b hj √fck (7.12)

(b)
Kuşatılmamış birleşimlerde: Ve ≤1.0b hj √ fck (7.13)

Olası çözümler :​

• bj veya h değerini büyütebilirsiniz

Şekilde görüldüğü üzere kiriş kolon ortasına kaydıkça ya da kiriş genişliği arttıkça bj değeri büyümektedir. Bj değeri büyütülemiyorsa, h değeri büyütülmelidir.
1734444991026.png

• Kolon perde yapılabilir
Perdeler kolon-kiriş kesme güvenliği kontrolüne girmez.

• As1 ve As2 yi azaltacak önlemler alınabilir.
  • Daha yüksek dayanımlı beton kullanarak fck büyütülebilir.

• 1734445048286.png

Projenizdeki kiriş kesitleri minimumda tasarlamış durumdasınız , fikir açısından kiriş kapasite oranlarına da bakarsanız kapasitelerin aştığını görebilirsiniz. Kolon kesitlerinizde keza çok büyük değil , perde kalınlıklarınız 25 cm. Donatı seçiminde bir veya iki donatı çapı ile tasarım yapıyorsunuz. Donatıların bu şekilde çıkması anormal bir durum değildir.

iyi çalışmalar"

Bu başlık bölgesini sadece donatıların daha rahat beton içerisine almak için düşünüyorum ,uzatmanın sakıncası veya sınırı var mı ?
TBDY 2018'de başlık bölgelerinde minimum koşullar belirtilmiştir. Üst sınır ile ilgili bir madde yoktur.
Donatı yığılması durumunda donatı çaplarının arttırılabilir.
1734442756859.png1734442662187.png
TS498 Hareketli yük azaltma katsayısı tam olarak ne demek bunun herhangi bir sakıncası olur mu yapı için?

Bu seçenek ts498'de yer alan hareketli yük azaltma maddesi koşullarını uygular.
1734442264223.png

TS498 ilgili maddesi
1734442494019.png

Geri