V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ZE Zemin sınıfında göreli kat ötelemesi problemi

gamzshn53

Yeni Üye
merhabalar. statiğini çizdiğim proje ZE zemin sınıfında. göreli kat öteleme sorununu bir türlü aşamıyorum. mimariye uygun bir şekilde perde sayısını arttırdım ancak sorunu aşamıyorum. projemdeki göreli kat ötelemesi dışında zemin taşıma sorunu da var. yapı yola sıfır ve sol cephe bitişik olduğu için bu cephelere ampatman çıkamıyorum. bu konuda yardımcı olur musunuz ? projeyi ekliyorum.

Ekli dosyalar

Merhaba. Ben modelinizi inceledim. Tespit ettiklerimi ve önerilerimi aşağıda belirttim:

- 3. katta merdiven modellemesi yapılmamış.
- Geometrik kontrolde bazı duvarlarda "Hatalı kapı/pencere" hatası görüyorum.
- Merdiven mesnetlenmeleri ve mesnet mesafeleri kullanıcı tarafından girilmemiş. Yalnız ideCAD Statik programı bu durumları otomatik düzenliyor mu bilmiyorum. Ben olsam girerdim.
- Hem x hem de y doğrultusunda göreli kat ötelemeleri için düşey elemanların bazılarında x ve y doğrultularında kenar büyütmeleri yapılmalı. Mimari durum buradan belli olmadığı için bu konuda öneride bulanamayacağım.
- Temel basıncında "G'+Q'-EX'-0.3EY'+0.3EZ'" yüklemesinde sorun gözüküyor. Analiz modelini incelediğimde "D-E" ile "8-9" aksları arasındaki bölgede sorun var gibi duruyor.
- Ayrıca bu tarz zemine oturan binalar için tasarım mühendisinin oturma analizi yapmasını öneririm. Zemin Mekaniği ve Geoteknik ilgili kitaplarda sınır değer vardı. Ezbere yazmak istemiyorum. Bu konuları belki siz benden daha iyi biliyor olabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

Geri