Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan derya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

derya

Yeni Üye
Zemin emniyet gerilmesi birçok projede başımın belası oluyor. Bina aralarında yer kalmadığı için temelleri sıfırdan geçirmek zorundayım. Bu tür bir durumla herkes karşılaşmıştır eminim. Kirişli radye temel bile denedim. Temel betonunu C35 yaptım. Yükleri azaltabildiğim kadar azalttım. 'Zemin emniyet gerilmesini %50 arttır' ı kullanmak istemiyorum. Daha başka ne yapabilirim? Acil yardıma ihtiyacım var!!

PROJEnizi eklerseniz uygun temel tasarımı konusunda bir çok arkadaşımızın fikirlerini paylaşma olanağı bulacağını düşünüyorum. Bina aralarında yer kalmıyordan kastınız kolon ile temel kirişi arasında kaçıklık olmaması ise , uygulamada kalıpçı temel kalıplarını nasıl bağlayabiliyor? Ben bitişik nizamlı yapılarda bile çekiçleme ve benzeri yapı etkileşimlerinden kaçmak için en azından 15 cm lik strafor konulması taraftarıyım. eğer bu işlemi yaparsanız zaten temelinizde kolon ile temel kiriş i arasında 15 cm lik kaçıklık yakalamış olursunuz. Tasarım konusunda kirişsiz radye yapıp ortalama gerilmeye göre hesap yapabilirsiniz. Çünkü radye gerilmeleri belirli bölgelerde sıçrama yapıyor.

Ortalama gerilmeye göre hesap yapılması doğru mudur sizce? Sonuçta zeminin kaldıramadığı bir gerilme mevcutsa oradaki sorunu gidermek gerekmez mi? Binanın bir tarafı bitişik nizam diğer üç tarafında da yol var. Özetle hiçbir kolonun dışına çıkma yapamıyorum. Projeyi rar' layıp yollamaya çalıştım. Fakat bir türlü yüklenmedi. Sakıncası yoksa mail adresinize yollayabilirim.

binanın temel zemin durumu na göre oralama gerilmeye göre hesap yapabilirsiniz.Burda önemli olan yapınızın temelinin neden kurtarmadığını bilmek. Yani eğer negatif gerilmelerden dolayı kurtarmıyorsa ya temel plağınızı konsol olarak arttırırsınız yada temel plak kalınlığını arttırırsınız öte yandan T.S 500 de deprem yüklemelerinde %50 arttırım ını neden kullanmak istemediğinizi anlamadım. Burada her an deprem olmayacağı ihtimaline göre yüklemelerde zemin taşıyıcılığının %50 arttırılabileceği varsayımına göre düzenleme yapılmış oluyor. Ben Çözmüş olduğum bir çok binada bu seçeneği kullanıyorum. mail adresim [email protected] eğer mail adresime zemin bilgilerini de gönderirseniz sizin için düzenleme yapmaya çalışırım.

bazen oluyorki ortalama gerilme haricinde bütün yolları denesek de işin içinden çıkamıyoruz. Zaten gerilmeyi %50 artırmasak işin içinden çıkmak imkansız gibi bir şey. ortalama gerilmeyi de belediyeler yada yapı denetim şirketleri her zaman kabul etmiyor. derya nın dediği gibi zemin emniyet gerilmesi başımızın belası oluyor. genelde kenar noktalarda kurtarmıyor, kurtarmayan kenarı uzatıyorum bu sefer binanın karşı köşesinde başka bi yer kurtarmıyor. :)

Yeni versiyonda (6.0050) getirilen pseudo cpupled winkler method ve yapı-temel etkileşimli analize göre temelin donatılandırılması opsiyonları kirişsiz radye temellerin daha optimum şekilde tasarlanmasını sağlayacak, bu anlamda karşılaşılan sıkıntıların biraz hafifleyeceğini tahmin ediyoruz.

ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ .( Es O Es ).

Admin":1jsqtqdo' Alıntı:
Yeni versiyonda (6.0050) getirilen pseudo cpupled winkler method ve yapı-temel etkileşimli analize göre temelin donatılandırılması opsiyonları kirişsiz radye temellerin daha optimum şekilde tasarlanmasını sağlayacak, bu anlamda karşılaşılan sıkıntıların biraz hafifleyeceğini tahmin ediyoruz.

Benimde bugünlerde kirişsiz radye temellerin ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ başımın belası olmakta.Plak kalınlığını ne kadar artırırsam artırayım banamısın demiyor.Yani kirişsiz radye yapma demeye getiriyor proğram bir anlamda..

Yeni versiyon (6.0050) sabırsızlıkla bakliyoruz.( Es O Es ). Çıktı çıkacak deniyor ama bir türlü çıkmadı..Aslında 6 versiyonunda bulunması gereken bir çok özellik (6.0050) versiyonuyla gelecek galiba..Şuana kadar (6.0012) versiyonu açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim..Bir çok konuda 5 versiyonuyla aynı hatta bazı özellikler bakımından olumsuz diyeblirim( Geometri kontrolü,Pushover analiz,İFC formatındaki kayıt altına alınan elemalardaki eksikler)v.s imkanlarımız elimizden alınmış yeni versiyonda.

Alt versiyonların projelerimizi hala açabilecek bir formatın olmayışı bizleri verimsizleştirrdiği gibi,ide yapının alt versiyonlarla kullanılabilirliğini yokediyor.Alt versiyonlar üst versiyonlar çıktığında adeta atıl kalıyor..Böyle olmaması gerekir diye düşünüyorum..Elimde (3.04 versiyonları var) Yeni versiyondan hiç bir dosya alamıyorum.Bu işe bir çare bulunmalıdır..

Yeni versiyon Mimari de henüz heyacan verici yenilikleri göremiyoruz.(İdeRENDER,ideDİO,Kütüphane) vs gibi olanaklar hep aynı.Özelikle İdeRENDER çok vasat kaldı uzun dönemdir..Bu proğramın geliştirilmesi gerekir.

Kısaca söylemek gerekirse;Çalışmalarınızın biraz daha etkin olmanızı bekliyoruz.
Teşekürler.
Abdülkadir DABANLI

Re: ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ .( Es O Es ).

Merhaba,

Bolvadinim":399y157i' Alıntı:
....Plak kalınlığını ne kadar artırırsam artırayım banamısın demiyor.Yani kirişsiz radye yapma demeye getiriyor proğram bir anlamda..
Radye döşemelerde zemin emniyetini azaltmak için plak kalınlığını değil taban alanını arttırmanız faydalı olacaktır...

Yeni versiyon (6.0050) sabırsızlıkla bakliyoruz.( Es O Es ). Çıktı çıkacak deniyor ama bir türlü çıkmadı..Aslında 6 versiyonunda bulunması gereken bir çok özellik (6.0050) versiyonuyla gelecek galiba..Şuana kadar (6.0012) versiyonu açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim..Bir çok konuda 5 versiyonuyla aynı hatta bazı özellikler bakımından olumsuz diyeblirim( Geometri kontrolü,Pushover analiz,İFC formatındaki kayıt altına alınan elemalardaki eksikler)v.s imkanlarımız elimizden alınmış yeni versiyonda.

6 versiyonu için geniş bir araştırma yapıldı ve öncelikler ona göre belirlendi. Sonuçta tüm işler çoklu bir kümeyi barındırıyor. Aşağıdaki linkte yapılan tüm işleri görebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Alt versiyonların projelerimizi hala açabilecek bir formatın olmayışı bizleri verimsizleştirrdiği gibi,ide yapının alt versiyonlarla kullanılabilirliğini yokediyor.Alt versiyonlar üst versiyonlar çıktığında adeta atıl kalıyor..Böyle olmaması gerekir diye düşünüyorum..Elimde (3.04 versiyonları var) Yeni versiyondan hiç bir dosya alamıyorum.Bu işe bir çare bulunmalıdır..
6 versiyonu ile birlikte 5 enterprise kullanım hakkı da verildi. Kısacası sizdeki kilit 5 versiyonunu da çalıştırmakta. 3 veriyonu projelerini 5'de açıp/kayıt edip 6'da çalışmaya devam edebilirsiniz. Size, 6 paketiyle birlikte 6 kilidiyle çalışan 5 versiyonu ulaştırılmış olmalıdır. Ulaştırılmadıyssa lütfen bizi bilgilendiriniz.

Yeni versiyon Mimari de henüz heyacan verici yenilikleri göremiyoruz.(İdeRENDER,ideDİO,Kütüphane) vs gibi olanaklar hep aynı.Özelikle İdeRENDER çok vasat kaldı uzun dönemdir..Bu proğramın geliştirilmesi gerekir.
Mimari program üzerinde çalışmalarımız sürmektedir.

Kısaca söylemek gerekirse;Çalışmalarınızın biraz daha etkin olmanızı bekliyoruz.
Sizleri memnun edecek hususları belirlemeye çalışıyoruz. 6 versiyonunun şu anki performansını değerlendirmek tabii ki siz kullanıcılarımızın takdiridir. Bununla b birlikte yukarıda verdiğim linkteki 181 maddeyi gözden geçirmenizi rica ediyoruz.

İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler...

HakanŞahin":1nw1uuk6' Alıntı:
Bolvadinim yazdı:
....Plak kalınlığını ne kadar artırırsam artırayım banamısın demiyor.Yani kirişsiz radye yapma demeye getiriyor proğram bir anlamda..
Radye döşemelerde zemin emniyetini azaltmak için plak kalınlığını değil taban alanını arttırmanız faydalı olacaktır...

Hakan bey taban alanı binamın sınarları 75 cm arsaya taşıyor.Bahçesiz bitişik nizam inşaatlarda taban alanını artırmak zaten mümkün değil .Zaten kalınlığı artırmak ekonomik olarakta uygun olmuyor.Plak kalınlığı artırmak çare olmayınca,kirişsiz radyeden vazgeçmek durumunda kalıyorum.

HakanŞahin":1nw1uuk6' Alıntı:
Bolvadinim yazdı:
6 versiyonu ile birlikte 5 enterprise kullanım hakkı da verildi. Kısacası sizdeki kilit 5 versiyonunu da çalıştırmakta. 3 veriyonu projelerini 5'de açıp/kayıt edip 6'da çalışmaya devam edebilirsiniz. Size, 6 paketiyle birlikte 6 kilidiyle çalışan 5 versiyonu ulaştırılmış olmalıdır. Ulaştırılmadıyssa lütfen bizi bilgilendiriniz.

Anlattığınız durum bakış açınıza göre mümkün biliyorum.Benim kastetdiğim şey tersi olan durum,yani eski versiyonlarla yeni versiyon dosyalarını açmak..Bu olanağı bir çok proğram içinde barındırıyor.Örneğin AutoCAD alt versiyonlarına ait kayıt yapabilecek dosya imkanını tanıyor.Yine benzeri Ofis proğramlarındada geçerli..

Bu imkan olsa yeni versiyon dosyalarımızı alt versiyonlar ile çalışan bürolarla paylaşma imkanı bulabileceğiz.Ben şuan 6 versiyonunda yaptığım projeyi 5 versiyonuna sahip büroya gönderemiyorum.Çünkü açamıyor,projeyi inceleyemiyor..Zaten proğramalarımız lisasnlı,ve kilitli birbirini tanıyacak dosya yapısını barındırsa fenamı olur nedersiniz? Umarım derdimi anlatabilmişimdir..

Bolvadinim":1nw1uuk6' Alıntı:
Bolvadinim yazdı:
Sizleri memnun edecek hususları belirlemeye çalışıyoruz. 6 versiyonunun şu anki performansını değerlendirmek tabii ki siz kullanıcılarımızın takdiridir. Bununla b birlikte yukarıda verdiğim linkteki 181 maddeyi gözden geçirmenizi rica ediyoruz.

İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler...

Web sayfanızı devamlı takip ediyor,elimden geldiğince fuar standlarınıza da uğramaya çalışıyorum.Sizi dikkatli olarak( yaklaşık 13 yıldır) takip eden kullanıcılarınızdan birisiyim. 3.04 ten 4.01 e geçtiğiniz de çok heyacanlanmıştım.Proğramaları bölgemde en çok anlatıp çoğalmasını sağlayanlardanım.Sebebi şuydu, proğramlar bizim çevrede fazlaca tanınmadığı ve kullanıcısı olmadığından İmo ya proje vizesi için gittiğimizde bizim çözümlere ve projelere soğuk bakılıyordu.Ayrıca diğer piyasaya hakim olan ismini burada vermenin doğru olmadğını düşündüğüm(....CAD) analiz ve çizim proğramı bizlere tavsiye ediliyordu.O bakışı biraz olsun kırdık bizim bölgede..

Bizler sizlere böylesine destek verirken sizin 181 maddelik yaptığnız yenilikler tabiki olması gereken ve geç kalmış şeyler.Çoktan olmalıydı bence ki daha olması gereken piyasadki altarnatifiniz olan proğramlara göre eksikleriniz var..Bu kadar yıldan sonra farklı proğramlara bizi sevk etmeyniz lütfen..

ideYAPI' dan biraz daha çabuk ataklar yapmasını bekliyoruz. 6.0050 versiyonu ne zaman çıkacak?
Teşekürler..

AĞIR BİR ELEŞTİRİ DİYE DÜŞÜNÜP YAZMA GEREĞİ DUYDUM.13 YILDIR TAKİP EDERKEN BU PROGRAMI ACABA DEĞİŞMESİNİ İSTEDİĞİNİZ.YAPILMASINI İSTEDİĞİNİZ YENİLİKLERİ HATALARI YADA OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ŞEYLERİ İDECAD A AKTARDINIZMI ACABA.ÇÜNKÜ BEN 3 YILDIR İDE KULLANIYORUM(ONDAN ÖNCESİ İĞNEYLE KUYU KAZARMIŞIZ MEĞER) ŞİMDİYE KADAR HATA OLARAK YADA BANA GÖRE DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜM ŞEYLERİ YAZMAKTAN ÇEKİNMEDİM VE HEP KARŞILIĞINI EN İYİ ŞEKİLDE ALDIM DİYE DÜŞÜNÜYORUM.AYRICA ŞU MERDİVENİ BİZE KENDİMİZ ÇİZELİM DİYE BİR OLANAK VERDİNİZ YA ÇOK GÜZEL.İLK MERDİVENİMİ ÇİZDİM VE ÇOK BÜYÜK KEYİF ALDIM.ÇÜNKÜ SİZİN VERDİĞİNİZ OLANAKLARLA YAPMADIĞIM ŞAKRABANLIK KALMIYORDU.GEREKEN DURUMLARDA 3 TANE FARKLI MERDİVENLE FARKLI BİR MERDİVENDE OLUŞTURABİLİYORDUM FAKAT BU KULAĞI UZAK GÖSTERMEKTİ.ŞİMDİ ÇOK KEYİFLİ...
BENCE GELİŞİYORSUNUZ HELEDE ÇELİK ÇATI PROGRAMIZINI ÇIKARDIĞINIZDA BUNUDA KANITLAYACAKSINIZ.GELİŞECEKSİNİZ.ÇÜNKÜ BİZ YANINIZDAYIZ.ÇÜNKÜ BİZİ DİNLİYOR VE DEĞER VERİYORSUNUZ.ÇÜNKÜ SİZ ÜRETİYORSUNUZ BİZ KULLANIYORUZ.BENCE SÜPERSİNİZ...

temel hesaplarıni g+q+e yüklemesine göre yaptıysanız zemin emniyet gerilmesini %50 artırmakta ne sakınca var.Sonuçta deprem yönetmeliği buna izin veriyor.Bitişik nizam yapılarda bu sorunu başka türlü çözmeniz zor.Temel yüksekliğini artırmak her zaman sonuç vermiyor.Ortalama gerilme seçeneğini kullanmak da uygun değil.gerilmenin aşıldığı bölgede sorun var demektir.

Burada proğramların karşılaştırılması gibi bir konuya girildiğinden bende birkaç proğram satınalmış ve çöpe atmış biri olarak düşüncelerimi paylaşmak istedim. Arkadaşlar yaklaşık 15 yıl önce başka bir proğram aldım ve 5 yıl kullandım. Sözkonusu proğramın sorunlarından bunalınca ideyapı yı inceledim ve kullandığım proğramın yaklaşık 5 yıl önünde idi. Büromda mimari ve statik proje yapıldığından entegrasyon konusunda zaten eşi benzeri yok. Yakın zamanda eski kullandığım proğramın en son versiyonunu inceleme fırsatı buldum ve yeni versiyonda verilen yeniliklerin idede zaten 4-5 yıldır olduğunu gördüm yani yine 5 yıl öndeydi. Odada proje de denetlediğimden özellikle raporlama konusunda ide nin üzerine yok. Eksikleri yok mu elbette var. Bir yazılımın eksikleri bitmişse onun çöpe atılıp yeni bir versiyonun çıkması zamanı gelmiş demektir. Bilgisayar proğramlamada ne talepler ne de gelişme biter. Ben açıkcası proğramı başarılı ve yetkilileri de ilgili buluyorum.

Öncelikle İDE YAPI programının eski bir kullanıcısı olarak. Bende bir kaç söz söylemek isterim. ;)
İde yapı ile 3.04 versiyonu ile tanıştım. şimdiye kadar aralıksız kullanıyorum.En çok hoşuma giden tarafı teknik desteği.Bir yazılımın teknik desteği konusunda (piyasa şartlarında) ilgili hızlı sıfatlarını kullanabiliyorsak. Bu özelliklik o yazılımın tercihinde öncelik arz etmekte.Bu yazılımın ikinci beğendiğim tarafı. piyasa şartlarında uygun hesap ve çizim çıktısı ve mizanpajı verebilmesi. Diğer yazılımlar ile karşılaştırdığınızda (ki bazı yazılımlar hala rapor çıktılarında çerçeve çizğiler yerine çerçeveyi oluşturmak için alfabetik karakterler kullanıyor :D )ide yapının başarılı olduğunu görürsünüz. Yazılımın kullanım kolaylığı cabası.Sorunlar tabiki var.bu tür yazılımlar kullanıcıları ile gelişir.önceki versiyon (5.01 den 5.14 e gelene kadar) bayağı aşama atladı. en son bizler projelerimizi 5.14 le sorunsuz bir şekilde çözebiliyorduk. Ben İdeyapının bu versiyonundan çok umutluyum Şöyleki ; Bence bu versiyon bir geçiş versiyonu. öncekilerden ve rakiplerinden farklı olarak çelik ile betonarme yapı sistemlerini beraber çözebilecek bir altyapıya sahip olduğunu , bunun geliştirilmesi durumunda, hem akademik çevreler tarafından hemde piyasa şartlarında daha iyi bir yere geleceğini umut ediyorum.

arkadaşlar eleştiride lazım övgüde ama dozu abartmıyalım. karşımızda proje kontrolü yapan arkadaşlar; bunlar oda , belediye veya herhangi bir kamu kurumu olabilir. o kişiler kendi bildikleri programla kontrol etmek isterler haklı olarak bu bizim programın eksik olduğu anlamına gelmez. bu yüzden olmasını istediğiniz özellikleri yazalım istiyelim ki argedeki arkadaşlar önlerine hedef koysunlar.

Yapılan eleştiri ve övgülerde ki doz aşımı hakkında daha açıklayıcı olabilirseniz (polemik yaratmak için sormuyorum) mutlu olurum. Kendi adıma yapmış olduğum açıklama ,övgü ve eleştiriler.tamamen bu yazılımla ilgili yaşamış olduğum olaylardan kaynaklanıyor.Saygılarımla

Geri