V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ VE BODRUM POLİGON KOLONLARDA PURSANTAJ SORUNLARI

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cavahit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cavahit

Yeni Üye
Merhaba, eklemiş olduğum projemde desteğinizi beklediğim iki husus var. Birincisi; zemin değerleri çok düşük olduğu için (ZE) ampatmanları 1 metreye kadar artırmama rağmen taşıma gücü yetersiz kalıyor. (Belediye kontrolünde negatif taşıma gücü kontrolü seçeneğinin açılması ve taşıma gücü kontrolünün ortalama gerilmeye göre yapılması seçeneğinin kapatılması istendiği için analiz bu şekilde yapılmıştır.)
İkinci husus ise bodrum katta köşelerdeki S5 ve S6 poligon kolonlarının pursantaj sorunu. Bunları normalde kısa başlık perdesi olarak atayıp grup yapmıştım bu şekilde kurtarmıştı ancak ilgili belediye burada bu elemanları poligon kolon olarak istedi. Ayrıca 'sünek yapı maddelerini rijit bodruma uygula' seçeneğinin de kapatılması istendi.
İyi çalışmalar dilerim.
Screenshot_4.pngScreenshot_3.png

Ekli dosyalar

Bizim meslekte bazı konular yabancıların deyimi ile "Engineering Judgement" yani mühendislik yargısıdır. Özetle yönetmelik sınırları içerisinde kalmak koşulu ile mühendis tasarım yaparken bazı konulara kendi yorumunu katabilir. Tabi bunun için konuya hakim olması gerekir.

Zemin ile yazdığınız konular biraz mühendislik yargısı gerektirir. İdare sizi illaki böyle yapacaksın tarzı bir şeye zorlayamaz. Negatif zemin emniyet gerilmesi hakkında şu konuyu okuyun :

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba, ilgili görselde yuvarlak içinde işaretlediğim kolonlar aks perdeleri yerine koyulanlar, x olarak işaretlediğim ise kaldırdığım aks perdesidir. Bunu yapmamın temel amacı projede deprem hesaplarında (4/5) r azaltma katsayısını aldırmamasını sağladım. Eğer bu katsayısıyla devam etseydim deprem kuvvetleri yapıya 1.25 katıyla etkiyecekti ki zaten zemin kötü bunu yaparak önce bu olumsuzluğu kaldırdım.30 luk perdeye 40 lık 25 lik perdeye 30 luk kiriş genişliğiyle yapılan bağlantılar düzeltildi. Belirlediğiniz donatı çaplarına bağlı kalarak ilgili donatıları elemanlarda baz aldım ve bazı kolonlarda 18 lik donatılar çıktı. akabinde siz düzenlemeleri kendinize göre değiştirebilirsiniz.

--ze zemin sınıfı için bu taşıyıcı sistemde gerekli eleman düzenlemelerini yaparak negatif zemin gerilmesi hariç iyi bir ampatman çıkmama rağmen ucu ucuna maksimum zemin gerilmesine 27 tf/m2 den 19 küsür tf/m2 değerine çekebildim 20.5 sınırına karşın. İlgiyi yapı modelini "ze için" adlı proje dosyasında görebilirsiniz.

-- Negatif zemin gerilmesinin giderilmesi için ya daha çok ampatman çıkmak gerek ya da ilgili zemin ve geoteknik mühendisi ile konuşarak oluru varsa zemin iyileştirmesi yapılarak ze den zd ye çıkarabilmektir. Zemin sınıfı zd olduğunda tahmin ettiğiniz yapıda belirgin bir rahatlama oluyor "zd için" adlı proje dosyasında görebilirsiniz.

-- İlgili belediye eğer kesin olarak negatif zemin gerilmesinin kontrolünün rapor sonuçlarını istiyorsa ilgili geoteknik mühendisine zemin iyileştirmesi hususunda danışabilir eğer iyileştirme olabiliyorsa eliniz rahatlayacaktır elbette statik proje tasarım ve hesabı konusunda. Eğer iyileştirme olmuyorsa maalesef durumu anlatmak zorundasınız ki negatif zemin gerilme değerleri de ihmal edilebilir şekilde değerler.

Her iki zemin sınıfı için öneri projelerim ek dosyalarda ve taşıyıcı sistem planımın zemin kat planı ilgili görseldedir.

Kolay gelsin, saygılarımla.

Ekli dosyalar

Rica ederim,işinizi görecekse ya da yardımcı olacaksa ne mutlu bana.Sizlere de iyi çalışmalar dilerim.Saygılarımla.

Geri