V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ YETERSİZ

Projemde zemin taşıma gücü hatasını düzeltemiyorum. Temeli genişletiyorum, radye yüksekliğini arttırıyorum,negatif taşıma gücü ikonunu kaldırıyorum yine de düzelmiyor. Yardımcı olur musunuz ?

Ekli dosyalar

iyi günler, kolay gelsin.
Öncelikle hareketli yük azaltma katsayısını seçmenizin faydalı olacaktır.

1770127343721.png

S3 ve S5 ile simetriğindeki kolonlar tek yönde bağlanmış görünüyor. Üstelik bu kolonlardan konsol kiriş yapmışsınız, önermem.
C ve benzeri diğer aks üzerindeki çizgisel yüklere baktığımda oradan duvar geçtiğini düşünüyorum. Saplama ile olsa da oradan kirişle s3 kolonunu bağlayabilirsiniz. (tüm katlarda) Saplama yapmayacağım derken daha sağlıksız bir durum oluşturulduğunu düşünüyorum.

Aynı şekilde s18-19 kolonu da y yönünde bağlı değil. Üstelik x yönünde kirişler şaşırtmalı gelmiş. Ayrıca geometri kontrolündeki uyarıları dikkate almalısınız.

1770127044918.png

Sonrasında radye temel yüksekliği için genel kabul kat adedi x 10 cm dir. Tabi bu genel ön tasarım kabulüdür. Radye donatı seçimini daha büyük çaplarda seçmeniz daha uygun olur. Bu şekilde hem donatı yetersiz uyarısı almazsınız hem donatı sıklığı sorunu ile karşılaşmazsınız ve hem de ilave donatıların bir bölümünden kurtulursunuz.

Rapora baktığımda (yukarıdakileri yaptıktan sonra) aşağıdaki resimdeki gibi bir sonuç çıkıyor. Burada hangi yüklemeden kaynaklandığı görülüyor . Rapor içinde radye taban basıncı tablolarında hiç bir noktada görünmüyor. Ama analiz sistemi görüntüleme seçeneklerinden temelle ilgili sonuçlara baktığınızda bu gerilmelerin köşe noktalarda oluştuğunu görüyoruz.

Radye temel konsollarını (ampatman) biraz daha büyütebilir temel kalınlığını artırabilirsiniz. Bunlar sorunun çözümünde ne kadar faydalı olur bilmiyorum ama bu söylediklerim sadece sorununuzun çözümüne yönelik değil projenize genel bakıp da söylemek istediğim şeyler.

1770117115429.png

1770115082077.png

Geri