V11'i Online Satın Alın

Zemin emniyet gerilmesi olumsuz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 201968
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

201968

Etkin Üye
Ekteki projede radye temel kalınlığı 95 cm de kurtardı. (Zemin emniyet gerilmesi olumsuz hatasını bu şekilde giderebildim) Binada subasman olduğu için ekstra dolgu ve beton yüklerini kaplama yükleri kısmına ekledim.

1-Temel tasarımında temel yüksekliğini 95 cm altına çekebilir miyim ? Eğer bunu yapabilirsem projemde ne gibi değişikler yapmam gerekiyor ?
2-Genel anlamda projede düzeltmem gereken hatalarım var mı?

Yardımcı olursanız sevinirim
Saygılarımla iyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• X.ide10
    X.ide10
    3.2 MB · Görüntüleme: 77
Re: ZEMİN EMNİYET GERİLMESİ OLUMSUZ

Zemin emniyetle ilgili nerede hata yaptığımı bir türlü çözemedim yardımcı olur musunuz

Ekli dosyalar

• 95.png
    95.png
    18.1 KB · Görüntüleme: 1,154

Merhaba
Önerilerim
--5. kat (çatı katı) duvar yüklerini kaldırın hareketli yükleri azaltın,
--GÖGEBAKAN asansör/makine dairesi olarak işaretleyin,
--Geometri kontrolündeki hataları düzeltin,
--20 cm kiriş genişliği TBDY2008 yönetmeliğine göre yapamazsınız,
--Perdeleri grup yapın,
--Merdivenlerin mesnetlemesi yapılmamış,
--Su basman perdelerini, kolon/perdelerden ayırın,
--Kirişten konsol yapmayın,
--Son hesapta 4.8.5 den 4.8.5.1 seçerek hesap yaptırın,

Ünver ÖZCAN

Merhaba;

TS498'e göre yük azaltmasını kullanabilirsiniz, taşıma gücü ile ilgili sorununuzu çözüyor.

Balkonlardaki 20/30 kirişleri hesap modelinde dikkate almayıp çizimlerde detay olarak vermeniz daha uygun olacaktır.

Yatak katsayınız biraz fazla gibi gözüküyor, normal şartlarda hesap şu şekilde:
Yatak katsayısı = 40*Fs*qt = 40*1.4*27.2 = 1523.2 tf/m³ bu şekilde kullanabilirseniz taban basınçlarınız çok değişecektir.

Saygılarımla.

Ekli dosyalar

• yük azaltması.JPG
    yük azaltması.JPG
    69.5 KB · Görüntüleme: 1,157

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhabalar, radye temelde zemin taşıma gücünü düşürmek için nasıl bir yol izlenebilir ve alt katlardaki kolonlardaki donatı fazlalıkları (üst kata göre) nasıl dengelenebilir?Ünver bey fikir verirseniz sevinirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba
Ben bu projede ne yapılabilir diye forma koyduğunuz zaman incelemiştim.
A aksındaki zemin gerilmelerde fazlalık var.
Bunun için A-B aksları arasına bütün katlar boyunca kolonlar koyup deneme yaptım gerilmeyi düşüremedim.
1. ÖNERİ
Binanın ön ve sağında pencereler görüyorum. Anladığım kadarıyla buralar bitişik nizam değil buralarda radye temelde bana konsol yapabilirsiniz gibi geliyor.
Bu konuyu kim belirliyorsa gidip konuşun bir miktar konsol çıkma yapmaya ikna ederseniz, problem çözülür zannedersem.
2. ÖNERİ
Geoteknik rapordaki (qt) değerini veren Jeoloji Müh. ile görüşün bir miktar yukarı çekebilir.
(Odalardaki Hareketli Yükler 0,200 t/m2 alınırsa, Maksimum taban basıncı 27,1 t/m2 inmekte qt=24,0 t/m2 olarak verdiğini qt=27,5 t/m2 olarak değiştirirse sizi kurtarır.)

Ünver ÖZCAN

Öncelikle teşekkürler incelemeniz ve fikirleriniz için.
Ben de aynı şekilde denemeler yaptım çok fazla da kolonlamada seçeneğim olmadığı için başka ne yapılabilir görmediğim ya da aklıma gelmeyen bir yol var mıdır diye fikir almak istedim.Dediğiniz cepheler yol tarafı köşe bina maalesef oralara çıkamıyoruz. Geoteknik olarak da burası normalde qt=10 t/m2 civarında zemin iyileştirme yapılacak ön teklif olarak qt=22 olarak aldık ama şu durumda min qt=27.5 ile kurtarabiliyoruz.22 değeriyle 65 kolonla çözüyor 27.5 için yaklaşık 100 kolona çıkıyor.O yüzden acaba bu sayıyı azaltabilir miyiz diye de fikir almak istedim.

Geri