NYILMAZ ağabeyimin dediği husus en önemlisidir bence. bu daha ziyade bir mevcut yapı değerlendirme konusudur. ilave kat yeni yönetmelik şartlarına göre oluşturulur. bu standart proje işlemi. diğer yandan alt katların durumu, binanın yeni hali ile performans analizine tabi tutulur. tdy2007 7. bölümde, karot vs çalışmalarının ne şekilde olacağı belli. değerlendirme, bu tür binalar için a)tasarım depremi altında hemen kullanım ve b)şiddetli deprem etkisi altında can güvenliği performansını sağlamalıdır. bu şartlardan herhangi birisi gerçekleşmiyorsa güçlendirme kararı verilir. güçlendirme+yeni yapılacak kısım maliyetleri, yeniden yapma maliyetinin %30-40 ına tekabül ediyorsa yıkım kararı da verilebilir. çalışma sistemi olarak önerim;
1-binanın mevcut durum taşıyıcı sistemini oluşturun. (karot/paspayı sıyırma vs detay işlerini yönetmelikte belirtildiği gibi yapın(orta bilgi düzeyinde çalışmak en güzelidir))
2-belirlenen donatı çap/adet/aralık değerleri ve beton değerlerini proğrama girin. ve donatıları sabitleyin/kilitleyin. kiriş donatıları 1.4g+1.6q yüklemesinden elde edilen donatıdır. etriye aralığı ise yerinde ölçüm ile tespit edilir.
3-bu datayı mutlaka ayrı kaydedip saklayın. bu data, herhangi bir yeni tespit olmadığı sürece hiç bozulmadan kalmalıdır.
4-farklı kaydet ile üst katın ilave edildiği sistemi oluşturun. analizini yapın. üst kat için yeni beton sınıfı ve donatı sınıfı tanımlamayı unutmayın. tdy2007 ye göre yeni yapı tasarımı yapın. bu katın donatılarını da sabitleyin.
5-farklı kaydet ile CG performansını araştırmak üzere yeni dosya oluşturun. proğramın performans analizi ön formunda belirtildiği gibi ilgili yerleri işaretleyin.(50 YILDA AŞILMA İHTİMALİ %2 OLAN DEPREM İÇİN CAN GÜVENLİĞİ)
5-farklı kaydet ile HK performansını araştırmak üzere yeni dosya oluşturun. proğramın performans analizi ön formunda belirtildiği gibi ilgili yerleri işaretleyin.(50 YILDA AŞILMA İHTİMALİ %10 OLAN DEPREM İÇİN HEMEN KULLANIM)
şu iki sonuçtan birisi karşımıza çıkar
a-bina her iki performans düzeyini sağladı: geçmiş olsun. iş burada biter. raporlayın. üst katın çizimini hazırlayın.
b-bina her iki performans düzeyinden en az birini sağlamadı. o halde sağlayıncaya kadar güçlendirme...+üst ktın projelerin...
belki uzattım. maksadım karşılaşan arkadaşlar için bir yol olsun. ya da eksiğimiz var ise birileri tamamlasın. zemin emniyetine gelince. yönetmelikte performans analizinde temeller için bir öneri yok. eğer güçlendirme yapılırsa zaten temeller de buna göre takviye edilir. güçlendirme olmadan yola devam edilirse çok farklı bir gerilme durumu yoksa küçük ihlalleri önemsemeyin derim..
saygılar...