Kısa kısa yazan arkadaşların hepsinin yazdıklarını anlaşılır olması açısından biraz genişleterek yazmak istiyorum.
Öncelikle ne tür temel yaptığınızı bilmiyoruz. (Ampatman payı yok derken, tekil, sürekli radye.. ?)
Bina duvar yüklerini düşürmek elbet önemli çözüm yöntemlerinden biridir. Tabi sadece duvar yükleri olarak bakmamak lazım. Ekstra ve fazla emniyet çerçevesi içinde olan yükleri gözden geçirmek lazım. Mümkünse yönetmelik değerlerine çekmek gerekir.
Örneğin çatı kat döşemesine ait hareketli ve sabit yükleri minimuma indirebileceğiniz gibi yine çatı kat kirişlerine ait duvar yüklerini de sıfıra kadar indirebilirsiniz.
Normal katlara ait duvar yüklerini gaz beton, ytong veya hafif malzemelerden seçerek de bina yüklerini düşürebilirsiniz. Ömer YETER arkadaşımızın çok doğru olarak yazdığı şu: Eğer projede gazbetona göre hesap yaparsanız ve uygulamayı denetlemeyip klasik tuğla yapılırsa binada öngörülmemiş yük olur. Bu da önemli bir hata olur. Bu yüzden temel kesitlerini büyütmeniz daha mantıklı olur.
ahmetmahmut arkadaşımızın dediği gibi temel kesitlerini büyütmenin ekstra ağırlık ve yük olduğunu düşünmüyorum. Temeller doğrudan zeminle ilişkili yapı elemanları olduklarından ağırlıkları (aşırı abartılmadığı takdirde) olumsuz etki yapmaz. Örneğin kat döşemeleri gibi kesit büyüdükçe taşıma kapasitesi eğrisinde aşağıya doğru bir hareket olmaz.
Zemin emniyetin kurtarılmasında önemli bir etken de kolonların ebatları ve miktarlarıdır. Yani aynı orandaki yükü daha küçük kesitli bir kolonla zemine aktarmaya çalışırsanız o bölgede gerilme yığılması meydana gelir. Aynı sayıda kolon yerine aynı sayıda perde koysanız zemin gerilmeleri daha az olur. (sadece düşey yük olarak düşünün ve perdelerin depremle ilgili diğer etkilerini de göz ardı ediniz)
Yine bina ait yükleri örneğin 10 kolonla zemine aktarmanızla 15 kolonla zemine aktarmanız arasında da elbette fark olacaktır. Gerilmeler daha geniş alana yayılacaktır.
Tüm bunlar da gösteriyor ki taşıyıcı sistem tasarımı bir bütündür. Çok geniş açıklıkları az sayıda kolonla geçerken bunun temellerde karşınıza çıkaracağı negatif etkileri de göz önünde bulundurmak durumunda kalırsınız.
Umarım bu açıklamalar size ışık tutmuştur.