V11'i Online Satın Alın

Zemin Sınıfı Önemi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fathhh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fathhh

Üye
selamun aleyküm. incelediğim bir projede zemin etüt raporunda zemin sınıfı Z2-B3 olarak tanımlanmış. ama statik raporda gördüğüm Z3-C olarak girilmiş. bunun yapıya fazla bir etkisi olabilr mi, deprem kuvvetlerinin gelme oranındaki farklılıklar gibi? yada daha kötü bi zemin sınıfına göre hesaplanan proje diğerine göre daha mı emniyetli diye düşünebilirz? teşekkür ediyorum şimdiden..

fathhh":3ktbkkgc' Alıntı:
selamun aleyküm. incelediğim bir projede zemin etüt raporunda zemin sınıfı Z2-B3 olarak tanımlanmış. ama statik raporda gördüğüm Z3-C olarak girilmiş. bunun yapıya fazla bir etkisi olabilr mi, deprem kuvvetlerinin gelme oranındaki farklılıklar gibi? yada daha kötü bi zemin sınıfına göre hesaplanan proje diğerine göre daha mı emniyetli diye düşünebilirz? teşekkür ediyorum şimdiden..

Her iki durum için çözüm yaparak aradaki farkları incelemeden çözümünüzün emniyetli olup olamadığı sonucuna varmanız güçtür.

Z2 ile Z3'de TB karaktrestik periyotları farklıdır. Birinde 0.40 diğerinde 0.60 sn'dir. Projenizde bina doğal periyotu 0.40'dan büyükse deprem kuvvetleri diğerine göre farklı çıkacaktır.

dediğiniz doğrultuda düşünüyorum bende ama zemin sınıfının iyi olduğu bir yerde zemin sınıfını bi derece kötü zemin sınıfına göre hesaplamak güvenli olabilr diyemzmiyiz? hesapları kontrol edip konuşmak mı daha net olur? teşekkür ederim bu arada

Geri