ZF zemin sınıfı parametrelerini sisteme tanımlama

İyi günler ZF zemin sınıfı hakkında soru sormak istiyorum. Forumda bu konu hakkında açılmış konuları okudum. Anladığım şeylerin doğruluğunu teyit ettirmek için yazıyorum. Öncelikle Tasarım gözetmeninden DD-2 ve DD-3 düzeyinde tasarım spektrumunu almam gerekiyor. DD-2 düzeyindekini programa azaltılmış katsayılarla tanımlamam gerekiyor. Burada dikkat etmem gereken bu spektrum değerlerini modelde seçtiğim R ve D katsayılarına göre azaltmam gerekiyor. Bu azaltılmış spektrumu programa tanımladıktan sonra aynı sekmede bulunan Ta,Tb,Ss,S1 değerlini yine DD-2 düzeyindekine göre tanımlamam lazım. Programı bir kez analiz yapıp daha sonra lamda katsayısını belirmek için Modal kütle katılım oranlarına bakıp, burada en büyük olan hakim yönlü x ve y için değerleri bulup bunların periyotlarını bulmam lazım. Daha sonra bu periyot değerlerini hem DD2 için hem de DD3 için ayrı ayrı Ta ve Tb kaldığı aralığa göre bir Sae(T) belirlemem lazım. DD-2 ve DD-3 düzeyindeki bulduğum Sae(T) oranlayınca lamda katsayını buluyorum Sae(T)(DD-3)/Sae(T)(DD-2)=Lamda katsayını veriyor.(Parantez içinde yazdığım DD-2 ve DD-3 sadece hangi düzeyde olduğunu belirtmek içindi.) Buradan bulduğum lamda katsayısını spektrumu import ettiğim sekmeye Lamda katsayısı yazan yere yazıyorum. Sonra analiz yapıyorum. Anladığım kadarıyla yapmam gereken adımlar bu kadar.



Buna ek olarak tam olarak netleştirmek için 2 ek soru sormak istiyorum.

1-) Lamda katsayısında kullandığım Ta ve Tb değerleri her düzey için ayrı ayrı kullanılacak. Yani DD-2 Düzeyinde Sae(T) bulurken DD2 düzeyindeki Ta ve Tb değerlerini, DD-3 düzeyindeki Sae(T) bulurken DD-3 düzeyindeki Ta ve Tb değerlerini kullanacağım. 1. Sorum buydu.



2-)Öncelikle projenin zemin sınıfı ZF. Şimdi Lamda katsayı belirlemek için internetten bakarken yanlış olduğunu düşündüğüm birkaç çözümleme şekli gördüm. Bunu teyit ettirmek için soruyorum. Benim anladığım kadarıyla ZF zemin sınıfında Lamda katsayını bulmak için bana sahaya özel Tasarım spektrumu lazım. Hem DD-2 düzeyi hem de DD-3 düzeyi için gerekiyor. Bazı yerlerde ZF zemin sınıflarında lamda katsayı hesaplarken ZE zemin sınıfın AFAD değerlerini kullanabileceğimizi söylüyor. Yani ZE zemin sınıfın Ta ve Tb değerlerini SDS değerlerini vs. ZF zemin sınıfı lamda katsayı belirlerken ZE zemin sınıfının tasarım parametrelerini kullanmak doğru bir çözüm yöntemi olarak gelmedi. Bu yüzden bu konuyu da sormak istedim.

Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.
 
1- Ta ve Tb değerlerinin ayrı ayrı DD-2 ve DD-3 için hesaplanması gerekir.

2- Lambda hesabında doğru adımla için sahaya özel spektrum için DD-2 ve DD-3 parametrelerinin kullanılması gerekir. ZE ile hesap yapmak doğru değildir. Sayısal değer olarak ZE ile hesabında çok farklı bir rakam olmama ihtimali çok yüksektir, ihmal edilebilir bakan mühendisler olacaktır. Ancak elinizde sahaya ait rapor var iken saha değerlerini kullanmanız gerekir.

Bu sorular öncesinde yazdığınız bölümler doğrudur. Örnek lambda hesabı için linkten faydalanabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Programa spektrum tanımlamada 2 seçenek var. 1-)Zaman ve fonksiyon değeri 2-) Eşit aralıklardaki zaman değeri diye. Şimdi Tasarım gözetmeni denemem için örnek spektrum gönderdi acaba programa doğrulamış mıyım bakabilir misiniz. İdecad örnek pdfte eşit aralıklardaki zaman değeri için tanımlamış ama bana gelen örnekte galiba zaman ve fonksiyon değeri seçeneğini işaretleyerek yapmam lazım.
ekte excel dosyası ve cde dosyasını paylaştım. Kolay gelsin.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • zf zemin snıfı deneme.cde
    2.5 MB · Görüntüleme: 52
Evet, zaman ve fonksiyon seçeneği ile ilerlemeniz gerekiyor. txt. dosyasında sayıların '.' ile girilmiş olması yeterlidir. Projeden de şu şekilde kontrol edebilirsiniz.

Analiz ayarları - Tasarım Spektrumu sekmesinde üstte grafik olarak verilen bölümde farklı saniyelere giderseniz 0.5,1, 1.5,2 gibi exceliniz ile karşılaştırırsanız sorun olup olmadığını görebilirsiniz. Graik şekil olarak dogru görünmektedir.

1.png
 
Geri
Üst