V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ZF Zemin sınıfı Tasarım Parametleri.

İyi günler Sıvılaşma Riski olan bir Zemin sınıfında iyileştirmeye gidilecek. Yakın bölgelerde yapılan benzer bir çalışmanın elimde parametleri var. Bende ilk defa Programa ZF zemin sınıfı tanımlayacağım için denemek istedim. Öncelikle Periyot ve SaR(T) programa tanımalayamadım. Yani import ettiğim zaman bir türlü değerler ekrana yansımadı. İkinci sorumda Programa gireceğimiz Lamda katsaysını nasıl belirleyeceğiz. Bu lamda kat sayısı DD-3 düzeyindeki göreli kat ötelemesinin DD-2 düzeyindeki kat ötelemesinin oranı mı oluyor. Bu konu hakkında baktığımda çok açıklayıcı bir şey bulamadım. Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.
Linkte T ve SaR(T) değerleri yer almaktadır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Eklediğiniz excel dosyasında virgül yerine nokta kullanılması gerekiyor. Txt olarak kayıt ettiğinizde de ilk satırdaki periyot ve Sa(Tr) ifadelerini silip, import ediniz. Bu linkteki dokümanı inceleyebilirsiniz.

1650961077562.png

Anladığım kadarıyla lamda katsayısı DD-3 düzeyindeki Sds ile DD-2 düzeyindeki Sds'nin oranı oluyor
Peki bu oranı bulurken hangi zemin sınıfını alarak baz alıcam. Yani diyelim ön tasarım yaparken ZD zemin sınıfına göre yaptım. Buradaki DD-3 Sds İLE DD-2 Sds oranlamam yeterli mi? yoksa başka bir şekilde mi yapmam lazım.

Anladığım kadarıyla lamda katsayısı DD-3 düzeyindeki Sds ile DD-2 düzeyindeki Sds'nin oranı oluyor
Peki bu oranı bulurken hangi zemin sınıfını alarak baz alıcam. Yani diyelim ön tasarım yaparken ZD zemin sınıfına göre yaptım. Buradaki DD-3 Sds İLE DD-2 Sds oranlamam yeterli mi? yoksa başka bir şekilde mi yapmam lazım.

Lamda katsaysıının nasıl hesaplandığını anladım ama herhangi bir zemin sınıfına gröe hesaplayıp oranlamam yeterli mi? Çünkü benim zemin sınıfım ZF, Oradaki değerleri idecad 2018 TBDY analzi sihirbazını kullanarak değerleri çekemiyorum.

ZF zemin tipinde sihirbaz ile herhangi bir işlem yapamazsınız. DD-2 için yapıda kullanılacak azaltılmış spektrumu hesaplayıp Analiz Ayarları - Tasarım Spektrumları sekmesinden ZF seçimi yapıp tanımla butonundan .txt dosyası olarak programa alınız. Hemen altında lambda kutucuğu vardır, buraya da siz elle hesaplayıp lambda girmelisiniz. ZF ile ilgili tüm işlemler için:
Linkteki pdf de adım adım anlatılmıştır.

Ancak analiz yapmadan önce yapı periyodunu bilmediğiniz için bir defa analiz ediniz. Dinamik analiz raporu alınız. X ve Y yönü için hakim yapı periyodlarını belirleyiniz. Her ikisi içinde lambda hesabı yapınız. Lambda hesabında DD-2 ve DD-3 spektrumlarına ihtiyacınız var, doğal olarak sahaya özel zemin etüt raporundan gelen S1, Sd, Fs ve F1 değerlerini hesapta kullanmanız gerekecektir. Bu işlemler otomatik yapılamaz. Ekteki görsellerde de göreceğiniz gibi TBDY maddeleri kullanılarak spektrumları belirleyip ardından lambdayı hesaplamanız gerekir.

spek 2.pngspek.pngFs.pngFs 2.png

Elverişsiz olan lambda değerini Analiz ayarları - Tasarım spektrumları sekmesindeki lambda kutucuğuna yazınız. Tekrar analiz ediniz.
İlk sorunuz için ilk analizde amaç sadece yapı periyodu elde etmek ise herhangi bir zemin sınıfı herhangi bir spektrum ile işlem yapabilirsiniz. Sonrasında ama yukarıda yazan adımları uygulayıp gerçek spketrumunuz ve lambda değeriniz ile tasarım yapmalısınız.

Son düzenleme:
Anladım kadarıyla Attığım exel tablosundaki değerlerden Sds ve Sd1 değerini çekebiliyorum ama S1,Ss,F1 Ve Fs değerlerinin tasarım gözetmeninin ekstradan bana bu değerleri de vermesi lazım doğru mu anladım? Bir de Hem DD-2 Hem de DD-3 için ayrı ayrımı spektrum değerleri olması lazım? yani bana gelen exel tablosu gibi bir tane daha mı olması lazım DD-3 için?

Geri