V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

RADYE TEMELDE ANA DONATI AYARI

MERHABA KOLAY GELSİN;
RADYE TEMELDE ORTA KOLONLARDA FAZLA YÜKLEME YAPTIM HESAP AKSINI GERİLMENİN AZ OLDUĞU 1 NUMALARI RESİMDEKİ YERDEN GEÇİRİNCE Ø14/22 ARAYA DONATI YETERLİ OLUYOR RESİM 2 DE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ. HESAP AKSINI RESİM 3 DEKİ NOKTAYA ALINCA RESİM 4 DEKİ GİBİ 16 LIK DONATI YETERLİ OLUYOR BENİM ÖNERİM YERİNİN NERDEN GEÇTİĞİNİ AYARLADIKTAN SONRA İLLAKİ ORANIN AS HESABINI SAĞLAMASI İÇİN UĞRAŞMAYALIM 5. RESİMDEKİ GİBİ BEN Ø14/20 ARAYA ATMAK İSTİYORUM YETERLİ GELMEYEN NOKTAYI İLAVE İLE ÇÖZMEK İSTİYORUM BÜYÜK TEMELLERDE BU BİZİ ZORAR SOKUYOR VE FAZLA METRAJ ÇIKIYOR....

Ekli dosyalar

• 1.png
    1.png
    196.7 KB · Görüntüleme: 198
  • 2.png
    2.png
    174.4 KB · Görüntüleme: 182
  • 3.png
    3.png
    188.1 KB · Görüntüleme: 161
  • 4.png
    4.png
    151.7 KB · Görüntüleme: 154
  • 5.png
    5.png
    399.9 KB · Görüntüleme: 190
  • RADYE.cde
    RADYE.cde
    1 MB · Görüntüleme: 11
Merhaba,

BENİM ÖNERİM YERİNİN NERDEN GEÇTİĞİNİ AYARLADIKTAN SONRA İLLAKİ ORANIN AS HESABINI SAĞLAMASI İÇİN UĞRAŞMAYALIM
Bu söylediğinizi yapabilirsiniz. Ancak düzenleme yapılan donatının minimum pursantaj koşullarını sağlaması ve ilave donatılar için yeterli donatı çaplarının seçilmesi gerekir. Ayrıca bu düzenleme sonucunda ilave donatıların durumunu da kontrol etmelisiniz.

Programda radye ana donatıları minimum donatı oranı koşulları dışında, hesap aksının geçtiği yerdeki en büyük dizayn momentlerine göre belirlenir. farklı bir koordinatta daha büyük moment çıkmışsa bu momenti karşılamak için ilave donatı konur.
ana donatı aksının geçtiği hat üzerindeki dizayn momentleri seçilen donatı çapı ve parametrelerde belirlenen aralık koşulları ile sağlanamıyorsa bu durumda donatı yetersizliği as(-) hatası verilmektedir.

radye ana donatıları kullanıcı tarafından radye betonarme diyaloğunda düzenlendiğinde programda donatı aksının geçtiği hat üzerinde minimum donatı koşulları ve tasarım momentlerinin ana donatı için belirlenen çap ve parametrelere göre karşılanıp, karşılanmadığına bakılır. donatı yeterli gelmiyorsa ilave donatı konarak momentler karşılanmaya çalışılır.
Eklediğiniz projede radye betonarme tasarım diyaloğunda donatılar 14/20 olarak düzenlenip tekrar analiz yapılırsa, yeterli ilave donatı çapları seçildiği ve minimum pursantaj koşulları sağlandığı için donatı yetersizliği hatası vermeyecektir.

1671718711898.png

1671718799040.png

Bu başlığı da inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İlave olarak radye döşeme maksimum donatı aralığı ile ilgili Ts500 madde 11.4.5 'in incelenmesini öneririm. (Projede max. donatı aralığı 40 cm girilmiş)

1671719927598.png

CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM;
ana donatı aksının geçtiği hat üzerindeki dizayn momentleri seçilen donatı çapı ve parametrelerde belirlenen aralık koşulları ile sağlanamıyorsa bu durumda donatı yetersizliği as(-) hatası verilmektedir.
TAM DA ANLATMAK İSTEDİĞİM BUYDU AS HATASI VERMEDEN İLAVE İLE SAĞLAMAZ MIYIZ ? ANA DONATI AKSINDAKİ DİZAYN MOMENTLERİNİ ANA DONATI ARALIĞI İLE KARŞILAMAK ZORUNDA MI ?
İlave olarak radye döşeme maksimum donatı aralığı ile ilgili Ts500 madde 11.4.5 'in incelenmesini öneririm. (Projede max. donatı aralığı 40 cm girilmiş)
BUNU DENEME MODELİ İÇİN YAPTIM NORMALDE DİKKAT EDİYORUM TEŞEKKÜR EDERİM....

ŞİMDİ AŞAĞIDAKİ 1 NUMARALI MODELDE Ø12/15 ARAYA SAĞLAMAZKEN 2 NUMARALI MODELDE SAĞLIYOR ÇÜNKÜ 1 DE ANA DONATI AKSINDA DİZAYN MOMENTİ YÜKSEK BENİM DEMEK İSTEDİĞİM MADEM 2 NİN OLDUĞU BÖLGEDE SAĞLIYOR YANİ RADYE DÖŞEME MİN DONATI ŞARTINI SAĞLIYOR 1 NUMARADA DİZAYN SAĞLATMAK İÇİN UĞRAŞMAYALIM İLAVE İLE SAĞLATALIM BİZ DE NERDE MİN ÇIKAR DİYE YER DEĞİŞTİRMEYELİM ÖZETLE HESAP AKSI GEÇTİĞİ YERLE UĞRAŞMADAN RADYE MİN DONATI KOŞULLARINI SAĞLATSAM GERİYE KALANI İLAVE İLE ÇÖZSEM DAHA GÜZEL OLUR TEŞEKKÜR EDERİM....

Ekli dosyalar

• 1.cde
    1.cde
    1 MB · Görüntüleme: 12
  • 2.cde
    2.cde
    1 MB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM;

TAM DA ANLATMAK İSTEDİĞİM BUYDU AS HATASI VERMEDEN İLAVE İLE SAĞLAMAZ MIYIZ ? ANA DONATI AKSINDAKİ DİZAYN MOMENTLERİNİ ANA DONATI ARALIĞI İLE KARŞILAMAK ZORUNDA MI ?

BUNU DENEME MODELİ İÇİN YAPTIM NORMALDE DİKKAT EDİYORUM TEŞEKKÜR EDERİM....

ŞİMDİ AŞAĞIDAKİ 1 NUMARALI MODELDE Ø12/15 ARAYA SAĞLAMAZKEN 2 NUMARALI MODELDE SAĞLIYOR ÇÜNKÜ 1 DE ANA DONATI AKSINDA DİZAYN MOMENTİ YÜKSEK BENİM DEMEK İSTEDİĞİM MADEM 2 NİN OLDUĞU BÖLGEDE SAĞLIYOR YANİ RADYE DÖŞEME MİN DONATI ŞARTINI SAĞLIYOR 1 NUMARADA DİZAYN SAĞLATMAK İÇİN UĞRAŞMAYALIM İLAVE İLE SAĞLATALIM BİZ DE NERDE MİN ÇIKAR DİYE YER DEĞİŞTİRMEYELİM ÖZETLE HESAP AKSI GEÇTİĞİ YERLE UĞRAŞMADAN RADYE MİN DONATI KOŞULLARINI SAĞLATSAM GERİYE KALANI İLAVE İLE ÇÖZSEM DAHA GÜZEL OLUR TEŞEKKÜR EDERİM....
Sizin isteğinizin nasıl yapılacağını Levent Bey yazdığı yanıtın 3. paragrafında açıklamış.

" radye ana donatıları kullanıcı tarafından radye betonarme diyaloğunda düzenlendiğinde programda donatı aksının geçtiği hat üzerinde minimum donatı koşulları ve tasarım momentlerinin ana donatı için belirlenen çap ve parametrelere göre karşılanıp, karşılanmadığına bakılır. donatı yeterli gelmiyorsa ilave donatı konarak momentler karşılanmaya çalışılır.
eklediğiniz projede radye betonarme tasarım diyaloğunda donatılar 14/20 olarak düzenlenip tekrar analiz yapılırsa, yeterli ilave donatı çapları seçildiği ve minimum pursantaj koşulları sağlandığı için donatı yetersizliği hatası vermeyecektir."

CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.;
" radye ana donatıları kullanıcı tarafından radye betonarme diyaloğunda düzenlendiğinde programda donatı aksının geçtiği hat üzerinde minimum donatı koşulları ve tasarım momentlerinin ana donatı için belirlenen çap ve parametrelere göre karşılanıp, karşılanmadığına bakılır. donatı yeterli gelmiyorsa ilave donatı konarak momentler karşılanmaya çalışılır.
İŞTE BENİMDE İSTEDİĞİM BU AMA MAALESEF PROGRAM ANA DONATIDA GEÇTİĞİ YERİN DİZAYN MOMENTİNE KARŞILIK OLAN AS DEĞERİ İSTİYOR İLAVE İLE ÇÖZMÜYOR DİĞER KISIMLARDA EVET BUNU YAPIYOR AMA HESAP AKSI GEÇTİĞİ NOKTADA YAPMIYOR

CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.;

İŞTE BENİMDE İSTEDİĞİM BU AMA MAALESEF PROGRAM ANA DONATIDA GEÇTİĞİ YERİN DİZAYN MOMENTİNE KARŞILIK OLAN AS DEĞERİ İSTİYOR İLAVE İLE ÇÖZMÜYOR DİĞER KISIMLARDA EVET BUNU YAPIYOR AMA HESAP AKSI GEÇTİĞİ NOKTADA YAPMIYOR
1.cde projesinde 2 nolu donatı aksının donatıları fi12/13 olarak düzenlendiğinde AS(-) hatası vermeyecek.

1671787254587.png

Bu Projedeki durumu incelenmek üzere notlarımız arasına aldık.
İyi çalışmalar

1.cde projesinde 2 nolu donatı aksının donatıları fi12/13 olarak düzenlendiğinde AS(-) hatası vermeyecek.
TAMDA ANLATMAK İSTEDİĞİMİ ANALTTIM ŞİMDİ OLDU BEN Ø12/13 YAPMAK İSTEMİYORUM DİĞER 2 DEKİ GİBİ Ø12/15 YAPIP İLAVE İLE ÇÖZMEK İSTİYORUM...

Bu Projedeki durumu incelenmek üzere notlarımız arasına aldık.
TEŞEKKÜR EDERİM LEVENT BEY İYİ ÇALIŞMALAR...

Merhabalar;
Radye ilave donatı uzunlukları ve döşeme ilave donatı uzunlukları aderans boyları da düşünüldüğünde yetersiz geliyor. ilşave doantı uzunluklarını min. boylarını belirlemek mümkün mü?

Geri